adscode
adscode

ÇOCUĞUNUZ OKUL ÇAĞINDA MI, YOKSA OYUN ÇAĞINDA MI?

Çocukların okul çağına hazır olup olmadığı genel anlamda yaş ile ölçülüyor olsa da, ebeveynlerin bu konuyu daha yakından takip etmesi gerekir.

ÇOCUĞUNUZ OKUL ÇAĞINDA MI, YOKSA OYUN ÇAĞINDA MI?
Eğitim

 
Çocukların okul çağına hazır olup olmadığı genel anlamda yaş ile ölçülüyor olsa da, ebeveynlerin bu konuyu daha yakından takip etmesi gerekir. Çünkü çocuğun okul çağı mı, yoksa oyun çağında mı olup olmadığı yaş etkeni dışında zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan hazır olması ile de alakalıdır. ERA Okulları Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin, ebeveynlerin işini kolaylaştıracak tavsiyelerde bulunuyor.


 
Gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklar ile birlikte günümüzde harika bir nesil yetiştiği yadsınamaz bir gerçek. Daha çok soru soran, yetersiz cevaplardan tatmin olmayan, daha farklı oyunlar ile ilgilenen ve hep harika olmanın peşinde koşan bu yeni neslin hangi dönemde “oyun çocuğu” ve hangi dönemde “okul çocuğu” olduğunu anlamanın pek çok yolu mevcut. Ebeveynler çocuklarını belli açılardan takip ettiğinde ya da incelediğinde onların hangi dönemde olduklarını rahatlıkla anlayabilirler.


 
Oyun çocuğunun hayal gücü harikadır!
  • 1-6 yaş grubundaki çocuklar genel anlamda oyun çocuğu olarak adlandırılmaktadır. Hali hazırda 5-6 yaş çocuğu da hâlâ oyun çağında olabilmektedir.
  • Bu dönemlerde günlük fiziki aktiviteleri yoğundur.
  • Daha meraklı ve hareketli olurlar.
  • Çocuğun zihni oyunlarla doludur.
  • Hayal gücü oldukça aktiftir ve bu sebeple sürekli oyun oynamaya ya da oyun kurmaya yönelir. Bu da ona haz verir.
  • 6 yaşını doldurmamış geçiş çağındaki çocuk, sınıf ortamında konu ders olduğunda dikkatini sürdürmekte zorlanabilmektedir.

 
Çocuğunuzun oyun çağından okul çağına geçtiğini nasıl anlarsınız?
Oyun çocuğu olmaktan yeni çıkmış okul çağı çocuğu, ebeveynleri tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Bu süreçte çocuğun fiziksel, zihinsel, psikolojik, sosyal ve akademik gelişimi oldukça önemlidir. Her türlü gelişme işlenmelidir. Dileyen ebeveynler için ERA Okulları’nda “Okul Olgunluğu” testi uygulanarak, çocuğun okul çağı mı, yoksa oyun çağında mı olduğu da anlaşılabilmektedir.
  • Kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmalıdır: Okula hazır olan çocuklar tuvaletini yalnız başına yapabilir, elbiselerini ıslatmadan yüzünü yıkayıp, kurulayabilir, dişlerini fırçalayabilir, kendisi yemek yiyebilir, düğmelerini ilikleyip çözebilir, kendi başına giyinip soyunabilir. Defteri, çantası, ceketi gibi kendi eşyalarına sahip çıkabilir, toplayabilir.
  • Sosyal ve duygusal yönden gelişmiş olmalı: Çocuk, kurallara uygun davranışlar sergileyebilir, arkadaşlık başlatabilir ve sürdürebilir, belli ölçüde gerilim ve öfkeyle baş edebilir, bir oyun için gerekli kuralları anlayabilir, sırasını bekleyebilir, sosyal kuralların nedenlerini anlayabilir.
  • İnce motor-küçük kasların motor gelişimi önemlidir: Çocukların yazı yazabilmesi için ince motor becerilerinin gelişmesi gereklidir. 1′den 10′a kadar rakamları kopya edebilir, daire, kare, dikdörtgen, üçgen şekillerini çizebilir, dikey, yatay, eğik, eğri çizgileri çizebilir, kopya edebilir, şekillerin sınırını taşırmadan boyayabilir, baş, vücut, kollar, bacaklar, ağız ve gözlerden oluşan insan çizimi yapabilir, su gibi akıcı maddeleri bir kaptan diğerine boşaltabilir, verilen sıralamaya göre (renk, büyüklük gibi..) ipe boncuk dizebilir.
  • Kaba motor-büyük kasların motor gelişimine dikkat edilmeli: 5 kez üst üste sekerek sıçrama hareketi yapabilir, öne doğru takla atabilir, kendine atılan küçük bir topu elleriyle tutabilir.
  • Algılama gelişimi: 10-12 kadar ana ve ara rengi tanır ve bunları eşleştirebilir, 1’den 20′ye kadar olan rakamları tanıyabilir, dokunarak nesneleri sayabilir. 1′den 10′a kadar olan sayılarla toplama ve çıkarma işlemleri yapabilir, sıra ile haftanın günlerini sayabilir, aynı anda birbirini takip eden 2-3 emri yerine getirebilir.
  • Dil gelişimi: Adını soyadını söyleyebilir, ailedeki kişilerin isimlerini söyleyebilir, niçin sorusunu açıklayarak cevaplayabilir, geçmiş şimdiki ve gelecek zaman ile ilgili konuşurken kelimeleri (dün, bugün, yarın) doğru kullanır, dilbilgisi kurallarına uygun konuşur, zıt anlamlı kelimeleri söyleyebilir ve tanımlayabilir (şişman-zayıf, sert-yumuşak ağır-hafif, gece-gündüz).
  • Kavram gelişimi ölçütleri: Büyük-küçük kavramlarını, sağını ve solunu bilir, nesneleri büyüklük, genişlik ve uzunluk özelliklerine göre sınıflandırabilir.
  • Konsantrasyon becerisi: Okul çocuğu seviyesinde olan çocukların konsantrasyon becerisi gelişmiş olmalıdır. Aynı konu hakkında bir ders saati kadar, yani yaklaşık 40 dakika boyunca dikkatini koruyabilmelidir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)