adscode
adscode

Çocuk edebiyatı Eskişehir'de tartışıldı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, I. Uluslararası Avrasya Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Yayıncılığı Sempozyumu ile hedefe yürüdüklerini…

Çocuk edebiyatı Eskişehir'de tartışıldı
Edebiyat
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı (TDKB) Basın Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, TDKB Ajansı etkenlikleri kapsamında yer alan ve Avrasya Kütüphaneciler Birliği Derneği ile ortaklaşa düzenlenen" I. Uluslararası Avrasya Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Yayıncılığı Sempozyumu", Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kongre Salonu'nda gerçekleştirildi.

Sempozyumda konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Türkiye'de ilk kez bir ilin "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olduğunu hatırlatarak, "Türk dünyasının buluşma merkezi olan Eskişehir, tarihinde güzelliklerin başladığı yer olarak bugün de yine bir ilke ev sahipliği yapmaktadır. Kültür Başkentliği sürecinde, hayatın her alanında her yaş ve kesime hitap eden bütün etkinliklerde "Dilde, fikirde, işte birlik" şiarıyla, ortak kültür mirasımızı, geleceğin evinde oturan çocuklarımız için, geleceğe taşımayı hedefledik" dedi. 

"ÇOCUKLAR DÜNYAMIZIN IŞIĞI"

Vali Tuna, I. Uluslararası Avrasya Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Yayıncılığı Sempozyumu ile hedefe yürüdüklerini belirterek, yöntem, üslup ve dil gibi çocuk edebiyatının sorunlarını tartışarak, hayati konuda ortak akıl geliştireceklerini kaydetti. Vali Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Çocuklar, dünyamızın ışığı, umudu, en güzel ve en değerli varlıklarımızdır. Onların gönüllerini yüksek insani değerlerimize açarken, edebiyattan yararlanmayı düşünmemek elbette mümkün değildir. Edebiyat ise her şeyden önce güzel bir dil demektir. Konu "çocuk edebiyatı" olunca güzel bir dil yetmez. Öyle ki bu güzel dil, hem çocuklarımızın gelişme düzeyine, sözcük dağarcığına uygun olmalı hem de onların kelime bilgisine, düşünce ve duygu dünyasına zenginlik katmalı, ufkunu genişletmelidir. Ancak edebiyat tarihimize genel hatlarıyla göz gezdirdiğimizde büyükler için söylenen ve yazılan eserlerin çocuklar tarafından da dinlenmesinin ve okunmasının beklendiğini görürüz. Çocuk edebiyatının temelini yine büyükler için yazılmış kitaplar oluşturmaktadır. Yetişkinler için yazılmış eserlerin bazıları zaman içinde çocuklar için uyarlanmıştır."


"GÜNÜMÜZ ÇOCUKLARI DAHA ŞANSLI"

"Kitap; çocuğu geleceğe, yaşama hazırlarken aynı zamanda iyi bir arkadaştır" diyen Vali Tuna, "Çocuğu kitapla tanıştırarak bir bakıma onu kendi geleceği ile tanıştırmış oluruz. Bu bakımdan çocuk kitapları -yazılmasından basılmasına kadar- büyük bir hassasiyetle eşgüdümlü bir çalışmayı gerektirir. 

Yaşamı güzelleştiren kitabı, çocuğun yaşamında bir demirbaş yapmak gerekmektedir. Çocuğun kitapla tanışmasında, kitabı sevmesinde, kitapla birlikteliğinin uzun sürmesinde aile, öğretmen, okul ve kurumlara bazı görevler düşmektedir. Günümüz çocukları eğitim araç-gereçlerinin çeşitliliği bakımından kendilerinden önceki nesillerden daha şanslı durumdadırlar. Bu çeşitlilik aynı zamanda anne-baba, öğretmen olarak büyükleri zor durumda bırakmaktadır. Çocuk gelişimi bakımından faydalı olanların, diğerlerinden ayırt edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu hususta; ortak kültür mirasımıza ait destanlar, masallar, tekerlemeler ve Dede Korkut Hikâyeleri gibi ürünlerin tanıtımına ve popülerliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara daha ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

"İnsanlık, çocuğa verebileceğinin en iyisini vermekle yükümlüdür" Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun bir kararıdır bu. Zira çocuklar, insanlığın geleceğidir" şeklinde konuştu. 


"AMAÇ ÜRETTİĞİMİZ GÜZELLİKLERİ GÖNÜLLERE SUNARAK EBEDİ GÜZELLİKLER KAZANMAKTIR"

Eskişehir'in toprağında, bütün insanlığı seven yüreğiyle geleceği de kucaklayan Yunus Emre, dünyayı büyük bir şehre, ömrümüzü ise çabuk başlayıp çabuk biten bir alışverişe benzettiğini hatırlatan Vali Tuna, şunları söyledi: 

"Bu dünyânın meseli bir ulu şâra benzer
Lakin bizim ömrümüz bir tez bâzâra benzer. 

Bu bakımdan Yunus'un dediği gibi asıl iş, ömür denilen bu kısa alışverişte; ürettiğimiz güzellikleri gönüllere sunarak ebedi güzellikler kazanmaktır. "I. Uluslararası Avrasya Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Yayıncılığı Sempozyumu" ise bu uğurdaki çalışmalarımızı, çocuk edebiyatının geleceği bakımından bütünleyici bir niteliktedir. Çocuk edebiyatının yetim kalmaması için canla başla üreten siz değerli misafirlerimizi ağırlamaktan ve sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir onur ve heyecan duymaktayız."

Konuşmaların ardından "Osmanlıca Çocuk Süreli Yayınları", "Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımları Genele Müdürlüğü" sergileri ile "Kültür Ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı" ve "Özbekistan Çocuk Kitapları" stantlarının açılışı, Vali Tuna ve beraberindekiler tarafından yapıldı. 

17 Nisan tarihine kadar devam edecek sempozyum süresince Eskişehir'in çeşitli okullarında 18 yazara imza günü düzenlenecek ve 13.000 çocuk kitabının dağıtımı yapılacak. Ayrıca; Gölge Oyunu, Hacivat-Karagöz gösterileri sahnelenecek, 9.000 Hacivat-Karagöz Oyun Setinin dağıtımı gerçekleştirilecek. "TRT Ankara Radyosu THM Çocuk Korosu" ile Sempozyum kapsamında oluşturulan "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti THM Çocuk Korosu" da 15 Nisan 2014 tarihinde Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezinde bir konser verecek. Bununla birlikte; yine sempozyum kapsamında Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL'in hazırladığı "Şangrak Türk Dünyası Çocuk Edebiyatına Giriş" adlı kitabın basımı gerçekleştirilecek.

Sempozyuma; Vali Güngör Azim Tuna'nın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Avrasya Kütüphaneciler Birliği Genel Başkanı Mustafa Çalışkan, ulusal ve uluslararası 22 farklı ülkeden konusunda uzman 80 akademisyen, yayıncı, yazar ile çok sayıda davetli katıldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)