adscode
adscode

Darüşşafaka, Su Kaşifi Programı’nın Dünya Finali’nde Türkiye’yi Temsil Edecek

Dünyanın dört bir yanından öğrencileri, suyu koruma ve su meselelerine karşı birlikte eyleme geçme yönünde teşvik eden Su Kaşifi Programı’nın Türkiye birincisi Darüşşafaka oldu.

Darüşşafaka, Su Kaşifi Programı’nın Dünya Finali’nde Türkiye’yi Temsil Edecek
Okullardan Haberler
11 ülkeden farklı kurumların, İngiltere merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Global Action Plan UK (GAP UK) öncülüğünde ve HSBC Su Programı’nın desteğiyle bu yıl ilk defa yürüttüğü “Su Kaşifi-Water Explorer” Programı’nda Darüşşafaka Eğitim Kurumları, gerçekleştirdiği çalışmalarla Türkiye’den yaklaşık 100 okul arasından ülke birincisi oldu.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları 7. sınıf öğrencilerinden oluşan DaçKaşiF isimli grup, çalışmalarıyla okullarını önce ‘Su Festivali’ düzenleme hakkı kazanan ilk 12 okul arasına, sonra da 5 finalist okul arasına yerleştirdi. Beş okulun katıldığı ve 15 Haziran’da gerçekleşen ülke finalinde ise Su Kaşifi Programı’nın Ülke Birincisi Darüşşafaka Ortaokulu oldu. Böylelikle Darüşşafaka, programın yürütüldüğü 11 ülke arasında yapılacak dünya finalinde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı. 11 ülke birincileri arasından seçilecek en iyi 5 ekip, ekimde Milano’da düzenlenecek World Expo’da temsil hakkı kazanacak.

Su Kaşifi Ülke Finali Jürisi:

Asuman Yıldırım, HSBC Türkiye Su Programı Koordinatörü

Cansu Gedik, Su Kaşifi Türkiye Program Yürütücüsü

Doç. Dr. Güçlü İnsel, Akademisyen, İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Fatih Günan, HSBC Türkiye Sürdürülebilirlik Uzmanı

Münevver Bayhan, WWF-Türkiye Kurumsal İlişkiler Yöneticisi

Şadan Ertekin Mis, Su Kaşifi Türkiye Program Yürütücüsü

Daçkalılar, “Su Hayattır, Akıp Gitmesin” dedi

Türkiye’deki yürütücülüğünü Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nın yaptığı programda, “Saklı Su”, “Değerli Su”, “Dünyamızın Suyu”, “Temiz Su” başlıklı dört görev alanı bulunuyor. Program kapsamında her okul en az bir görev alanını seçiyor ve bu başlık altında daha önce hazırlanmış olan etkinlikleri yapıyor. Darüşşafaka sadece bir değil tüm görev alanlarındaki etkinlikleri tamamladı. Çalışmaları yaparken kendi özgün eklemelerini de yaptı.

Daçkalı öğrenciler, okullarında su israfını önleyecek su tasarruf cihazlarının kullanılması için girişimlerde bulundu, okul yönetimiyle görüştü. Su tasarrufuyla ilgili öğrencileri ve Derbent sakinlerini bilinçlendirmek amacıyla etkinlikler, çalıştaylar düzenledi. Öğrencileri, dünyada ve ülkemizde su kaynakları ve suyun durumu hakkında bilgilendirdi.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları program kapsamında ayrıca, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Su Festivali”ne ev sahipliği yaptı. 60’dan fazla ortaokul ve lise öğrencisinin görev aldığı festivalde hazırlanan programla suyun önemi ve su kaynaklarının tasarruflu kullanımı konularında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

DaçKaşiF’i Facebook sayfalarından ve dackasif.blogspot.com’dan takip edebilirsiniz.

Su Kaşifi Programı Hakkında


Su Kaşifi Programı, dünya genelinde binlerce öğrencinin, okullarında ve yaşadıkları toplumda su sorunları üzerine ortak eylemde bulunmalarına izin veren eğlenceli, ilham verici, eğitici web tabanlı bir programdır.

Dünyamızın karşı karşıya olduğu en önemli küresel sorunlardan biri, temiz su kaynaklarının azalıyor olmasıdır. Bu soruna kayıtsız kalmamak ve 8-14 yaş grubu öğrencilerin daha fazla su bilincine sahip bir dünya için öncü olmalarını desteklemek amacıyla, eğlenceli, heyecanlı aktivitelerle dolu Su Kaşifi programını oluşturmak üzere 11 ülkeden farklı kurumlar, İngiltere merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Global Action Plan UK (GAP UK) öncülüğünde ve HSBC Su Programı desteğiyle bir araya geldi.

Programın Türkiye’deki yürütücüsü, Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’dır.

Su Kaşifi programının hedefi, 8-14 yaş grubundaki öğrencilere su bilinci kazandırmaktır. Her okul, sahip olduğu sanal su rezervini korumak için bir dizi aktivite ve grup çalışması gerçekleştirmektedir. Program, suyu esas alan dört görev alanını (Saklı Su, Değerli Su, Dünyamızın Suyu, Temiz Su) kapsamaktadır. Her bir görev alanı, öğrencilerin tamamlaması gereken 5 etkinlik serisinden oluşmaktadır. Programda yer alan her okulun, kendi bölgesinin ve ülkenin su sorunlarını dikkate alarak önemli bulduğu görev alanlarından en az bir tanesini belirlemesi ve ilgili etkinlikleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)