adscode
adscode

Cami ile eğitimi birbirinden ayırmak mümkün değil

​Kocaeli'de bir caminin ibadete açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bizim medeniyet merkezimizde cami ile eğitim iç içedir, birbirinden ayırmak mümkün değildir" dedi.

Cami ile eğitimi birbirinden ayırmak mümkün değil
Eğitim
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü dışında bulunan Umuttepe Camisi'nin ibadete açılışına katıldı. Açılışa Bakan Işık'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu ve çok sayıda davetli ile vatandaş katıldı. Yağmur nedeniyle Umuttepe Camisi Konferans salonunda gerçekleşen açılış töreninde konuşan Fikri Işık, "Bizim medeniyet merkezimizde ibadet yani cami ile eğitim yan yanadır, iç içedir. Birbirinden ayırmak mümkün değildir" dedi.

Caminin merkez bilimin odak olduğu dönemlerde İslam medeniyetinin dünyaya yön verdiğini belirten Işık, şunları söyledi: "Bizim medeniyet merkezimizde ibadet yani cami ile eğitim yan yanadır, iç içedir. Birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bu, bizi biz yapan en önemli değerlerimizden bir tanesidir. Caminin merkez, ilmin odak olduğu dönemler İslam tarihinin en parlak dönemleridir. Birileri, özellikle de Batı medeniyeti inkar etse de, görmezden gelse de, onlar her ne kadar bilim ve teknoloji tarihinde Antik Yunan'dan Rönesans'a sıçrama yapsa da, aslında dünya bilim ve teknoloji tarihinde İslam medeniyetinin çok ama çok önemli yeri vardır. Bu önemi oluşturan medeniyeti oluşturan medeniyet hasılası işte o caminin merkez, bilimin odak olduğu döneme aittir."

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuşmasında bu eserin hemen üniversitemizin yanı başında sadece cami olarak inşa edilmemiş, aynı zamanda içerisinde 24 saat faal eğitim yapılabilecek bir kültür merkezi olarak inşa edildiğini söyledi. Bunu önemsediklerini anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyadaki gerek temel bilimleri, gerek sosyal bilimler, gerek teknolojiye en fazla katkı vermiş medeniyetin mensupları bugün artık arzu edilen yerde değil. Artık biz Harezmi'leri yetiştiremiyoruz. Artık biz El Ceziri'leri yetiştiremiyoruz. Artık biz, Biruni'leri yetiştiremiyoruz. Artık biz İbn-i Sina'ları yetiştiremiyoruz. Neden, çünkü medeniyet algımızı kaybettik. İşte bu medeniyet algımızı mutlaka ama mutlaka geri kazanmalıyız."

Bunun ülke insanının milli değerlerine, manevi değerlerine sonuna kadar bağlı olmasıyla mümkün olduğunu anlatan Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Ama bu ülke insanları aynı zamanda dünyada değişime en fazla açık insan topluluklarından biridir. İşte bizi biz yapan değerlere bağlı kalarak, dünyadaki değişimi en iyi okuyan, kendisini adapte eden bir anlayışla yolumuza devam etmek durumundayız. İnşallah bu anlayış Türkiye'nin her tarafında yaygınlaşır."

Konuşmaların ardından Bakan Işık'ın da aralarında bulunduğu protokol heyeti Umuttepe Camisi'nin açılış kurdelesini kesti, sonra Cuma namazını kıldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)