adscode
adscode

Çanakkale Destanı

Çanakkale’ye çok geldim ama hep günübirlikti, bu kez biraz daha uzun kaldım.

Çanakkale Destanı
Milliyet Diyalog
Çanakkale deyince, hep son 100 yılını konuşuruz. Çünkü tarihimizin en şanlı sayfalarından biri de bu topraklarda yazıldı.


Oscar ödüllü İngiliz aktör Gary Oldman, Darkest Hour filminde Churchill’i canlandırmıştı.

Film, Amerika komutasındaki müttefik kuvvetlerin, Alman işgali altındaki Fransa’ya yapacakları askeri çıkarmayı konu alıyordu.

Askerlerin bir an önce yapmak istedikleri çıkarmaya Churchill ısrarla karşı çıkıyor ve her defasında Gelibolu hatırlatması yapıyor.

“İngiliz tarihinin en utanç veren yenilgisini burada aldık, Çeyrek milyon gencimiz yaşamını Gelibolu’da yitirdi. Bir daha aynı hatayı yapmak istemiyorum” diyordu...

Oscar’lı aktörün, törenden hemen sonra yaptığı röportajda, Gelibolu ve özellikle de Mustafa Kemal için söyledikleri, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemini ortaya koyuyor.

Ama nedense, bazılarımız hâlâ bunu görmezden geliyor!..

Bu satırları Gelibolu’da yazıyorum. Daha önce de gelmiştim ama bu kez daha bir dersimi çalışarak geldim. Bu konuda çok program yaptık. Ama görünen o ki Çanakkale konusunda hâlâ bilmediğimiz, yanlış ya da eksik bildiğimiz çok şey var.

Şehitliğe, bahar aylarında, hemen her gün yüzlerce, yaz aylarında ise binlerce ziyaretçi otobüsü geliyor. Yıllık ziyaretçi sayısı iki milyonu geçiyor. Ve hâlâ, hurafe anlatanların önüne geçilebilmiş değil! Oysa her şeyden önce tarihimizi doğru okumamız gerekiyor.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)