adscode
adscode

'Ders Kitapları Genelgesi'ne Eleştiri'

"MEB müsteşar yardımcısı Sayın Yusuf BÜYÜK İmzasıyla yayınlanan öğretmenlere uyarı niteliğindeki genelgede bakanlıkça önerilen kitaplar dışında yardımcı ders kitaplarını kullanmamaları istenmektedir"

'Ders Kitapları Genelgesi'ne Eleştiri'
Türkiye'den Haberler
Peki bakanlığın önerdiği tamamen defolu, ders kitabı özelliği göstermeyen kitaplar konusunda bakanlık gerekli tedbirleri almakta mıdır? Yayınlanan genelgede; Mevzuat, ilgili yazılar ve konuyla ilgili bakanlıkça daha önceden yapılan duyurulara rağmen okullarda yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı ifade edilerek: ''Materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim materyallerini almaya mecbur kaldıkları 
Bakanlığımıza ulaşan duyumlardan anlaşılmaktadır. Bu nedenle, Bakanlığımızca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi sıkıntı oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmesi için valiliklerce her türlü tedbir alınacak.'' Buraya kadar her şey normal. Velilere maddi açıdan külfet getirici durumlara karşı önlem alınıyor. Genelgede, ders kitap ve gereçleriyle ilgili mevzuatın yeniden düzenlendiğini belirten Sayın Büyük, geliştirilen veya güncellenen öğretim programları temelinde hazırlanan ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitaplarının eğitimde niteliği artırmaya hizmet edecek şekilde hazırlandığını vurguluyor. Acaba gerçekte bu böyle midir? MEB tarafından önerilen ders kitapları gerçekten eğitimde niteliği arttırıcı özellikte midir? Bu soruya olumlu cevap vermek mümkün değildir. Bir örnek vermek gerekirse: Milli eğitim bakanlığımızın ders kitabı olarak kabul ettiği, özel bir yayınevi tarafından yayınlanan ortaöğretim Ekonomi dersi ders kitabı incelendiğinde kitapta; Program geliştirme, dilbilgisi, görsel tasarım, ölçme değerlendirme, rehberlik ve bilgi açısından birçok hataların yer aldığı, bu hataların bir ders kitabında asla olmaması gereken hatalar olduğu görülmektedir. Bu kitabın bu haliyle eğitim öğretim materyali olarak kullanılması durumunda öğrencilerin öğrenme güçlüğü çekeceği, yanlış bilgiler kazanabileceği, ders programında öngörülen kazanımlara ulaşmada sıkıntı yaşayacakları açıktır.
KİTAPTAKİ HATALARDAN BAZI ÖRNEKLER VERELİM. Ünvanlar belirtilirken program geliştirme, ölçme ve değerlendirme, rehberlik ünvanlarına uzman kelimesi eklenmemiştir. Kitap hazırlanan ders kitaplarının hazırlanışıyla ilgili felsefi yaklaşıma uymamaktadır. Sayfaların başında yer alan yatık S şeklindeki şerit kitaptaki 224 sayfanın 74’ünde yok. Bu konuda bir standard olmalıydı. Kitabın bir çok sayfasında diğer ders kitaplarında görmediğimiz resimlerin alt boşluğun tamamını kapattığı görülüyor. Yani bir çok sayfada alt boşluk yok bu da ders kitaplarında görülmeyen bir durumdur.
Ünite sonlarında yer alan ÖZ DEĞERLENDİRME formları amaca uygun değildir. Ekonomik sistemler konusu ele alınırken programın dışına çıkılmıştır. Programla hiçbir paralelliği yoktur. 109-178-185. sayfalarda GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’ GÜNEY KIBRIS şeklinde yer almakta ve devlet olarak söz edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığında ders kitabı olarak okutulan bir kitapta Tanımadığımız bir yönetimden devlet olarak söz edilmesi doğru olmamıştır.
181. sayfa TABLO 5.1: YILLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE’NİN AB’YE İHRACATI (MİLYON $)Bu başlık altındaki tabloda Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci bilgileri yer alıyor. Başlıkla tablo birbiriyle alakasız. Sözlük sayfasında dersle alakasız ve kitapta geçmeyen kelimeler yer alıyor. Bazıları şunlar. istidam: Hamam. Sadece sözlükte geçiyor. istinat: 1. Dayanma, yaslanma. 2. Güvenme, kuvvet alma. 3. Bir şeyi kanıt sayma. Tedrici: Derece derece, yavaş yavaş olan. Ütopya: Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.  Dikte: 1. Bir başkasına o anda söyleyerek yazdırma, yazdırım. 2. Bu biçimde yazdırılan şey. Serf: Derebeylik toplum düzeninde toprakla birlikte alınıp satılan köle. 59. sayfada Ders içi etkinlik yazısının üzeri çizgiyle kapanmıştır. Kaynakça kısmında Kitabın temel dayanağı olan ortaöğretim ders kitabı öğretim programı’na yer verilmemiştir.
ÜNİTE SONLARINDA YER ALAN TEST ADLI SAYFALARDA YER ALAN SORULARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU NEAD VERİLİR ŞEKLİNDE BİTİYOR. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME AÇISINDAN BAKILDIĞINDA SORU HAZIRLAMA TEKNİĞİ AÇISINDAN BİR AMATÖRLÜK SÖZ KONUSUDUR.
185. sayfa soru 4. Aşağıdakilerden dış ticaretin etkilerinden değildir? Bu soruda hangisi kelimesi unutulmuş
52 sayfa da Cumhuriyet ilk yıllarında kurulmuş olan işletmeler hakkında bilgi toplayarak oluşturduğunuz listeyi sınıf panosuna asınız. Burdaki cumhuriyet kelimesi cumhuriyetin şeklinde olmalıydı.            Bu son iki örneğe benzer Anlatım bozukluğu, noktalama işaretleri, kelime hataları açısından incelendiğinde kitapta yüzlerce hata var. Geçen yıl yapılan tüm uyarılarımıza rağmen herhangi bir düzeltme söz konusu değildir. Bu kitap ders kitabı olarak okutulmaya devam ediliyor. Bakanlığımızı çok acil olarak hatalı ders kitaplarının okullarda okutulmaması için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.


Ergül SIRKINTI

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)