adscode
adscode

Çocuklar diyor ki: Bize rahatlayacağımız bir alan bırakılmıyor!

Bu yıl 7. ve 8. sınıfta okuyan öğrenciler 4 ve 5 Haziran tarihlerinde Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’na girecekler. Bu sınavlarda başarıyı hedefleyen öğrenci ve velilerin sınavlara hazırlık sürecinde yaşadıkları…

Çocuklar diyor ki: Bize rahatlayacağımız bir alan bırakılmıyor!
Genç Blog

Öğrenciler kimi zaman motive olmanın, çaba ve hedefe kilitlenmenin getirdiği yüksek enerji ile kimi zaman da beklentilerin yorduğu bıkkın ve dağınık bir ruh hali bu yarışa hazırlanıyorlar. Hemen hemen her çocuğun yaşadığı inişli ve çıkışlı bu ruh hali çocukları olduğu kadar onlara bu yolculukta destek olmaya çalışan anne babaları da oldukça etkilemektedir.

Son dönemlerde sınavlar yaklaştıkça okul psikolojik danışmanlarının okulda öğrencileriyle ya da aileleriyle görüşmelerinin ağırlıklı konusunu öğrencilerin sınava ilişkin algıları ve bu algının eşlik ettiği yanılgılar oluşturmaktadır.

Bu dönemde hedefe kilitlenmiş başarılı öğrenciler ailelerinin beklentileri doğrultusunda ders çalışma ve bol test çözme konusunda üzerlerinde yoğun bir baskı hissediyorlar. Dershanelere ve özel derslere yönelme, bu dönemde öğrencileri sporcular gibi kampa alma uygulamaları zaten yoğun tempodan yorulan öğrenciler üzerinde ayrı bir gerilim yaratmaktadır. Buna rağmen bu başarılı öğrencilerin hedeflerinden geri kalmamak için çabaladıklarını ancak bu yoğun çalışma temposundan, yaşadıkları kaygı ve stresten kurtulmak için de sınav gününün gelip çatmasını dört gözle beklediklerini görüyoruz.

İkinci bir grup öğrenci ise bir destek alarak hedefledikleri bir ortaöğretim kurumunu kazanacak ortalama bir başarı düzeyine sahip çocuklardan oluşmaktadır. Bu öğrenciler de zamanla yarışmakta eksikliklerini giderme konusunda çok çaba harcamaları gerektiğini bilmektedirler. Bu öğrencilerin ailelerinden sınava hazırlık konusunda biraz daha fazla baskı gördüklerini söyleyebiliriz. Öğrencilerden en çok duyulan ifade okulda ya da dershanelerde “Bize rahatlayacağımız bir alan bırakılmıyor” cümlesi oluyor. Bu da öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun yaşadığı kaygı durumunu özetliyor.

 

Okullarda karşılaştığımız üçüncü grup öğrenci profili ise aslında bu süreçte en rahat olan grup. grupta olan öğrencilerin pek çoğunun belki de tamamının SBS’ ye yönelik herhangi bir hedefleri bulunmuyor. Çocuklarının akademik performansından beklentileri bulunmayan aileler de diğer anne babalar gibi çocuklar üzerinde baskı kurmuyorlar çocuklar da rahat aileleri de. Bu durum en çok bu öğrencilerinin de başarısı için çabalayan okulları ve öğretmenleri etkiliyor.

Yoğun ve koşuşturmalı bir dönem olan sınava hazırlık süreci hem çocuklar hem de anne babalar için zorlu bir dönemdir. Bu zorlu dönemde anne baba olarak çocuklarımıza verdiğimiz desteğin önemi büyüktür.  Sınava hazırlanan bir çocuğun annesi ve babası olarak neleri yapmalısınız;

Sınav, öğrenci için az ya da çok kaygı yaratan bir olgudur. Biraz kaygı, uyarıcı etki  yapar ve sınava hazırlık sorumluluğunu artırır. Ancak aşırı kaygı, performansı olumsuz etkiler. Dikkat edin. Çocuğunuzdan beklentilerinizi gerçekçi kılın. Bunun için çocuklarınızın bireysel yeteneklerini ve farklılıklarını iyi tanıyıp, neyi başarıp neyi başaramayacağını doğru değerlendirmeniz yetecektir. Çocuklarınız neleri iyi başarıyorsa onları bu konuda desteklemelisiniz. Neleri yapamayacaklarını söyleyip yargılamaktan çok daha iyidir. Çocuklarınızı kendi istekleriniz ve beklentileriniz doğrultusunda zorlamayın. Çocuklarınızın herkesten farklı bir kişiliğe ve potansiyele sahip olduğunu unutmamalıyız.  Çocuğunuzun kaygılarını sizinle paylaşmasına fırsat verin, onu teşvik edin. Samimi olun, bu konuda zorlanmayın. Sınav sonuçları dahil hiçbir şey sizi çocuğunuzu sevmekten alıkoyamaz. Onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi hep söyleyin. Bu ona iyi gelecektir. Çocuğunuz sizin için değerli ve önemlidir. Ona güvendiğinizi, elinden geleni yaptığına inandığınızı söyleyin. Sizden neler beklediğini, ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Sınavlar aslında ailelerin kendilerini bu anlamda test etmeleri için önemli bir fırsattır. Sınavlar geçicidir ama sonuçları çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyebilir. Önemli olan sağlıklı ilişkileri aile içinde sağlamak ve sürdürmektir.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)