adscode
adscode

CHP’li Adıgüzel, 18 Yaş Altı Evlilikleri Meclis’e Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarı ile birlikte gündeme taşınan 18 yaş altı evlilikleri Meclis’e taşıdı.

CHP’li Adıgüzel, 18 Yaş Altı Evlilikleri Meclis’e Taşıdı
Türkiyeden Haberler
Adıgüzel, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Son 5 yılda, resmi nikah olmaksızın yasal yaş sınırının altında imam nikâhı kıydığı için hakkında işlem başlatılan imam sayısı kaçtır? Bu işlemler sonucunda, kaçı hakkında adli ve idari ceza uygulanmıştır?” diye sordu.

25 Temmuz tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan ve il ve ilçe müftülerine de nikah kıyma yetkisi veren tasarıyı eleştiren Adıgüzel, “Hükümet hangi gerekçe ile böyle bir teklifin altına imza attı bilmiyoruz ama bu tasarı, 18 yaş altı çocuk evliliklerin ve çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının önünü açacak bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı. Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin 2016 Çocuk İstismarı Raporu’na atıfta bulunan Adıgüzel, “İstismar raporunda da ortaya konulduğu üzere, Türkiye Avrupa’daki en yüksek çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları oranına sahip. Medeni Kanun’nda her ne kadar olağanüstü durumlar hariç ‘erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez” denilse de, çocuk yaşta evlilikler Türkiye’nin acı bir gerçeğidir. Anayasa Mahkemesi zaten 2015 yılında aldığı imam nikahı kıymak için resmi nikâh zorunluluğunu kaldıran kararı ile çocuk yaşta evliliklerin önünü açmıştı. Şimdi de müftülere verilmek istenen nikah kıyma yetkisi ile çocuk yaşta evliliklerin artması kaçınılmazdır” dedi.

“18 Yaş Altı Doğum Yapan Çocuk Sayısı Kaç?”

Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Türkiye’de 18 yaş altı evli olan çocuk sayısı kaçtır? Bunların, cinsiyete ve yaşa göre dağılımı nasıldır?

-Son 5 yılda, resmi rakamlara göre18 yaş altı doğum yapan çocuk sayısı kaçtır?

-Son 5 yıla ilişkin olarak, resmi nikah olmaksızın yasal yaş sınırı altı kıyılan imam nikâhının tespiti ve çocuk evliliklerin önlenmesi amacıyla ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Madde 124 kapsamında gerçekleştirilen resmi nikahlar haricinde kıyıldığı tespit edilen imam nikahı sayısı kaçtır? Bu evlilikler içerisinde taraflardan kaçı 18 yaş altıdır?

-Son 5 yılda, resmi nikah olmaksızın yasal yaş sınırının altında imam nikâhı kıydığı için hakkında işlem başlatılan imam sayısı kaçtır? Bu işlemler sonucunda, kaçı hakkında adli ve idari ceza uygulanmıştır?

- Erken yaşta ve zorla evlilikler ile mücadelede, din görevlilerini kapsayan ne gibi önleyici ve bilgilendirici çalışmalar yapılmaktadır? Temmuz 2017 itibariyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından toplumsal cinsiyet ve çocuk evlilikleri ile mücadeleye ilişkin olarak verilen eğitimlerden kaç Diyanet İşleri Başkanlığı görevlisi faydalanmıştır?












 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

 

 

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili

 

25 Temmuz 2017 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda yer alan ve il ve ilçe müftülerine verilen nikah kıyma yetkisi, Türkiye’de ciddi bir sorun olarak geçerliliğini koruyan erken yaşta evliliklerin yaygınlaşacağına yönelik endişeleri tekrar gündeme taşımıştır. Türk Medeni Kanunu’nun ilgili 124 üncü maddesinde, Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” ibaresine karşın, 18 yaş altı evliliklerin Türkiye’de yaygın olduğu bilinen bir gerçektir.

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin 2016 Çocuk İstismarı Raporu’na göre; “Avrupa’daki en yüksek çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları oranına sahip olan ülke Türkiye olup, dini evliliklerden dolayı bu sayı tam olarak saptanamamaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki tüm evlenmeler içindeki çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları oranının %28 - %35 olduğu ve mutlak sayısının 181 bin 036 olduğu ifade edilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre ise çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları sayısı 2010 yılında 45 bin 738, 2011 yılında 42 bin 700, 2012 yılında 40 bin 428, 2013 yılında 37 bin 481, 2014 yılında 34 bin 629, 2015 yılında 31 bin 337 olarak açıklanmıştır. Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre ise, Aile Mahkemeleri nezdinde açılan evlenmeye izin konulu davanın sayısı ise toplam 17 bin 031’dir.”

Bu çerçeveden hareketle;

  1. Türkiye’de 18 yaş altı evli olan çocuk sayısı kaçtır? Bunların, cinsiyete ve yaşa göre dağılımı nasıldır?

  2. Son 5 yılda, resmi rakamlara göre18 yaş altı doğum yapan çocuk sayısı kaçtır?

  3. Son 5 yıla ilişkin olarak, resmi nikah olmaksızın yasal yaş sınırı altı kıyılan imam nikâhının tespiti ve çocuk evliliklerin önlenmesi amacıyla ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Madde 124 kapsamında gerçekleştirilen resmi nikahlar haricinde kıyıldığı tespit edilen imam nikahı sayısı kaçtır? Bu evlilikler içerisinde taraflardan kaçı 18 yaş altıdır?

  4. Son 5 yılda, resmi nikah olmaksızın yasal yaş sınırının altında imam nikâhı kıydığı için hakkında işlem başlatılan imam sayısı kaçtır? Bu işlemler sonucunda, kaçı hakkında adli ve idari ceza uygulanmıştır?

  5. Erken yaşta ve zorla evlilikler ile mücadelede, din görevlilerini kapsayan ne gibi önleyici ve bilgilendirici çalışmalar yapılmaktadır? Temmuz 2017 itibariyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından toplumsal cinsiyet ve çocuk evlilikleri ile mücadeleye ilişkin olarak verilen eğitimlerden kaç Diyanet İşleri Başkanlığı görevlisi faydalanmıştır?


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)