adscode
adscode

Çocukların En Gizli Sağlık Sorunları

Bazen çocuklar, cinsiyeti olmadan dünyaya gelebiliyor. Ancak bu durum basit bir muayene ile anlaşılıyor. Prof. Dr. Önen, sorunun kabusa dönmemesi için, cinsiyetin iki yaşına kadar seçilmesi gerektiğini…

Çocukların En Gizli Sağlık Sorunları
Anaokulu




Gebelikte kullanılan bazı ilaçlar, doğum sonrası dönemde ve ergenlikte salgılanan hormonların eksik ya da fazla olması; cinsiyet belirsizliklerine yol açabilir. Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen; cinsel gelişim bozukluğu olan çocukların tedavisine yönelik sorularımızı yanıtladı: 
 Cinsel gelişim bozukluğu çok sık görülen bir durum mu? 2 bin kişide bir görülüyor, akraba evliliklerinde daha sık rastlanıyor. Orijinali kız olan ama erkek görünümlü vakalar çoğunlukta. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde, özellikle Antalya'nın bazı köylerinde cinsiyet problemlerine daha çok rastlanıyor. 
YARATIK GİBİ GÖRÜYOR  Çocuk cinsiyetine doktor ya da aile yerine kendisi mi karar vermeli? Hangi cinsiyete çevrilirse, seksüel ve doğurganlık işlevinin daha iyi olacağı aileye açıklanmalı. Cinsiyet kararının verilmesinde; aile ve hasta ile yakın iletişim kurulmalı, onların kaygılarına saygı gösterilmelidir. Cinsel farklılaşma sorunu olan hastalar; hekimlerin olumsuz tutumları nedeniyle kendilerini 'yaratık' gibi hissedebiliyor. 
 Sorun, bebek doğduğu anda anlaşılabilir mi? Bebeğin dış genital organlarının yapısı göz önünde bulundurularak cinsiyeti belirlenir. İlk bir yaş içinde uygun olan cinsiyetin belirlenerek yetiştirilmesi önemlidir. Çocukların tümüne, genital bölge muayenesi yapılmalıdır. Cinsiyet sorunu; adet görmeme veya yetişkin dönemde çocuk sahibi olamama gibi durumlarla da ortaya çıkabilir. 
 Cinsiyet değişikliği ne zaman yapılmalı? Çocuk kendisini nasıl tanımlıyorsa, tanımladığı cinsiyete uygun davranışlar sergiler. Çocuğun cinsiyeti ile ilgili davranışları 2-6 yaş arasında belirgindir. Cinsel gelişim bozukluğunda; doğumdan hemen sonra erken tanı ile bebeğin cinsiyeti belirlenmelidir. Uygun cerrahi ile düzeltici girişimler ilk iki yaş içinde yapılmalıdır. Durumu belirsiz olan hastalarda cerrahi tedaviler ileriki yaşlara ertelenmelidir. 
SÜREÇ UZARSA İSİM İKİ CİNSİYETE UYGUN OLSUN Cinsel gelişim bozukluğu olan çocuklara yaklaşım nasıl olmalı?  Cinsiyet tayini en erken ve en kısa sürede yapılmalıdır.  İsim koyma ve nüfusa kayıt, cinsiyet tayini sonrasına ertelenmelidir.  Süreç uzayacaksa; her iki cinsiyet için uygun olabilecek isim seçilmelidir.  Çocuğun muayene sırasında rencide olması önlenmeli, genital muayenesi izin alınarak yapılmalıdır.  Çocuk tayin edilen cinsiyete uygun yetiştirilmelidir.  Çocuğa bedeniyle ilgili kararları kendisinin verebileceği duygusu aşılanmalıdır.  Hormonal, cerrahi ve psikolojik tedavisi bireysel olarak planlanmalıdır. 
sabah- haberin devamını okumak için tıklayın




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)