adscode
adscode

D vitamini eksikliği 200 geni etkiliyor

D vitamini eksikliği üzerine yapılan son araştırmalar, D vitaminin insandaki 200'den fazla geni etkilediğini ortaya koydu. Bu genler arasında kanser ve bağışıklık hastalıklarıyla bağlantılı olanların…

D vitamini eksikliği 200 geni etkiliyor
Sağlık
Günümüzde birçok kişinin şikayet ettiği yorgunluk, stres ve kemik ağrılarının D vitamini eksikliğinden kaynaklanabileceği ifade ediliyor. Medical Park Göztepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, D vitamininin öneminin bilinenden çok daha fazla olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Güneş ve balık yağı

Başer, D vitaminin insandaki 200'den fazla geni etkilediğini ve bu genler arasında kanser ve bağışıklık hastalıklarıyla bağlantılı olanların da olduğunu belirtiyor. Başer, araştırmalarının detaylarını paylaştı:

"ABD'deki Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 3 bin 400 kan örneği üzerinde yapılan araştırmaya göre, D vitamini oranı düşük olanların kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm riski diğerlerinden üç kat fazla.

Yeterince D vitamini almayan gençlerin, alanlara oranla yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yakalanma olasılığının 2 kat, metabolik sendroma yakalanma olasılığının ise 4 kat fazla olduğu belirlendi. Laboratuvar çalışmalarına göre normal D vitamini seviyelerine sahipseniz, kanser hücreleri vücudunuzda gelişmekte zorlanıyor."

En önemli D vitamini kaynağının güneş olduğunu ifade eden Başer'in beslenme önerileri ise şöyle; "Balık yağı, süt ve süt ürünleri, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur. 10.00-15.00 saatleri arasında günde 10 dakika güneşlenmek, ciltten 3000 IU civarında D vitamini sentezini sağlar."

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)