adscode
adscode

'Değişim, okullar açılmadan tamamlanmalı'

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı 25 Haziranda yayınladığı ders dağılım çizelgesi ile ilkokullar ve ortaokullarda okutulacak haftalık ders saatlerini, temel dersleri ve seçmeli ders…

'Değişim, okullar açılmadan tamamlanmalı'
Genç Blog

 

Getirilen yeni düzenleme ile dersler üç ana grupta toplanmıştır. Birinci grup temel derslerden, ikinci grup oyun, ilgi ve yeteneğe dayalı derslerden, üçüncü grup ise istek ve tercihe bağlı seçmeli derslerden oluşmaktadır. İlkokulların ilk üç sınıfında serbest etkinlik adı altında konulan ders saatleri zorunlu olmayıp velinin isteği ve okul yönetimin kararına bağlı kılınmıştır.

 

Getirilen düzenlemelerde ilköğretimin bütün sınıflarında 30 saat olan haftalık ders uygulamaları ilkokulların 4 sınıfında 30 saatte tutulurken, ortaokulların 5 ve 6.sınıflarında 36 saate,7 ve 8.sınıflarda 37 saate çıkarılmış bulunmaktadır. Bu tablo, öğrencilerin 5 ve 6.sınıflarda haftanın bir günü günde 8 saat, diğer günlerde ise günde 7 saat,7 ve 8.sınıflarda ise, haftanın iki günü 8 saat, haftanın 3 günü 7 saat derse girecekleri anlamına gelmektedir.

 

 Ortaya çıkan yeni durum için, ortaokullarda öğretmenlerin iş yükünün arttığını, çocukların okulda kalma sürelerinin uzadığını söylemek olanaklıdır. İkili eğitim yapan okullarda bu yoğunlukta günlük ders saatini sürdürmek olanaklı değildir. Sosyal, pedagojik ve psikolojik yönden pek çok sakıncalar doğuracak sonuçlarla karşılaşma olasılığı yüksek olan bir düzenleme ile karşı karşıya bulunduğumuzu belirtmeliyim.

 

Seçmeli dersler havuzunda 21 ders belirlenmiş, ortaokullarda haftada 8 saat seçmeli ders okutulması zorunlu hale getirilmiştir. Seçmeli ders havuzunda bulunan derslerde 6 ana başlıkta toplanmış, isteyen öğrenci bu dersleri haftada 1 ile 4 saat arasında seçebilecektir. Buna göre öğrenciler 2 ders seçebileceği gibi 7 derste seçebilecektir. Seçmeli ders havuzunda en büyük eksiklik meslek liselerinde okutulan derslerle ilgili herhangi bir dersin dâhil edilmemiş olmasındadır. Öğrencilerin meslek liselerinin değişik alanlarına nasıl yönlendirilecekleri belli değildir. Meslek liselerine yönelmek isteyen öğrencileri bilgi birikim bakımından güçlendirecek bir seçmeli ders programı henüz oluşturulmamıştır.

 

Yabancı dil eğitimi 2.sınıfa çekilmiştir. Ancak bu dersin sınıf öğretmenleri mi yoksa yabancı dil öğretmenleri tarafından mı okutulacağı bilinmemektedir. Temel derslerden 20 saat, seçmeli derslerden 4 saat zorunlu ders alan öğrenciler isteğe ve okul koşullarına bağlı olarak haftada 18 saate kadar yabancı dil dersi öğretimi yapabilecekler. Kaç öğrenci bir araya geldiğinde seçmeli derslerle ilgili sınıf oluşturulabileceği bilinmezlik durumunu korumaya devam etmektedir. Fazladan verilecek dersleri verecek öğretmenlere ödenecek ücretler nereden ve nasıl karşılanacaktır veya bu dersleri hangi öğretmenler verecektir sorusuna henüz ikna edici bir yanıt verilememiştir.

 

Sonuç olarak, sistemde bu denli yoğunlaşmış bir değişimin program ve ders kitabı hazırlama sürecinin de okullar açılana kadar hazırlanmalıdır. Özellikle bazı seçmeli dersler müfredatının okullar açılana kadar tamamlanması gerekmektedir.

 

   26.06.2012

ALADDİN DİNÇER

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)