adscode
adscode

Çin'de Üstün Yetenekli Çocuklar İçin Okul

Ji Tingqiao, dört yaşındayken bir insan iskeletindeki bütün kemikleri sayabiliyordu. İlkokulda eski Çin klasiklerinin ağır metinlerini anlayabiliyordu. Eylül'de 15 yaşında üniversiteye başladı.

Çin'de Üstün Yetenekli Çocuklar İçin Okul
Dünyadan Haberler
Güncelleme : 05-Oct-18 11:16

Geçtiğimiz 40 yıl boyunca tüm Çin'de üstün yetenekli öğrenciler, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (USTC) tarafından kurgulanmış bir program çerçevesinde eğitildiler.

Üniversite 1978'de Üstün yetenekli gençler için özel sınıf" adı verilen ve dâhi gençlerin orta öğretimde birkaç yıl atlayarak üniversiteye erkenden başlamalarını sağlayan bir program başlattı.

Böylece 1.589 öğrenci bu sınıfı bitirdi. Bunlardan birçoğu daha sonra ya Stanford ve Harvard gibi en üst düzey üniversitelerde profesör ve bilimci ya da teknoloji devi Baidu'nun başkanı Ya-Qin Zhang gibi iş dünyası önderi oldu.

Bu model, başarılarına karşın, karşıtlarını da üretti. 1978'in ilk sınıfında okumuş olup 19 yaşında üniversitede öğretim görevlisi olan Ning Bo, daha sonra devlet televizyonunda "dahi öğrenci eğitimi"ne karşı olduğunu belirtti. Toplum bu türden programların üst düzey yetenek mi yoksa günlük yaşama ayak uydurmaktan aciz zeki ucubeler mi yetiştirdiği konusunda tereddüde düştü.

Ülkenin bir zamanlar benzer programları oluşturmak için koşuşturan üniversiteleri, öğrencilerini tatmin etmekte ve onların psikolojik gelişimlerine katkı yapmakta başarısız kalarak bu tür sınıflarını kapattılar.

Ne var ki USTC programı kırk yıl sonra öğrencilerin genel gelişimi ve kişisel potansiyelini önceleyerek devam ediyor. USTC üstün yeteneklilerin okul dekanı Chen Yang "Genç dâhilerimizin yalnızca yeteneklerine odaklanmıyoruz; onların genel olarak tüm alanlardaki niteliklerine dikkat ediyoruz" diyor.

Okul, IQ testi gibi ölçütleri artık terk etti ve sıradan üniversite giriş sınavındaki sonuçların, yazılı testlerin ve mülakatların toplamını içeren kapsamlı bir değerlendirmeye yöneldi.

Chen, bu sınıfın bir dâhiyi bulup yetiştirmekten çok bilim ve teknolojiye çok meraklı potansiyel öğrencilere eğitim sunmayı amaçladığını belirtiyor. Okul, üstün yetenekli gençler için değişik müfredat dışı faaliyetler sunuyor.

Okulun ileri sınıf öğrencilerinden Zhu Yuanhao, 19 yaşında mezuniyetine hazırlanıyor; kampüste çok yoğun bir yaşamı olduğunu söylüyor. Jeofizik dalından mezun olacak olan Zhu'nun ders çalışma süreleri uzun. Yine de hobileri olan şiir, gitar ve Go oyununu hiç bırakmadığını belirtiyor. Aynı zamanda üniversitenin gönüllü birlik üyelerinden olan Zhu "Boş zamanlarımda bazen Minecraft (bir bilgisayar oyunu) oynuyorum" diyor.

Üstün yetenekli gençler okulunun temsilcilerinden Lan Rong, üniversitede 70'ten fazla topluluk olduğunu ve bunlardan birçoğunun okul öğrencileri tarafından yönetildiğini söylüyor. Öğrencilerin çoğu 18. yaş gününü okula girdikten sonra kutladığından onların yetişkinliğe adım atışını okul da özel bir törenle kutluyor. Lan, yaşamın tüm yönleriyle bilincine varma yolunda yardımcı olması bakımından son derecede anlamlı olduğunu söylüyor.

Zhu, "Sınıflarımızda Ji gibilerinin bulunması normal karşılanmalı" diyor ve bunun diğerlerini de çok çalışmaya yönelttiğini söylüyor. "Yine de herkes ders çalışmanın yaşamın buradaki tek yönü olmadığını biliyor" diye ekliyor.

Yakında mezun olacak olan Zhu şimdi geleceği konusunda bir karar verecek. "Neye karar verip neyi seçersem seçeyim, bana öğrettikleri için okuluma hep minnettar kalacağım" diyor.

 

 Çin Uluslararası Radyosu


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)