adscode
adscode

Bir öksürük yıllarca sürebilir

Boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan faydalı bir refleks olarak tanımlanan öksürük, özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülmektedir. Şayet “gizemli” olarak adlandırılan bazı öksürük…

Bir öksürük yıllarca sürebilir
Sağlık
Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Necla Songür, gizemli öksürük ve tedavisi hakkında veri (bilgi) verdi. 

Öksürük solunum yollarını salgılardan temizleyip, yabancı maddelerin hava yollarına girişini engellemektedir. Uzun süreli öksürükler kişide uyku bozukluğu, idrar tutamama, öfke, depresyon, göğüs ağrısı gibi yakınmalara neden olarak son derece keyifsiz edici bir hale gelebilmektedir. Şayet kişi sigara kullanmıyor ve gercekleşen rutin tetkiklerde öksürüğü açıklayacak bir sonuca varılamıyorsa öksürük; 
Sessiz post nazal akıntı ile ilişkili olabilir. 

Post nazal akıntı, boğazın arkasına toplanan burun salgısıdır. Akıntı aşağıya doğru hareket ettikçe öksürük, ses kısıklığı ve boğazda irritasyon hissi gibi şikayetler de görülmektedir. Akıntıya bağlı öksürük, yutak ve gırtlak bölgesindeki öksürüğe duyarlı reseptörlerin akıntı ile uyarılması neticesi ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber kulak burun boğaz muayenesinde post nazal akıntı görülmeyebilir ve üst solunum yolu muayenesi olağan olabilir. Bu durum “sessiz post nazal akıntı ile ilişkili öksürük” olarak adlandırılır. 

Astıma işaret edebilir

Klasik astım, sigara kullanmayan yetişkinlerde en sık görülmüş olan öksürük sebeplerinden bir tanesidir; ama nefes darlığı ve göğüste hırıltı yakınması ile birliktedir. Astımlı hastaların bir kısmında öksürük tek bir belirti olarak karşımıza yükselebilir ve “öksürükle seyreden astım” olarak tanımlanır. Öksürükle seyreden astım klasik astımın bir öncüsü olarak kabul edilir ve tedavi edilmez ise %30 oranında klasik astıma dönüşebilir. 

Hava yollarında eozinofil adı verilmekte olan alerjik hücrelerden zengin bronşit ile ilişkili olabilir 

“Eozinofilik bronşit” yeni bir tanımlamadır. Hava 
yollarında “eozinofil” adı verilmekte olan alerjik hücrelerden zengin bir iltihabi durum söz konusudur. Özellikle çevresel ve mesleksel faktörler rol oynayabilmektedir. Bu olgularda balgamda alerjik hücre sayısının kesinlikle araştırılması lazım gelir. Tedavisiz kalan olgularda kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gelişebilmektedir. Bu sebepten ötürü eozinofilik bronşit KOAH’nın bir öncüsü olarak da kabul edilir ve erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. 

Sessiz reflü ile ilişkilendirilebilir 

Reflü ile ilişkili öksürük midenin asit içeriğinin üst solunum yollarına aspirasyonuna bağlı gelişebilmektedir. Öksürük yemek yerken, sıvı gıda alırken, gülerken, telefonda konuşurken ya da sabah kalkıldığında ortaya çıkar ve sıklıkla ses kısıklığı ile birliktedir. Gastrointestinal sistem ile alakalı ileri tetkikler hafif düzeydeki asit kaçaklarını göstermekte yetersiz kalabilir. 

Kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak ortaya yükselebilir 
Yürek yetmezliği ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, özellikle sigara içmeyen kadınlarda sıklıkla kuru öksürüğe neden olabilmektedir. 

Psikolojik bir rahatsızlığın habercisi olabilir 

Psikojenik öksürük, “alışkanlık öksürüğü” ya da “tik öksürüğü” olarak da isimlendirilir. Genellikle çocuk yaş grubunda ya da ergenlik döneminde görülür. Kendiliğinden ortaya yükselebilir ve talp ederek yapılabilir. Keyif alınan bir aktivite esnasında ve gece ya da gündüz uykularında öksürüğün kaybolduğu gözlenmiştir. 

Kronik öksürüklerin birçok nedene bağlı olarak gelişebileceği bilinmelidir. Tedaviye tam cevap vermeyen olgularda kronik öksürüğün muhtemel diğer sebepleri araştırılmalıdır. Bu sebepten ötürü tedaviye kısmi cevap alınan olgularda olağan tedaviyi sonlandırmadan muhtemel diğer öksürük sebebinin de tedavi edilmesi lazım gelir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)