adscode
adscode

"Braille matematik kılavuzu" görme engelli öğrencilere ışık olacak

Milli Eğitim Bakanlığınca görme engeli veya yetersizliği olan öğrencilerin etkili ve verimli şekilde matematik öğrenmesini sağlamak amacıyla kılavuz hazırlandı.

"Braille matematik kılavuzu" görme engelli öğrencilere ışık olacak
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Türkiye'de ilk kez hazırlanan "Braille Matematik Öğretmen Kılavuzu", görme engeli ve yetersizliği bulunan öğrencilere dersin anlatımında ışık olacak.

AA muhabirinin MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de görme engelliler okullarının açılmasıyla, Braille yazı sistemi kullanılmaya başlandı. Loise Braille tarafından icat edilen bu sistem, 1951'de Türkçeye uyarlanarak, Braille matematik işaretlerinin kullanılmasına geçildi.

Değişen dünya şartları ve teknolojik gelişmeler ışığında diğer ülkelerde bu alanda 5 yılda bir değişiklik yapılırken, Türkiye'de görme engelliler için öğretimde Braille matematik sisteminin tam anlamıyla bilinmemesi ve standardizasyon olmaması eğitimde bazı güçlüklere yol açtı.

Bakanlık, görme engelliler öğretmenlerinin, kendi geliştirdiği uygulamalar ve yabancı dilden çevrilen Braille alfabesi kitaplarıyla görme engeli ve yetersizliği bulunan öğrencilere ders anlatmasından dolayı harekete geçti.

Bu kapsamda, görme engellilerin matematik öğretimindeki sorunlarının aşılması için 4 bölümden oluşan, Cumhuriyet tarihinde ilk olacak "Braille Matematik Öğretmen Kılavuzu" hazırlandı.

Kılavuzun, görme engelli öğrencilerin etkili ve verimli şekilde matematik öğrenmesi ve alanda çalışan öğretmenler için başucu kaynağı olması hedefleniyor.

Braille ile geometriden zeka oyunlarına
Kılavuzda, 1. sınıftan 8. sınıfa kadar matematik dersi kazanımlarının Braille yazımları, örnek sorular ve çözümleriyle aktarılıyor. Ayrıca matematik dersinde tüm işlemlerin yapılmasına olanak tanıyan, görme engelli öğrencinin defter gibi kullandığı küptaş kasa ve kullanımı ayrıntısıyla kılavuzda gösteriliyor.

Terim ve sembollerin Braille alfabesindeki karşılıklarının yer aldığı kılavuzda, görme engeli ve yetersizliği olan bireylerin bu sembolleri nasıl kullanacaklarına yer veriliyor.

Geometrinin temel konularının yanı sıra sıcaklık ölçüleri, para birimleri, tam, üslü ve köklü sayılar gibi temel kavramlar ile cebirsel ifadeler ve soru çözümlerinin Braille alfabesiyle nasıl yapılacağı kılavuzda gösteriliyor.

Kılavuzda, küptaş kasada yapılan işlemlerin daha pratik halde gerçekleştirilmesi ve öğrencinin zihinden işlem yapma becerisini geliştiren abaküs kullanımı da görme engellilerin rahat şekilde öğrenebileceği şekilde anlatılıyor.

Öğretmenlerin matematik dersini etkin ve eğlenceli hale getirmesini sağlayacak zeka oyunları uygulamaları da kılavuzda yer alıyor.

Katamino, şekilometri, tangram, Can Ali ile dört işlem matematik oyunu, gooblet, satranç ve domino gibi zeka oyunları sayesinde öğrencinin bu dersi sevmesi ve zihin aktivitelerini hızlandırması amaçlanıyor.

"Öğrencilerimizin öğrenme kapasitelerini artıracağız"
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, son 3 yıldır görme engelliler okullarında görev yapan öğretmenlerin dörtte üçüne hizmet içi çalışmalar kapsamında bu alfabeyi öğrettiklerini belirterek, "Öğretmenlere sunduğumuz bu matematik kitabıyla, akademik bilgilerini ve öğrencilerimizin öğrenme kapasitelerini artıracağımıza inanıyoruz. Özel eğitim ve öğrenme kaynaklarını, materyallerini çeşitlendirerek öğrenme kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)