adscode
adscode

Bitkiden lambalar geliyor!

Gebze Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirilmesi planlanan projeyle sokak, cadde ve evlerdeki aydınlatma sistemlerinin yerini organik ışık yayan bitkiler alacak

Bitkiden lambalar geliyor!
Eğitim
Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) gerçekleştirilecek Organik Işık Yayan Bitkiler Projesi'yle sokak, cadde ve evlerdeki aydınlatma sistemlerinin yerini bitkilerin alması hedefleniyor. GTÜ Kimya Bölümü proje asistanı Murat Şahin'in çalışması kapsamında ateşböceği, denizanası gibi ışık saçan canlıların bu özelliklerini içeren genler bitkinin tohumuna aşılanacak. Bitki bir süre sonra moleküler içeriğini taşıdığı ışığı etrafa yayacak. Türkiye'de aydınlanma için yılda 40 milyar lira, sadece D-100 karayolunun aydınlatılması için de ayda 2 milyon lira harcandığını belirten Şahin, "Çalışmayla enerji konusunda verimlilik sağlayabilecek ürün elde etmeyi planlıyoruz" dedi. Tayvanlı bilim insanları 2010'da yaptıkları deneylerde, suda yaşayan bir bitkiye altın nano parçacıklar nakletmiş ve bitkinin parlamasını sağlamıştı. BioLED ismi verilen bu teknolojinin keşfi ile beraber Amerikalı araştırmacılar da bitkilerin büyüdükçe daha çok ışık saçmalarını sağlamak için çalışmalara başladı.

SANDALET FARE

Rusya'da bir genç, ellerini kullanamayan ya da elleri olmayan insanları düşünerek ilginç bir icat gerçekleştirdi. Kushva kasabasında yaşayan Sergey Halyavin isimli lise öğrencisi, kas-iskelet sistemi bozukluğu olan sınıf arkadaşının bilgisayar faresi kullanamadığını fark edince ayakla kullanılabilen sandalet fare tasarladı. Karanlıkta kullanımın kolaylaşması gerektiğini düşünen Halyavin, bu sandaleti bir de LED ışıklarının olduğu şeritle aydınlattı.

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)