adscode
adscode

Bu Eğitimleri Almak Çok Moda

Üst düzey yöneticiler için öğrenmenin de öğrenciliğin de sonu yok.

Bu Eğitimleri Almak Çok Moda
Özel Eğitim
Üst düzey yöneticiler için öğrenmenin de öğrenciliğin de sonu yok. Son dönemde en sık katıldıkları eğitimlerse bireysel yönetici koçluğu, çalışan bağlılığını sağlama, etkin geribildirim verme, durumsal liderlik, çatışma yönetimi, etkin liderlik...
ÜST düzey yöneticiler kişisel gelişim eğitimleriyle uğraşmak zorunda değil diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aksine pek çoğu altlarında çalışanlardan daha yoğun bir eğitim programıyla karşı karşıya. Şirketler artık eğitime ve çalışanlarına yatırım yapmaktan, uzun vadeli düşünmekten çekinmiyor. Bu da CEO ve genel müdürler için hazırlanan eğitim programlarına yönelik arz ve talebi artırıyor.
ONLINE EĞİTİMLER MODA
Elbette kişisel bilgi ve beceri geliştirme pazarı sadece yönetici eğitimlerinden ibaret değil. Türkiye’de büyüklüğü 100 milyon TL’ye ulaşan pazarın büyük bir kısmını satış-pazarlama eğitimleri (50-60 milyon TL) oluşturuyor. Her yıl işgücüne 1 milyon genç insan katıldığını hatırlatan DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi Ayşegül Horozoğlu Enkavi, bu gençlerin iş performanslarını hızla artırmak ve şirkete sağlayacakları faydayı maksimuma çıkarabilmek için pek çok eğitime katıldıklarını söylüyor. Enkavi, son yıllarda çalışan destek programları kapsamında hem özel hayata hem de iş hayatına katkı sağlayacak çeşitli konularda (iş-özel yaşam dengesi, çalışan kadın/anne olmak, anne-baba okulu, sınav kaygısı, ilişki yönetimi, kilo kontrolü, bağımlılıklar) kısa süreli eğitimlerin oldukça popüler hale geldiğine değiniyor.
Pazarın yükselen trendi ise online eğitimler ve e-öğrenme. Özellikle “Y kuşağı” çalışanlar sınıf ortamında formal eğitimlere katılmaktansa istediği yerde ve zamanda alabileceği bu tür eğitimleri daha cazip buluyor.
“AÇIK EĞİTİM” TRENDİ
Üst düzey yöneticilere yönelik eğitim programları da düzenleyen Açık Sınıf’ta özellikle strateji, liderlik ve yönetim konuları talep görüyor. Yöneticilerin aldığı sorumluluklara bağlı olarak da eğitim ihtiyacı oluşabiliyor. Okalip Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Emre Utkan`a göre yöneticiler kendi alanları dışında da bilgi edinmeyi talep ediyor. Örneğin satış kökenli bir üst düzey yönetici, finans, İK veya hukuk gibi kendi alanı dışındaki konularda kişisel gelişim ihtiyacı hissedebiliyor. Utkan, güncel bilgiler içeren, değişen ve yenilenen uygulamalar hakkında bilgi veren iki-üç saatlik konferansların da üst düzey yöneticilere hitap ettiğini ifade ediyor.
Bu arada Açık Sınıf’ın genel katılıma açık eğitim etkinliklerinin satın alınabileceği bir internet portalı olduğunu belirtelim. Eğitimcilerin açık eğitim düzenleyebilmeleri için her türlü lojistik desteği veren portal, içerik konusunda da eğitimcileri özgür bırakıyor.

*****

ÜNLÜLER DE DERS VERİYOR
Açık Sınıf’ta iş dünyasında sayıları giderek artan ve yönetici pozisyonlarına yükselemeye başlayan Y kuşağına yönelik eğitimler arasında ise “Kuşaklarda değişim = Liderlikte dönüşüm”, “Y kuşağını anlamak ve yönetmek” ve “Yepyeni bir anlayış: Pozitif yönetim” başlıkları ilgi görüyor. Portalda Sunay Akın, Sedef Kabaş, Özlem Çakır, Bekir Ağırdır gibi ünlü isimler de eğitim veriyor.Halen kayıta açık olan etkinliklerin kişi başı fiyatları 240 ila 5 bin TL aralığında. Kurumsal üyeler için grup kayıtlarda kişi sayısına bağlı olarak yüzde 40’a varan indirimler söz konusu.
KOÇLUK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde DBE&Forton işbirliğiyle ICF Sertifikalı “yönetici koçluk” eğitimleri başlıyor. İlk açık eğitim Eylül 2012’de. Yöneticilerin “değerlendirme merkezi” ve “360 derece geribildirim” sonuçlarına göre ihtiyaca özel içerik hazırlanarak eğitimler veriliyor.Üst düzey yöneticiler için sıklıkla verilen diğer eğitimlerse şöyle sıralanıyor: Etkin geribildirim teknikleri ve çalışan geliştirme, yönetim becerilerini geliştirme, durumsal liderlik, liderlik becerileri, temel yöneticilik becerileri, çatışma yönetimi ve müzakere becerileri, analitik problem çözme teknikleri, yaratıcı problem çözme teknikleri, stratejik ve eleştirel düşünme, yeteneği bulma ve yönetme eğitimi, proaktif davranış ve inisiyatif kullanma eğitimi.
DBE’nin yönetici etkinliğini geliştirme hizmetlerinden bazıları da şöyle:
* İş stratejilerini, hedefleri ve karşılaşılan güçlükleri anlamak,* Yönetim becerisini ve çalışanlar üzerindeki etkisini ölçümlemek,* Olumlu davranış değişikliklerinin verimlilik üzerindeki etkileri konusunda yöneticide farkındalık yaratmak,* Yöneticinin, yönetim tarzını değiştirmesi konusunda somut geri bildirimler sunmak...DBE’de eğitim ücretleri gün bazında 2 bin ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor.
“YÖNETİCİ KOÇLUĞUNA TALEP VAR”
Üst düzey yöneticilerin son dönemde en çok koçluk eğitimleriyle ilgilendiğinin altını çizen Ayşegül Horozoğlu Enkavi, bunun içine takım koçluğu eğitimlerinin de dahil olduğunu belirtiyor. Yanı sıra “çalışan bağlılığını sağlama”, “etkin liderlik”, “etkin geribildirim verme” gibi eğitimlerin de yoğun talep gördüğünü ifade ediyor. Üst düzey yöneticilerin yetkinliklerini ve yönetim becerilerini geliştirmeleri için “bireysel yönetici koçluğu” hizmetine talebin arttığına değinen Enkavi, “Yöneticilerin bireysel ihtiyaçlarına ve hedeflerine bağlı olarak 8 ile 12 seans arasında değişen sürelerde verilen profesyonel koçluk hizmetiyle çok etkili sonuçlar alınıyor” diyor.
ÜNİVERSİTEDEN EĞİTİM
10 yıldır şirketlere özel eğitim programları sunan Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU), Türkiye’de üniversitelerin bu alanda hizmet göstermesi anlamında önemli bir misyonu yerine getiriyor. Önümüzdeki günlerde pazarlama, tedarik zinciri yönetimi, işveren markalama, strateji gibi farklı konularda bir program duyurmaya hazırlanan EDU, yurtdışı faaliyetlerini hızlandırmak veya yurtdışına açılmak isteyen şirketlere yönelik “Business Beyond Borders” adlı geniş bir program portföyünü de hizmete sunacak.Pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi Türkiye’de de iş dünyasının yönetici eğitimlerine oldukça önem veren bir noktaya geldiğini belirten EDU Direktörü Cüneyt Evirgen, üniversitelerin sunduğu hizmetlerinse yeni yeni yaygınlaştığına değiniyor. Yönetim konuları ve eğitim pedagojilerinde dünya trendlerini yakından izleme ve üretilen en yeni bilgiyi damıtarak iş dünyası pratiğine en etkin biçimde aktarma konusunda üniversitelerin farklı bir katma değer sunduğuna da işaret ediyor. Evirgen, “Bu sebeple, hizmet alan şirketler tarafından üniversitelerin sunduğu programların farklı katma değerlerinin nerelerde olduğunun ve özel eğitim firmalarının hizmetleriyle birlikte nasıl kullanılabileceklerinin iyi anlaşılması gerek” diyor.
BÜTÜNLÜK EĞİTİMLERİ VERİYOR
Asemble Eğitim&Danışmanlık Kurucusu Sinan Ergin, üst düzey yöneticilerin özellikle farklı liderlik eğitimlerine ağırlık verdiğine değiniyor. Bu kapsamda Asemble’ın bütünlük, karar alma, *****fast&fasting leadership**** eğitimleri yoğun ilgi görüyor.
İş dünyasında son bir kaç yıldır satışın yanı sıra yöneticilik eğitimlerinde de ciddi bir artış olduğunu söyleyen Ergin, “Şirketlerin iletişim toplantıları düzenli ve geniş bir katılımla yapılıyor. Özellikle üst düzey yöneticilerin dünyadaki gelişimleri takip etmesi ve uluslararası seminerlere katılımlarında artış var” diyor.
Asemble’da liderliğe farklı bir bakış açısından ilerlediklerini anlatan Ergin, liderliğin içsel bütünlükle geldiğini ve şirketlerin asli başarısının şirket içi bütünlüğün sağlanmasıyla mümkün olduğunu içeren “bütünlük” eğitimlerine çok fazla istek olduğunu ifade ediyor.

*****

Emre UTKAN / Okalip Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü
“Y kuşağı kendine özel eğitim istiyor”
Eskiden şirketler eğitime çok sınırlı bütçeler ayırıyor ve sadece ihtiyacı olan birkaç kişi eğitime yollanıyordu. Zaman geçtikçe kurumların eğitime verdiği önem ve buna bağlı olarak da ihtiyaç arttı. Çalışan sayısı belli bir büyüklüğün üzerinde olan şirketler, kendi eğitim departmanını kurdu, eğitim politikalarını oluşturdu hatta bir bölümü kendi eğitim merkezlerini açtı. Büyük ölçekli kurumlarda her yıl bir eğitim katalogu oluşturulup çalışanların ihtiyacı olan eğitimleri alabilmeleri için ciddi bir planlama ve organizasyon süreci yürütülüyor.Ancak her şeyin kişiselleştiği bir döneme girdik. Özellikle Y kuşağının daha bireysel ve daha özgür bir yapısı var. Dinleyen, anlayan ve kendilerine özel bir kariyer ve gelişim planı sunulmasını istiyorlar. Açık Sınıf aracılığıyla çalışanların, katılacakları eğitimleri kendilerinin seçmelerine imkan tanıyoruz. Bu sayede katılımcılar çok daha ilgili ve istekli oluyor. Hem çalışan memnuniyeti artıyor hem de şirketin organizasyon yükünü ortadan kaldırıyoruz.
Yöneticiler yeni TTK eğitimi almalı
Üst düzey yöneticilerin ciddi bir zaman sıkıntısı var. Dolayısıyla bir eğitim için zaman ayıracaklarsa bundan maksimum fayda sağlamak istiyorlar. Bu doğrultuda da sadece ilgilendikleri konulara odaklanmış etkinliklere katılıyorlar.
Eğitim konuları her yönetici için farklılık gösteriyor. Yöneticinin kişisel gelişim ihtiyaçlarının yanı sıra faaliyet gösterdiği sektör, mevcut ekonomik veya siyasal konjonktür, global düzeyde olan güncel gelişmeler bu ihtiyaçların şekillenmesine katkıda bulunan faktörler arasında.Bunlar dışında her üst düzey yöneticinin alması gereken eğitimler de olabiliyor. Örneğin yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) getirdiği yükümlülükler her üst düzey yöneticinin bilmesi ve hakim olması gereken bir konu. Yeni TTK ile ilgili eğitimlere üst düzey yöneticilerin de ihtiyacı var. Sadece finans ve muhasebe uzmanlarının konuya hakim olması yeterli değil. Yeni TTK günlük iş hayatımızın işleyişi konusunda da birçok yeni uygulama getiriyor ve yöneticilerin bu uygulamalara hakim olması gerekiyor.
haberortak.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)