adscode
adscode

Çocuklarda burun tıkanıklığı kurdeşen sebebi!

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda burun tıkanıklığına ve yenilen yiyeceklere bağlı olarak kurdeşen görülebileceğini…

Çocuklarda burun tıkanıklığı kurdeşen sebebi!
Sağlık
CÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Cevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdeşenin, vücutta döküntü ve kaşıntıya sebep olan bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
Kurdeşenin 15 gün içerisinde ortaya çıktığını ve sonrasında çabuk geçtiğini aktaran Cevit, çocuğun, 7-10 gün üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi ve enfeksiyon sonrası burnunda tıkanıklık olması halinde kurdeşen görülebildiğini dile getirdi.
Üst solunum yolu sırasında çocuğun burnundaki tıkanıklığın kurdeşenin en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Cevit, şunları kaydetti:
"Çocukta burun tıkanıklığı sırasında burundaki çeşitli savunma hücreleri virüsü öldürmek için burna hücum ediyor. Bu hücum esnasında immün (bağışıklık) sistemi hücreleri, virüsü öldürmek için bazı maddeler salgılıyor. Bu dönemde de bağışıklık hücrelerinin salgıladığı maddelerden kaynaklanan döküntü meydana geliyor. Çocuğun burnu temizlenmezse iyileşme süreci uzuyor, hastalık kendi kendine iyileşmiyor, uzamaya meyilli bir hastalık oluyor."
Çocuklarda grip ve nezle tedavisi süresinde kullanılan ilaçların da kurdeşene sebep olabileceğini ifade eden Cevit, "Aynı zamanda viral enfeksiyon sırasında yedirilen bir besin de (yumurta, patates cipsi, süt, tavuk eti) viral enfeksiyonla kurdeşene yol açabilir. Başka bir zaman aynı besin tüketildiğinde kurdeşene yol açmazken, nezle ve grip döneminde bunların tüketilmesi kurdeşen yapabiliyor" diye konuştu.
Kurdeşenin okul öncesi çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Cevit, rahatsızlığın 15 yaşına kadar görülebildiğini söyledi.
Prof. Dr. Cevit, ailelere şu önerilerde bulundu:
"Aileler, üst solunum yolu rahatsızlığı geçiren çocuklarının burun temizliğine, rahatsızlığın olduğu dönemde öncelikle dikkat etmeli. Daha önce verilmemiş bir besin, aşırı tuzlu, hazır gıdalar ve gereksiz ilaçlar verilmemeli. Çocuklar, doğal yollardan beslenmeli ve bu konularda kesinlikle öncelikle doktora danışılmalı."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)