adscode
adscode

Çocukları bekleyen büyük tehlike

Dikkat! Çocuğunuz uzun süre tv seyrediyorsa bu hastalığa yakalanma riski yüksek...

Çocukları bekleyen büyük tehlike
Sağlık
Uzun süre televizyon seyreden çocuklarda obezite riski yüksek görülüyor. Çağın en yaygın hastalığı olarak kabul edilen obezite, her yaştan insan için sağlık sorunlarına yol açıyor.

Kardiyolog Dr. Çetin Aydın , son 30 yılda çocuklarda görülen obezite oranının üç kat arttığını söylüyor. Aydın, obez çocuklarda metobolik sendromun geliştiğini, bunun önlenememesi durumunda insülin direnciyle birlikte şeker hastalığı ve tansiyon riskiyle karşılaşılabileceği uyarısında bulunuyor. Obezite nin temelinin çocuk yaşlarda atıldığını belirten Aydın, “Tüm dünyada 1,2 milyon insan, aşırı kilolu veya obez. Bu oran çocuklarda, giderek artış göstermektedir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda, gençlerin yüzde 10’u aşırı kilolu olarak karşımıza çıkıyor. Küçük yaşlarda önlenemeyen obezite, daha erken yaşlarda kalp damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Yapılan araştırmalar, kan basıncındaki artışla kilo arasında doğrudan ilişki olduğunu gözler önüne seriyor. Bu da erişkin yaşta kalıcı hipertansiyonun göstergesi.” diye konuşuyor. Bebeklik döneminde anne sütü alamayan, onun yerine yağlı ve şekerli gıdalarla beslenen çocuklarda ileriki yaşlarda obezitenin daha yaygın geliştiğini vurgulayan Aydın, “Beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivitenin azlığı ve genetik faktörleri, çocuklarda obeziteyi artıran risk faktörleri arasında sayabiliriz. Günde iki saatten fazla televizyon başında zaman geçiren ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan çocuklarda, durumun daha hızlı geliştiğini söyleyebiliriz. Özellikle karın içinde yağ birikiminin artması ve bel çevresinin kalınlaşması, hipertansiyon ve diyabet için risk göstergesidir. Buna çok dikkat etmemiz gerekir.” ifadelerini kullanıyor.

Çocuklarda obezite ve bunun getireceği ciddi sonuçlardan korunmak için alınacak tedbirlere de değinen Çetin Aydın, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuklarımızı obezite ve bunun sonucunda oluşacak ciddi rahatsızlıklardan korumak için öncelikle anne-babalara ve öğretmenlerine önemli görevler düşmektedir. Çocuklarımıza düzenli, dengeli büyüme ve gelişmeyi sağlayacak beslenme alışkanlığı kazandırmalıyız. Bedensel gelişimleri için fiziksel aktivite ve oyunlara teşvik etmeliyiz.”

ZAMAN

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)