adscode
adscode

Burs Paraları Vergi Kıskacına Alındı

Hürriyet Yazarı Yalçın Doğan'ın gündeme getirdiği Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) yapılan bağışların Maliye tarafından incelemeye alınmasının ardından bu kez de derneğin vergi incelemesine…

 Burs Paraları Vergi Kıskacına Alındı
Türkiye'den Haberler
Vergi İdaresi ÇYDD’ye 15 gün önce yüklü bir ceza tebliğ etti. Uzlaşma için davet edilen dernek yöneticilerinin önüne 1.5 milyon lirayı bulan ‘uzlaşma’ teklifi konuldu. ÇYDD Genel Başkanı Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, amacın derneği yok etme olduğunu iddia etti.

Her yıl 15 bine yakın öğrenciye burs veren ÇYDD’nin 1 yıl kadar önce vergi incelemesine alındığı öğrenildi. Derneğin faaliyetleri  6 aylık süre içinde rapor edildi. Sonuç 15 gün kadar önce ortaya çıktı. 80 sayfadan oluşan rapor 15 gün önce derneğe gönderildi.  Raporda, derneğe yapılan bağışların vergisinin ödenmediği kaydedilirken, toplanan bağışlar “ticari faaliyet” olarak değerlendirildi. Mail yolu ile gönderilen bağış da, POS makinesi üzerinde yapılan bağış da aynı işleme tabi tutuldu.

‘1.5 MİLYON LİRAYA UZLAŞALIM’

Dernek yöneticilerine 1 hafta içinde “uzlaşma” teklifinin görüşülmesi için vergi dairesine çağrıldı. Dernek yöneticileri yanlarına mali müşavirlerini de alarak ilgili vergi memurları ile görüşmeye gitti. Vergi memurları uzlaşma tekliflerine göre, kesilen verginin yüzde 10’u, vergi cezasının ise yüzde 95’ini silebileceklerini  kaydetti. ÇYYD yetkilileri, memurlardan 15 dakikalık bir süre istedi, ayrı bir odaya geçti. Mali müşavirlerinin de desteği ile sunulan teklifin mali boyutunu hesaplamaya çalıştı. Ortaya çıkan rakam 1.5 milyon lira seviyesindeydi. Taraflar yeniden masaya geldi; ÇYDD tarafı uzlaşma teklifini kabul edemeyeceklerini söyledi.
ÇYDD tarafının, kesilen vergi cezasını 1 aylık süre içinde yargıya taşıması bekleniyor.

BAĞIŞLAR BURS OLARAK GİDİYOR

ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, hürriyet.com.tr’nin soruları üzerine, toplanan paraların tamamına yakınını her yıl öğrencilere burs olarak verdiklerini söyledi. Söz konusu öğrenci kitlesinin ise 15 bin seviyesinde olduğunu kaydetti. Biz herhangi bir mal alıp satmıyoruz” diyen Prof. Dr. Çelikel, genel merkezlerinin yanı sıra şubelerinin de benzer bir uygulamaya tabi tutulduğunu kaydetti. Çelikel’in verdiği bilgiye göre derneğin Ankara Şubesi ‘ne bir süre önce vergi cezası kesildi. Ceza yargıya taşındı. Mahkeme toplanan paralar için “Bağış” dedi. Maliye ise, mahkemenin kararını Danıştay’a taşıdı.

‘BAĞIŞÇILAR DA TAKİBE ALINIYOR’
Çelikel, bağışçılarının da benzer bir uygulamaya tabi tutulduğu yönünde bilgi aldıklarını kaydetti. Hürriyet Dünyası yazarı Yalçın Doğan, 5 Aralık tarihli yazısında, Cem Tüzün’ün ÇYDD’ye her ay yaptığı bağış için vergi müfettişlerinin yönelttiği “ ÇYDD’ye hangi amaçla yardım ettin” yönünde sorulara muhatap kaldığını yazdı. Çelikel, Cem Tüzün’ün karşı karşıya kaldığı uygulamaya başka bağışçılarının da karşı karşıya kalabileceğini savundu.

Haberin devamı için tıklayınız...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)