adscode
adscode

Çocuklarda Erken Göz Kontrolünün Önemi

”Sanılıyor ki 3 ya da 4 yaş öncesinde göz muayene edilemez. Anne karnında bile gerekirse muayeneedilebilir. Çocukların gözlerini erken görebilmemiz çok önemli”

Çocuklarda Erken Göz Kontrolünün Önemi
Anaokulu
Yeni doğan bebeklerin,  özellikle prematüre olanların mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerektiği  bildirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Tülin Berk,  bebeğin doğumdan  sonra mutlaka gözlerinin muayene edilmesinin hem çocukluk çağında hem de  erişkinlikte oluşabilecek birçok göz hastalığının önüne geçilmesini sağlayacağını  söyledi. Bebeklikte en sık görülen sorunun gözyaşı kanal tıkanıklığı olduğunu  ifade eden Berk, bebeğin bir veya iki gözünde sulanma ve çapaklanma görüldüğünde  tıkanıklık teşhisi konulduğunu, sağlıklı doğan çocukların yüzde 20’sine yakın bir  oranda bu sorunun görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Berk, genellikle göz pınarlarına yapılan masajla sorunun  giderildiğini ya da antibiyotikli damla kullanıldığını, yüz ve göz kemiklerinin  gelişmesiyle ilk 1 yılda rahatsızlığın yüzde 90’ının ortadan kalktığını  bildirdi.         Erken doğan retinopatisi
Tülin Berk, en önemli sorunlardan birinin erken doğumlarda görüldüğünü,  prematüre doğumlarda körlük veya görme kaybıyla sonuçlanan ”erken doğan  retinopatisi” (ROP) gelişebildiğini söyledi. Bebek anne karnındayken retinadaki damarların 16. haftada görme sinirine  geldiğini ve gelişiminin 40 haftada sonlandığını, 32. haftadan önce ve bin 500  gramın altında doğmuşsa, kuvöz öyküsü söz konusuysa doğumu takiben 4. haftada  mutlaka göz kontrolü yapılması gerektiğini belirten Berk, ”Bu kontrolleri bebeği  aileye vermeden, yeni doğan yoğun bakımındayken yapıyoruz ya da yoğun bakımdan  çıktıktan sonra polikliniklerde yapıyoruz.Retinayı besleyecek damarlar  gelişmemişse o zaman buna ROP diyoruz ve 36-40. haftalarda lazerle tedavi  ediyoruz” diye konuştu. 

*****

Annelerin bebeklerinin gözleriyle bir şeyleri takip edip etmediğini  dikkat etmeleri uyarısında bulunan Berk, 4. haftadan itibaren çocuk ve annenin  göz teması kurabilmesi gerektiğini söyledi. Berk, bebek 4. haftadan itibaren göz temasına girmiyorsa veya gözlerinde  titreme hareketleri varsa o zaman az görme, göz kayması veya az görme olabileceği  düşünülerek doktora başvurulması gerektiğini belirtti.         Göz kaymaları
Bebeklerin gözlerinde 2. aya kadar içe ve dışa kayma olabildiğini, bunun  normal karşılandığını ifade eden Berk, ”Ama 2 aydan itibaren gözleri paralel  olmalı, aynı noktaya odaklanmalı. Paralellik yoksa buna şaşılık ya da kayma  diyoruz, bunu çok önemsiyoruz” dedi. Prof. Dr. Berk, kaymanın kendiliğinden geçmediğini belirterek, ”Kayma  varsa iki nokta önemli. Bir, görmeyen göz kayma yapar yani gözde katarakt vardır,  tümör vardır, prematüriteye bağlı gelişme olmuştur veya anne karnındayken  toksoplazma gibi bir enfeksiyon yaşanmıştır, görmüyordur, kayar. İkincisi, kayan  göz görmeyi geliştirmez, göz tembelliği olur. Dolayısıyla kayma çok önemli,  çocuklarda çok fazla görüyoruz ve bunun geciktirilmemesi gerekiyor” diye  konuştu. Bu sorunlar tespit edilmediğinde şaşılık tanısı koyduklarını kaydeden  Prof. Dr. Berk, şaşılığın en önemli nedenlerinden birinin doğumsal olduğunu ve  ilk 6 ayda çıktığını, yüzde 90 oranında ameliyatla düzeldiğini, diğerinin 2-3 yaş  döneminde ortaya çıkan kaymalar olduğunu ve gözlükle düzeltildiğini bildirdi. Prof. Dr. Berk, ”Aileler çocuklarının muayene edilebileceğini bilsinler.  Sanılıyor ki 3 ya da 4 yaş öncesinde muayene edilemez. Anne karnında bile  gerekirse muayene edilebilir. Çocukların gözlerini erken görebilmemiz çok  önemli” dedi.
Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)