adscode
adscode

Ders Kitabındaki 'Bilge'ce Yanlışlar !

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu 1.sınıflar için yeni sisteme göre hazırladığı çalışma kitabını yayınladı.

Ders Kitabındaki 'Bilge'ce Yanlışlar !
Genç Blog
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu 1.sınıflar için yeni sisteme göre hazırladığı çalışma kitabını yayınladı.186 sayfadan oluşan bu kitapla birlikte öğretmenler içinde kılavuz olabilecek kaynak yayınlandı. Bir grup hazırlayıcı tarafından oluşturulan kitapta eleştiriye konu olabilecek bir dizi yanlışlar bulunmaktadır. Bu eleştirileri sunmadan önce hazırlanan çalışmanın daha çok okulöncesi eğitim ağırlıklı,12 haftalık, oyun, çizim ve boyamaya öncelik verdiğini belirtmek istiyorum.
Türkçe, matematik, hayat bilgisi, müzik ve görsel sanat derslerinin aynı kitap içinde basitten karmaşığa, kolaydan zora ve yakından uzağa prensibine göre oyun ve çizgi çalışmalarının el temrin becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı görülmektedir. Programla amaçlananların çocuklara, dinleme, anlama ve anlatım, öz bakım becerilerinin geliştirilmesi, okul ve çevresinin tanıtılması, sayıların ona kadar verilmesi, matematiksel basit temel işlemler ve temel uyum davranışlarının öğretilmesi olarak özetleyebiliriz. Diğer bir ifade ile kurum çocukları bu ilk üç aylık evrede, bilişsel, sosyal, duygusal, öz bakım becerileri, motor, dil yönünden okula hazır olmuşluk düzeyine getirmeye çalışmaktadır.
Kitapta yer alan yanlışlara bakıldığında, ilk planda öne çıkan görünümün ,şekil,boyama ve çizimlerin özensiz ve sıradan olduğunu ifade etmeliyim.Oysa yeni olanın daha özenli ve dikkatli hazırlanması gerekmektedir.Bir harmanlamadan söz etmek mümkündür.Ali’nin yerini Bilge’nin alması “pek bilgece” düşünülmüş bir yenilik gibi durmaktadır.Mevsimlerin ilkbahar ile başlatılması yanlıştır.Çünkü yeni yıl kavramı Ocak ayında başlıyor.Sıralamanın  ya Kış ile, ya da okulların başladığı ay olan Sonbahar ile başlatılması daha doğru olacaktır.Ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yer verilirken arada 10 Kasım unutulmuş.
Kitapta yer alan diğer yanlışlar,
-Sayfa 22’de Bilge ağaç dikiyor başlığının altında ne Bilge, ne de ağaç görünmemektedir. Görünümde sadece bir ev ve bahçesi yer almaktadır. -Sayfa 29’da yer alan 6.fotoğrafın gölgesi yok.Çocuk neyi bulup işaretleyecek bilinmiyor. -Sayfa 52’de Bilge pastayı süslüyor başlığında, Bilge’nin pasta süsleme pozisyonu ve araçları ortada yok. Bunların yerine Bilge’nin eline balon tutuşturulmuş. -Sayfa 54’te Bilge gününü planlıyor başlığında, Bilge’nin yatağının yanındaki saatte okula gitmek için kalkış saati sabah 7 olarak işaretlenmiş. Okula gidiş 8,okuldan çıkış 1 olarak gösterilmiş. Oysa hepimiz biliyoruz ki artık sadece ortaokullar sabahtan derse başlayacak. İlkokullar ise öğleden sonra başlayacaklar. -Sayfa 89’da 5 yaşında çocuk dedektif kılığına sokulmuş. Bu yaşta çocuklara bu tür imgeleri ve simgeleri kodlamak yanlıştır. Araştırma davranışını kavratmak için dedektif yerine başka imgeler kullanılabilirdi. -Sayfa 99 ve 175’te kadın yine temizlik, ev işleri ve mutfakta yemek yapmakla ilişkilendirilmiş, erkekler ise ortalıkta görünmüyor. Cinsiyet eşitliği kompozisyonu ile bu fotoğraflar örtüşmemektedir.Sonuçlandırırsak, ilk üç aylık evrede sadece “e” ve “a” sesli harflerinin kavratıldığı, farklılıkların ve benzerliklerin öğretildiği basitleştirilmiş bir programla karşı karşıyayız. Okulöncesi eğitim almış çocuklar için tekrar, birazda sıkıcı olacak bu programın 60-70 kişilik sınıflarda nasıl uygulanacağı sorusu henüz yanıtlanabilmiş değildir. Bu durumda, okuma ve yazma etkinliklerine geçiş süreci Nisan ayını bulabilir. 
ALAADDİN DİNÇER



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)