adscode
adscode

BU YIL YGS NASILDI? LYS’DE NASIL BİR SÜREÇ İZLENMELİ?

Çınar Koleji Başakşehir Kampsüsü Rehberlik Öğretmeni Muhammet Zatit Okudan YGS ve LYS ile ilgili dikkat edilmesi gereken konuları aktardı.

BU YIL YGS NASILDI? LYS’DE NASIL BİR SÜREÇ İZLENMELİ?
Sınavlar
Güzel bir YGS geçirdiğimize inanıyorum. Sınavın içeriğini biraz yorumlamak gerekirse diğer yıllardan farklı bir sınav olmadığını en başta söylemek gerekir. Bu yılın eleyici olan alanı matematik bölümünden geldiğini gördük. Özellikle problemlerden gelen soruların fazlalığı dikkat çekiciydi. Bu kısmı hızlı, dikkatli ve muhakeme gücü iyi olan öğrenciler kendilerine LYS’de avantaj yarattı. Diğer alanlara baktığımızda genel itibari ile beklendiği düzeyde bir sınavdı. Şimdi asıl beklenti sınavlar açıklandığında öğrencilerin sıralamaları nasıl olacak; öğrencilerden aldığımız dönütlere bakıldığında sınavın zor olmadığı anlaşılıyor. Bu duruma iki türlü bakmak gerekir güzel olanı sınav iyi geçti; düşündürücü tarafı ise herkes için iyi geçti bu bize şöyle bir sonuç doğuruyor, üst seviyelerde ilk 30 bin civarı, orta seviyelerde ise 70 bin ile 170 bin aralığında bir yığılma olacağına işarettir. Bu durumda LYS hazırlık sürecini nasıl geçirmeliyiz?

Biraz tebessüm iyidir. ‘Fragman bitti filim şimdi başlıyor’ sınava ilk defa giren öğrencilerin birçoğunda YGS’den çıktıktan sonra rehavet başlar. Sanki sınav bitmişçesine… Aslında tam tersi LYS sonucu ile bir bölüme yerleşecek öğrencilerin asıl sınavı şimdi başlayacak.

Şimdi ne yapmalıyız? Sınavı iyi geçmeyen öğrenciler için; moralinizi sakın bozmayın sıralamanız ne olursa olsun YGS’de 30 puanlık bir farkı lLYS’de 5 ya da 6 net gibi az bir net sayısı ile kapatabiliyorsunuz. İlk yapmanız gereken kendinize bir LYS denemesi yapın, eksik konularınızın ne olduğunu tespit edin ve kendinize bir program hazırlayın. Kendinizi motive ederken şunu söyleye bilirsiniz ‘’sadece 2 ay bu programı yapacağım ve sonra üniversitedeyim.’’

Sınavı güzel geçen öğrenciler için ise bir hatırlatma yapalım. Sınav sonuçları açıklandığında ilk 30 bin içerisinde olan arkadaşları şimdiden tebrik ediyorum. Sınav daha yeni başlıyor, rehavete sakın kapılmayın. Unutmayın ki 2 ay gibi kısa bir süremiz var. Sizin şuan zihninizden geçen üniversiteleri Türkiye‘de birçok kişi istiyor bir üst paragraf aslında sizi de kapsıyor…

LYS aslında YGS den daha kolay bir sınav. Sebebi ise sınavın bilgiye dayalı olması. Zeki olan değil; ders çalışan, farklı soru bankalarından soru çözen ve çözemediği soruları kontrol edip neden çözemediğini anlayan, eksik bilgisi varsa bu eksiğini kapatıp süreci doğru kullanan öğrencinin sınava girdiğinde yapamayacağı soru olmayacaktır. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)