adscode
adscode

Celil’den çağrı var: 'Bizi artık görün, engel siz-siniz'

Görme engelli Celil’in yollarda karşılaştığı fiziki engellere dikkat çekmek için Yaşar Üniversitesi öğrencileri uyarı broşürleri hazırlayarak sokak sokak dağıttı.

Celil’den çağrı var: 'Bizi artık görün, engel siz-siniz'
Üniversite

İzmirli görme engelli üniversite öğrencisi Celil Uzun (24), Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden biri. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yüzde 100 burslu kazanarak eğitim engelini aşabilse de sokakta karşılaştığı engelleri bir türlü aşamıyor. Celil’in yaşadıklarından yola çıkarak fiziki ve beşeri engeller nedeniyle sokaklarda özgürce gezemeyen tüm engelli bireyler için sosyal sorumluluk projesi başlatan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, uyarı broşürleri hazırlayarak sokak sokak dağıttılar.  


TEK BAŞIMA ÇIKMAYA CESARETİM YOK
Doğuştan görme engeli olan ve yüzde 90 işitme kaybı nedeniyle yalnızca işitme cihazıyla duyabilen Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Celil Uzun gelecek yıl avukat olmaya hazırlanıyor. Engellerine rağmen derslerinde gösterdiği büyük başarıyla dikkat çeken Celil, her gün sokaklarda karşılaştığı türlü zorluklara ise tepki gösteriyor. Annesinin desteği olmadan tek başına sokağa çıkmanın neredeyse imkansız olduğunu belirten avukat adayı Celil, “Üniversitemde amfilerde yalnızca benim için kurulan özel bir ses sistemi sayesinde derslerimi rahatlıkla takip edebildim. Ancak sokakta bambaşka bir dünya var. Benim gibi dezavantajlı bireyler için tek başına sokaklarda gezebilmek oldukça güç. Hatta ailemin desteği olmadan buna cesaretim bile yok. Çünkü her an karşınıza bir engel çıkabiliyor. Ya arabalar bizim için özel ayrılan yaya yollarını ya da esnaf caddeleri sattıkları eşyalarla işgal edebiliyor. Bir gün karşınıza hiçbir önlemin alınmadığı inşaat çalışmaları veya karşıdan karşıya geçmeye çalışırken uzattığım bastonu hiçe sayan arabalar çıkabiliyor. Otobüs durağına ulaşabilsem bile otobüslerde sesli anons sistemi olmadığı için kaç numaralı otobüsün geldiğini hep başkalarına sormam gerekiyor” diyerek gün boyu karşılaştığı engelleri anlattı.  

HİÇ BİRİMİZ BU DÜNYADA TEK DEĞİLİZ
Herkesi engellilere karşı daha duyarlı olmaya davet eden Celil Uzun, “Hiç birimiz bu dünyada tek başına yaşamıyoruz. Bu kaldırımları da yoları da hep birlikte kullanıyoruz. Bir gün herkesin bizler için yapılan sarı kabartmalı görme engelliler yoluna ihtiyacı olabilir” dedi.

BİR YIL BOYUNCA DEVAM EDECEK
Arkadaşları Celil’in sokaklarda yaşadığı zorlukları görerek bir sosyal sorumluluk projesi başlatan Yaşar Üniversitesi Öğrenci Konseyi üyeleri uyarı mesajlarının yer aldığı el broşürleri hazırladılar. ‘Yolumuzu Karartmayın’, ‘Engel "siz-siniz"’, ‘Bir engel de sen koyma’, ‘Yolumdan Çekil’ gibi başlıklarla hazırladıkları broşürlerde özellikle engelli yollarını işgal edenleri uyarmak istediklerini belirten Yaşar Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ali İhsan Özdemir, “4 yıl boyunca arkadaşımız Celil’in sokaklarda yaşadığı zorluklara bizzat şahit olduk. Engelli haklarına saygı göstermeyen kişileri uyarmak için de bu broşürleri hazırladık. Tüm konsey üyesi arkadaşlarımızla birlikte 1 yıl boyunca İzmir sokaklarında bu broşürleri dağıtacağız. Böylece bazı vatandaşların engelli vatandaşların yaşamlarını nasıl zorlaştırdıklarını anlatmaya çalışacağız” dedi.    
 
CEZALAR DA İŞE YARAMIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında sarı kabartmalı görme engelliler yolunu işgal eden 2427 adet iş yerine 223 bin 495 TL para cezası, 2014 yılında ise 1720 adet iş yerine 156 bin 520 TL para cezası uyguladı.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)