adscode
adscode

CHP'nin Ekonomik Vaatleri

CHP SEÇIM BİLDİRGESİNİ AÇIKLADIĞINDAN BERİ HÜKÜMET KANADINDAN GELEN ELEŞTIRILER BERABERINDE ONLARCA SORU GETiRDi.

CHP'nin Ekonomik Vaatleri
Programlar
 CHP ÖZELLIKLE EKONOMI VAATLERININ INANDIRICILIĞI ÜZERİNDEN ELEŞTİRİLERİLİYOR. PARTİNİN EKONOMİDEN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SELİN  SAYEK BÖKE HEM ELEŞTİRİLERE HEM DE KAYNAK TARIŞMALARINA ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ'TA CEVAP VERDI. İŞTE PROGRAMDAN SATIR BAŞLARI: 

"Kredi kartı Borçlarını sileceğiz" 
Vatandaşın borç sarmalına itilmiş olduğu bu dönemde faizlerini silmek üzerine kurguladık.  En az %80'ini sileceğiz. Bankalar ile konuştuk, %80'ini zaten siliyor. Biz geriye kalan %20'sini yeniden yapılandıralım ki tahsilat şirketlerinin elinde ödenemez, borcu borç ile kapatan bir sarmal olmaktan çıksın..
 
İşsizlik sorununu nasıl çözeceksiniz?
-Evde kreş yaşında bir çocuk varsa biz size daha çok yardım yapacağız diyoruz. Kreşe giden çocuk annesinin çalışmasına fırsat yaratıyor. 
-18 – 21 yaş genç varsa ona vereceğimiz yardımın karşılığında mesleki eğitimlere gitmesini zorunlu kılıyoruz. Gelecek dönem yardıma ihtiyaç duymayacağı bir işi olsun.
 -İŞKUR'a kayıtlı olan 800 bin işsizimizin mesleki bir eğitimden geçip çağın ihtiyaçlarını giderecek bir donanıma sahip olabilmesi için eğitim programımız var. Bunu tamamlayanlarında işe alımlarında sigorta primlerinin de kamuya yükleneceği sözü var. Türkiye'nin kanayan yarası işsizlik.
 
Asgari ücret nasıl 1500 lira olacak?
Asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücret alanların nüfusu Türkiye'nin yarısı. Ücret arttığı zaman çalışma şevki artıyor. Asgari ücretin üzerindeki 150 liralık gelir vergisini kaldıralım.Geriye kalan 350 TL'lik yükü de işveren alacak.
 
Yapılan zamlar fiyatlara yansıtılır mı?
Bizim KOBİ'lere de teşvikimiz var. Sosyal yardımları almaktan çıktığın durumda kazanacağın ücret var. Onu arttıralım ki yardıma ihtiyaç durumu ortadan kalksın. Öyle bir şey olsun ki işveren iş yaratmak istesin. Yoksa ücreti arttırmanın bir esprisi olmaz. KOBİ'lere diyoruz ki ödediğiniz vergi kadar, ödediğiniz sigorta primi kadar 0 faizli kredi vereceğiz. Şuan %18 – 20. Var olanı farklı kullanacağız. 
 
 
"Kemal Derviş AKP'nin uyguladığı ilk ekonomi programının mimarıdır"
Tek insanın ismine bağlı bir istikrardan bahsediliyor ülkede.Sayın Kemal Derviş'in katkısı farklıdır, benimkisi farklıdır. Sayın Derviş'te unutmayalım ki AKP'nin uyguladığı ilk ekonomi programının mimarıdır. 
 
Ak Partinin Ekonomi politikasını nasıl buluyorsunuz?
AKP'nin Ekonomik başarısını ya da başarısızlığını tek dönemmiş gibi incelemek mümkün değil. 3 döneme ayrıldığı çok belirgin gözüküyor. 
-Birinci dönem 2002 – 2006 dönemi 2007'ye uzatmak mümkün olabilir. 2002-2007'de AKP bir program devraldı. Bu programı bir koalisyon hükümeti yazmıştı. IMF maddi olarak destekliyordu. AKP'de bu programı aldı. O programın en önemli artıları Türkiye'de ekonomi yönetimine bir kurumsallaşma getirmesi oldu. Bu bir başarıdır. Bunun temel unsuru neydi? Merkez Bankasına bağımsızlığı verdik. Enflasyon düştü. Eş zamanlı olarak mali disiplin getirdik. Şeffaf, hesap verebilir mali bir reform yaptık. Üçüncüsü finansal istikrarı getirecek finansal düzenlemeler yaptık. Bunların hepsi yapıldı. AKP bunlarda iyiydi.
-2008'den Mayıs 2013'kadar ikinci dönem var. İkinci dönem uygulaması gereken programın özü üretim programıydı. Reel sektöre tekrar eğilmesi gerekiyordu Türkiye'nin, buna da fırsatı vardı. Altın yıllardı o yıllar. Bunları yapmadı.
-Mayıs 2013'den sonra üçüncü dönem var. 2013'de ne yapıldı? FED bir karar açıkladı. Ben parayı geri çekeceğim dünyadan.  Aynı esnada Türkiye'de yüksek sesli bir grup biz memnun değiliz yönetimden. Bunlar üst üste gelince çok hırçın bir yönetim çıktı. Kimyası bozuldu. İşsizliğe, gelirlere yansıdı.
 
Vaatlerin Kaynağını Nereden Bulacaksınız?
5 milyarlık saraylar ve uçaklar yapacağımıza biz vergiyi asgari ücret üzerinden kaldırmak için bu kaynağı kullanacağız.  Var olan kaynağı farklı kullanarak Türkiye bu politikaları uygulayabilir
 
"Sayıştay raporları meclise kırpılmış şekilde geliyor, hiç kimse gerçekten paranın nereye gittiğini bilmiyor" 
İktidar dediğiniz yapacağı projeyi anlatır. Sonra döner o projeyi finanse edeceğini anlatır. Ve bir bütçe hakkı tanımı ile vatandaşın bunu sorgulamasına izin verir.  Türkiye'de böyle bir bütçe hakkı kullanılamıyor. Sayıştay raporları meclise kırpılmış şekilde geliyor. Hiç kimse gerçekten paranın nereye gittiğini bilmiyor.  35 milyar liralık bütçe dışı fon var Türkiye'de. Ondan sonra da Türkiye'de nerede kaynak var diye soruyorlar. Bizim söylediğimiz paketin toplamı zaten 57 milyar lira. Bütçe dışı fonları bütçe içine alalım. 
 
CHP iktidara gelirse kimleri ev sahibi yapacak?
2002 de vatandaşın %24'ü kiracı. 2014 hala Türkiye'deki kiracı oranı %24 .Nereye baksanız inşaat var. Vatandaşın ihtiyacını gideren bir yaklaşım olmamış. TOKİ önce sosyal bir konut projesi olarak ortaya çıktı. Sonra bir finansman yöntemi keşfetti. üst gelir gruplarına satacağım evler yapacağım oradan gelen gelir ile gerçekten ihtiyaç duyana ev yapacağım dedi. Fakat öbürü tatlı geldi. Ciddi bir rant yaratma ortamı ortaya çıktı. Bir evi olan ikinci, üçüncü evini aldı. 
TOKİ  sosyal konut ihtiyacını giderecek bir politika güdecek. Evi olmayan ilk defa ev konut sahibi olacak. herkes bu 70 metrekarelik evleri alma hakkına sahip olacak. Hazine arazilerini bir maliyet karşılığında vermeden 277 liraya  20 yıla bu evleri sağlamayı mümkün kılacağız. Koşulsuz, 20 yıla uzatılmış olacak.
 
"Cumhurbaşkanını Köşke geri davet edeceğiz, sarayı da ODTÜ'ye vereceğiz"
Cumhurbaşkanının ekonomi üzerinde çok etkisi oluyor. Merkez Bankası Başkanı ile didişti.Faiz ve  dolar çıktı. İktidar bütün görevi Cumhurbaşkanına teslim etmiş durumda. Cumhurbaşkanını Köşke geri davet edeceğiz, sarayı da ODTÜ'ye vereceğiz.Saray'ın bir teknoloji merkezi olmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
 
"İmam Hatip liselerini kapatmayacağız"
İmam Hatip Liselerini kuran CHP'dir. İmam hatipler eğitim almak isteyen çocuklar İmam Hatiplerde almak istemeyenler de  almak zorunda bırakılmayacak. 
Din dersinin zorunlu bir ders olmamalı, isteyen dersi okumalı. 
 
Suriyeli mültecileri ülkelerine gönderecek misiniz?
Kendi tercihleri ile buraya gelmiş insanlar değiller. Barışın esasında ortak paydaşı olan bir dış politika uygulanırsa zaten Suriyeli mülteciler kendileri Suriye'ye dönmek isteyecekler.
 
CHP'nin yatırım projeleri neler?
Özel sektörün yatırım yapmadığı yerlerde kamu öncü rolü oynayacak. 

 

Büyük yatırımlarımız kamu tarafından yapılacak. Projelerin çılgınca değil akıllıca yapılması gerektiğini söylüyoruz. 
Nükleere koşulsuz bir karşıtlığımız yok. Önceliğimiz yenilenebilir enerji. Yapacağımız enerjileri yeşil enerji yatırımlar ile yoğunlaştıracağız. Nükleer projelerde ÇED raporunu önceleyen ve mutlaka her proje için bunu alan vaat eden bir taahhütle ortaya çıkıyor.
 
Aile Sigortası 
Bütün vatandaşlar en az 720 liralık bir gelire sahip olacaklar. Bunun içerisinde de ihtiyaç duyan gençlerin, çocuklarında ihtiyacını giderecek. 
Sistemden dışlanmış kadını tekrar sistemin bir parçası yapmak için bu program ile ailenin direği olan kadına bu maaşı vererek başlamak önemli.
 
Çiftçiye 1,5 liraya mazotu nasıl vereceksiniz?
-Mazotun üzerindeki vergiyi kaldıracağız. Rafineriden 1,21 liraya çıkan mazotu bir 1,5 liraya vereceğiz. Biz yatlara mazotu ucuza vereceğimize çiftçiye mazotu vereceğiz. Böylelikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu'ya toprağın verimini gerçeğe dönüştürmüş bir yatırım yapmış olacağız. -Modern kooperatif anlayışı projemiz var. Bizim söylediğimiz mazot yardımının toplam değeri 9 milyar lira. Hükümetin şuanda verdiği 500 milyon lira. Çiftçinin yasal olarak gelirin % 1 kadar yardım alması yasal hakkı. Şuanda bunun yarısını veriyor hükümet. 
 
Başörtü Tekrar Sorun Olur mu? 
Bir sosyal demokrat parti bütün vatandaşlarının özgürlüklerine saygı duyan ve kazandıkları özgürlükleri elinden almayan ve Türkiye'de kaybedilmiş özgürlükleri tekrar yerine koyan bir parti olmak zorundadır. Demokrasi uygulayan tek parti şuan CHP var.
 
Türkiye -AB 
AB ile müzakere sürecini derinleştirmemiz gerekiyor. Tek kanalımız AB üzerinden gidiyor. AB ile açılmamış fasıllar var. Biz açmadığımız için.
1- Kamu ihale kanununu açmaya korkuyor hükümet. Niye çünkü oradan rant yaratıyor. 
Biz 8 Haziran'da Kamu İhale kanununu AB Normlarına getireceğiz.
 2-Piyasa rekabeti ile ilgili düzenlemeleri getirilmiyor. CHP bu faslı da açmayı vaat ediyor. 
Biz zarar gören değil yeni küresel düzende farklı ülkelerden çıkan krizden korkmayan bir ülke olacağız.
 
Siyasete nasıl girdiniz?
Ben siyasi bir aileden geliyorum. Rahmetli annem Türk Tabipler Birliği BaşkanıFüsun Sayek. Çok mücadeleci bir kadındı. O mücadele masaların etrafında uzun uzun sohbetlerle konuşulurdu. Annem sağlık sistemi, hasta hakları, insan hakları nasıl olacak diye konuşurdu. Esasında Ekonomist olmayı seçmemde böyle oldu. Siyasete de davet ile girdim. Burada yaptığım işler iktisatçılığı uygulama özelliği çok güzel.



Son Söz Olarak....
Biz insanın hayatını kolaylaştıracak bir devlet olması gerektiğini düşünüyoruz. 
-Devlet insan içindir diyoruz. Tasarruf bizden başlayacak. Saraylara yatırım yapmayacağız. 
-Makam araçlarının lüks olmasına karşıyız. 
-Üniversite sisteminin değişmesi şarttır. YÖK'ün ortadan kalkması gerekiyor. Üniversitelerin özgür bir şekilde bilim ve fikir öğreten bir siteme ihtiyacı var.
-Kamuda taşerona son vereceğiz.Çalışanın güvencesi aracıya verilen esasında ücret yerine güvence olarak sağlanacak.
- Nitelikli iş için çalışma saatleri 40 saat olacak. 
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)