adscode
adscode

Çocuklar 'gelin' değil öğrenci oldu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirilen "Gelin Etmeyin Okula Gönderin Projesi" kapsamında, evlilik arifesindeki 40 çocuk yeniden okula kazandırıldı.

Çocuklar 'gelin' değil öğrenci oldu
Eğitim
Gaziantep Büyükşehir Belediyesince yaklaşık 2 yıl önce hayata geçirilen "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" projesiyle kentteki 40 çocuk, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de dahil olduğu görüşmeler sayesinde yeniden okullu oldu.

Küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesine engel olmak için yaklaşık 2 yıl önce harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" projesinde önemli aşamalar katetti.

Proje kapsamında öncelikle ihbar hattı kuran belediye ekipleri, çevredeki vatandaşlardan çocuk gelin olma ihtimali bulunan ailelerle ilgili ihbarları değerlendirdi. Bu sırada müftülük, sağlık ekipleri, psikolog ve sivil toplum örgütlerinden de destek alan ekipler, çocuklarını erken yaşta evlendirme riski bulunan ailelere ulaştı.

Yaklaşık 40 bin çocuğun ebeveynlerini bu konuda bilgilendiren ekipler, çocuk gelin olma ihtimali bulunan çocuklar üzerinde ise çalışmalarını yoğunlaştırdı. İkna edilemeyen bazı ailelerin görüşmelerine ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bizzat dahil oldu.

Projeyle evlilik arefesinde olan 40 çocuk, gelin olmak yerine yeniden okula kazandırıldı.

Telefon hattı oluşturuldu

Şahin, yaptığı açıklamada, insanı merkeze alan sosyal belediyecilikte sorunları çözecek, önleyici ve koruyucu projelerin ön planda olması gerektiğine inandığını söyledi.

Belediyeciliğin sadece yol, su veya elektrik hizmeti üretmekten ibaret olmadığına, insanın yaşamına dokunan her alanda çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eden Şahin, bakanlık yaptığı dönemde de belediyecilikteki görevi süresince de hayata dokunan çalışmaları hayata geçirmeyi arzuladıklarını vurguladı.

Gaziantep'in metropol bir şehir olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"En zengin veya fakir, en eğitimli veya eğitimsiz gibi kavramları bir arada barındıran şehrimizde, sosyal projelere ağırlık vermemiz gerekiyordu. Bu anlamda 'Gelin Etmeyin, Okula Gönderin' projesini geliştirdik. Toplumumuzun da gündeminde olan bu konuda önemli aşamalar kaydettik. Çocuk gelinlerin olmaması için yapılması gereken bir projeydi. Bu alanda sorunu veya sıkıntısı olan herkesin belediyemizi arayıp ulaşabileceği bir telefon hattı oluşturduk. Projeyi 19 sivil toplum örgütüyle yürüttük. Kendimize okul taramalarından şikayetlere kadar çok geniş bir çalışma alanı belirledik. Müftümüzle öğretmenimiz ve doktorlarımızla beraber zihinsel dönüşümün oluşmasına vesile olmak istedik."

40 bin çocuğun ailesine ulaşıldı

Proje kapsamında 40 bin çocuğun evlerine gidildiğini aktaran Şahin, bu görüşmelerde bilgilendirme yapıldığını ifade etti.

"444 27 00" numaralı telefona ulaşan tüm ihbarların değerlendirildiğini belirten Şahin, yapılan çalışmalar neticesinde 40 çocuğun gelin olmak yerine yeniden okula gitmesine vesile olunduğunu kaydetti.

Bazı ailelerin konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermemesi durumunda olaya bizzat kendisinin el attığını anlatan Şahin, "Mesela fen lisesini kazanmış ama nişanlandırılmak istenen bir kızımız vardı. Aileyle görüşüldü, ben babayla buluşup durumu anlattım. Sonuç itibarıyla kızımız şu an yeniden okula gidiyor." diye konuştu.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)