adscode
adscode

Çalışan Anneler Hangi Şartlarda Bakıcı Parası Alabilecek?

Bu yardım tüm çalışan anneleri kaypıyor mu, hangi şartlarda bakıcı parası ödenecek, bakıcı parası almak için nasıl ve nereye başvurulacak?

Çalışan Anneler Hangi Şartlarda Bakıcı Parası Alabilecek?
Türkiye'den Haberler
Çalışan kadına destek, çalışan annelere katkı olması amacıyla bakıcı desteği verileceğine ilişkin haberler anneleri sevindirdi.

SGK’nın annelere bakıcı yardımı adı altında 1000 TL ödemesi haberi gündeme oturdu. Peki bu yardım tüm çalışan anneleri kaypıyor mu, hangi şartlarda bakıcı parası ödenecek, bakıcı parası almak için nasıl ve nereye başvurulacak? Bu sorular çalışan annelerin aklına takılanlardan bazıları…

İşte kadınlara yapılacak bin TL yardımın detayları;

1000 TL bakıcı yardımı alabilmek için belirlenen şartlar çok basit. SGK’nın çalışan kadınlara vereceği yardımın şartları belli oldu. SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan bakıcı yardımının detaylarını anlattı. Yapılacak yardımlar için iki temel kriterin olduğu belirtildi. Gökalp İlhan buy kriterleri şöyle sıraladı.1000 TL bakıcı yardımı kimleri kapsıyor?

-Doğumdan sonra işe dönmeleri koşuluyla 0-24 ay aralığında çocuğu olan kadınlara bakıcı yardımı verilecek.

Gökalp’in yaptığı açıklamada yapılacak yardımın 900 TL ile 1000 TL arasında olabileceği belirtiliyor.

5 Bin kadına bakıcı desteği projesinin ilk olarak Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacağı açıklandı.

Başka hangi şartlar var?

Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı ücret beklentilerinin düşük olması ve çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin istenen seviyede olmaması nedeniyle yeterli seviyede değil. Ayrıca, kadınların erkeklere oranla daha fazla kayıt dışı olarak çalıştığı görülmektedir. Kayıt dışıyla mücadele için Kurumumuzun yürüttüğü çalışmalar, büyük önem kazanmaktadır. Ayrıca, kadınların işgücü piyasasında karşılaştığı başlıca problemlerden biri olan yaşlı ve çocuk bakımı nedeniyle iş hayatına uzun süre ya da süresiz olarak ara vermek zorunda kalmasıdır. Bu konu üzerinde dikkatle çalışılması gerekmektedir.

Bu anlamda kurumumuz ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri” Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” adı altında Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek bir proje geliştirmiştir. Hazırlıkları son aşamasına gelmiş olan projeyle, ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi annelere ve hizmet akdiyle çalışan annelere (5510 4/a sigortalısı annelere) çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin etmek üzere bir mali destek sağlanması düşünülmektedir. Öncelikle 3 ilimizde hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması, çalışan kadının doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak genel olarak kadınların işgücüne katılımlarının artırılması amaçlanmaktadır.

Avrupa Komisyonu’ndan onay alındığında, en kısa sürede başlaması öngörülen ve 30 aylık bir süreçte uygulanacak proje ile her ay iş yaşamına dönen ya da ilk kez başlayan 5 bin kadın doğrudan desteklenecektir.

Kadınların proje yararlanıcısı olabilmeleri için çocuk bakıcısı istihdam edecek olmaları sebebiyle dolaylı yoldan 5 bin kadın daha desteklenmiş olacaktır. Böylece, proje süresince 10 bin dolayında kadın, kayıtlı olarak çalışma imkanı bulmuş olacaktır.

Çocuk bakıcıları başta olmak üzere ev hizmetlerinde çalışanlar arasında ve bu kimseleri istihdam eden işverenlerin kayıtlı çalışma sistemini geliştirmeyi hedefleyen bu proje ile özellikle küçük çocukların belli bir süre evde bakımının teşvik edilerek fiziksel ve psikolojik gelişimlerini belirli ölçüde tamamladıktan sonra kreş ve gündüz bakım evi gibi kurumsal çözümlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımın bir parçası olarak Milli Eğitim Bakanlığından sertifikalı olan çocuk bakıcılarının çalıştırılması halinde projeden destek miktarı artırılarak bu mesleğin kurumsallaşmasının desteklenmesi arzulanmaktadır.


YARARLANMA ŞARTLARI

Projeden yararlanacak kişilerin taşıması gereken şartları da sıralayan İl Müdürü Selim Erol, anne ve bakıcının aynı illerde ikamet etmesinin ve anne ile bakıcının Türk vatandaşı olması gerektiğini söyledi.

Adayların taşıması gereken diğer şartlar ise şu şekilde açıklandı:

"Annenin başvuru anında hizmet akdine tabi işçi olarak sigortalı çalışıyor olması. Başvuru anında annenin 24 aylık veya daha küçük yaşta çocuğunun olması. Annenin en fazla asgari ücretin brüt tutarının iki katına kadar (01.01.2015 - 30.06.2015 arası 2.403,00 TL, 01.07.2015 - 31.12.2015 arası 2.547,00 TL) brüt gelir sahibi olması. Anne ve çocuk bakıcısı arasında birinci derece akrabalık ilişkisi olmaması. Annenin proje kapsamında çocuk bakıcısı olarak beyan edilmiş olmaması. Çocuk bakıcısının en az ilkokul mezunu olması"

Antalya'da bin 500 asil, bin 500 yedek olmak üzere 3 bin kişilik bir liste oluşturulacak. Başvurular ise www.sgk.gov.tr ya da www.antalyasgk.gov.tr internet siteleri üzerinden yapılabilecek.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    8 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (8)