adscode
adscode

CHP'den Atanamayan Öğretmenler için Kanun Teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Eren Erdem ve Ali Şeker, kapatılan köy okullarının açılması için kanun teklifi hazırladı.

CHP'den Atanamayan Öğretmenler için Kanun Teklifi
Eğitim
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Eren Erdem ve Ali Şeker, kapatılan köy okullarının açılması için  kanun teklifi hazırladıklarını belirterek, eğer kabul edilirse bu kanunun, sayıları 350 bini bulan "atanamayan öğretmen" sorununa da bir çözüm sunacağını ifade etti. Erdem, "Taşımalı eğitim sistemi, köylerde yaşayan çocukların eğitim hayatını tam bir işkenceye dönüştürdü. Kendi büyüdükleri çevrede eğitim alamayan çocuklar, bir de ulaşımın zorluğu ve pahalılığına katlanmak zorunda kalıyor. Köylerimizde yollar kapalı olduğu için 3-4 ay okula geç başlayan, okuluna adapte olamayan, hatta merkez köye giderken yollarda hayatını kaybeden çocuklar var. Aynı şekilde, köylerde büyük fedakarlıklarla çalışan öğretmenler de bu durumdan çok fazla olumsuz etkilendi ve bulunduğu köylerde "akil insan" konumunda olan öğretmenlerin taşınması, köylerimizin gelişmesine ve kalkınmasına da açıkça ket vurdu. Eğer kanun teklifimiz kabul edilirse, yıllardır ülkemizin kanayan yarası olan "atanamayan öğretmen" sorunu kısmen çözülecek ve köylerde büyük çabalarla okumaya çalışan çocukların karşılaştıkları sıkıntıların büyük bir kısmı giderilmiş olacak" dedi.
 
 
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Köy okullarının açılması amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi gerekçesiyle ekte sunulmuştur.

 

Gereğini arz ederim. 14.07.2015

 

 

Dr. Ali Şeker                                                             Eren Erdem 

 İstanbul Milletvekili                                                   İstanbul Milletvekili

 

 

                                    GENEL GEREKÇE

 

Taşımalı sistemde köylerin gruplaştırılarak eğitimin merkezi durumda olan bölgelerdeki okullara aktarılmasıyla birlikte köylerde yaşayan çocuklar okullara ulaşma noktasında birçok sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bazı çocuklar ulaşım zorluğu veya ulaşımını pahalılığı gibi nedenlerden dolayı eğitim hayatına bir süre ara vermek zorunda kalırken, bazı çocuklar da okullar açıldıktan sonra bile en az 3-4 ay eğitim hayatına tam olarak adapte olamamaktadır. Benzer şekilde, onlarca çocuğun taşımalı sistemde hayatını kaybettiği de yazılı ve görsel medyada haberlere yansımıştır.

 

Köy okullarının kapatılması, köylerde büyük özverilerle çalışan öğretmenleri de olumsuz etkilemektedir. Köylerde öğretmenlerin sadece çocukları eğitme görevini değil, bölgede akil insan olma niteliğini de taşıdığı dikkate alınırsa, köy okullarının kapatılmasının kırsal kalkınmayı ve aydınlanmayı ne derecede olumsuz etkileyebileceği de daha iyi anlaşılacaktır. Köy okullarının açılması sadece kırsal kalkınmayı sağlamayacak, aynı zamanda atanamayan öğretmenlerin de yıllardır süregelen "atanma" sorunlarına önemli bir çözüm kaynağı olacaktır.

 

Okula başlama yaşıyla ilgili düzenleme yapılan yeni sistemle birlikte ilkokulda öğrenci sayısında artış olacağından, kapatılan köy okullarının açılması, köylerde yaşayan insanlar için bir zorunluluk haline gelmiştir. Yaklaşık 17 bin okulun taşımalı sisteme geçildikten sonra kapatıldığı ve onlarca çocuğun taşımalı sistemde yaşadığı sıkıntılar dikkate alındığında, köy okullarının açılması, hem ulaşım masraflarının ve sürelerinin azalması açısından maddi olarak, hem de çocukların büyüdükleri, tanıdıkları ve ailelerine yakın ortamlarda eğitim alması açısından zihinsel ve psikolojik olarak olarak daha iyi bir eğitim ve öğretim sürecinin önünü açacağı açıktır. 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

 

MADDE 1- 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 9. Maddesi'nin ikinci fıkrası değiştirilerek okul olmayan yerlerde köy okullarının açılması amaçlanmıştır.

 

MADDE 2- 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 25. Maddesi'nin ikinci fıkrası değiştirilerek okul olmayan yerlerde köy okullarının açılması amaçlanmıştır.

 

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

 

MADDE 4- Yürütme maddesidir. 

 

KÖY OKULLARININ AÇILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

 

 

MADDE 1- 5/1/1961 tarih ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Nüfusun az ve dağınık olduğu yerlerde, durumu uygun bulunan köy veya mahallelerde ilköğretim okulları kurulur."

 

MADDE 2- 14/6/1973 tarih ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Nüfusun az ve dağınık olduğu yerlerde, durumu uygun bulunan köy veya mahallelerde ilköğretim okulları kurulur."

 

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)