adscode
adscode

'Dershaneler Kaliteli Eğitimde Eşitlik Sağlar'

Avrupa Dershaneciler Birliği’nin (ENES) Berlin Eyalet Meclisi’nde 5’inci toplantısında Türk meslektaşlarıyla buluşan dershaneciler, onlara tam destek verdi.

'Dershaneler Kaliteli Eğitimde Eşitlik Sağlar'
Yurtdışı Eğitim


 

 

Türkiye Temsilcisi İbrahim Taşel ‘’ Dershaneler “özel ders”gibi pahalı bir eğitimin masrafını kişilere bölerek ucuzlatan ve özel dersimkanından daha çok kişinin yararlanmasını sağlayan kuruluşlardır.’’

Toplantının açılış konuşmasını yapan AlmanYeşiller Partisi ve Berlin Eyaleti Eğitim Komisyonu üyesi milletvekili ÖzcanMutlu, sadece Almanya’da çocukların özel dersine 1.5 milyar dolar harcandığınısöyleyerek, “Bu eğitimden beklentinin artması ile doğru orantılı bir durumdur”dedi. Dershaneleri eşitlik getiren kurumlar olarak gördüklerini belirten Mutlu,şöyle devam etti: “Mali durumu kötü olanları iyileştirmek için dershanelerbüyük destek. Eğitim sistemi çoğu zaman yetersiz kalıyor. Devletin eğitimsistemi tüm çocuklara eşit şans tanımadığı için dershanelerin rolü artıyor.”Mutlu, Avrupa Birliği genelinde takviye dersler için 5 milyar Euroharcandığını, Almanya’da ise 1.5 milyar Euro takviye derse ayrıldığınıaktardı. 
Dershanelerin Türkiye’de tartışıldığı birdönemde bu toplantının AB’nin en önemli başkenti Berlin’de yapılmasının çokönemli olduğunu söyleyen Dünya Eğitim Girişimcileri Derneği ve TÖDER BaşkanıEnver Yücel ise “Eğitim tarihten bu yana büyük değişimler geçiriyor. Biz bukoşullarda eğitimin sadece devlet eliyle yapılmasının mümkün olmadığınainanıyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DEDERSHANEYE GİTME ORANI YÜZDE 8
Yücel, Japonya’da dershaneye gitme oranınınyüzde 80, Türkiye’de ise yüzde 8 olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:“Türkiye’de dershanelerle ilgili tartışmanın yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.Başbakanın söylediği ve hedeflediğinin doğru anlaşılmadığı kanaatindeyim.Başbakan okulların seviyesini eşitleyip bütün öğrencilere eşit kalitede eğitimsunmaktan bahsediyor. Bu düşünceyi kim desteklemez ki! Bu konuda devlet veyaözel herkes üstüne düşeni yapmalıdır.” 
Yunanistan Dershaneciler Birliği Başkanı GeorgeHagitegas ise, Yunanistan’da 3000 dershane olduğunu söyledi. Hagitegas“Yunanistan’da öğrencilerin yüzde 80’i dershanelere gidiyor. ENES Türkiye’deson zamanlarda başlayan tartışmalarda dershanelere destek olacaktır. Eğitimdekısıtlama olmamalı. Dershanelerin devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Alman Dershaneler Birliği adına konuşan CorneliaSussieck de şu bilgileri verdi: “Almanya’da öğrencilere takviye ders verenkurumlar ilkokuldan başlayarak eğitime destek sağlıyor. Almanya artık bu kurumlardandaha fazla nasıl yardım alacağını konuşuyor. Almanya’da her yıl 250 bin öğrencisınıfta kalıyor. 400 bin çocuk okuldan geç mezun oluyor. Bunun telafisi için 16bin eğitimci çalışıyor bunun maliyeti Almanya’ya yıllık 1.2 milyar Euro’dur.Bunun yarattığı kayıp 7 milyar Euro’dur. Bu kaybı önlememiz lazım. Buöğrencilerin başarısızlığını gidermek için devletin kaybı olan 1.2 milyarEuro’nun yarısına dershaneler bu sorunu çözebilir. Tabii burada çocukların iyiöğrenmesi de diğer bir faydadır.”

Töder Başkan Yardımcısı İbrahimTaşel Berlin Eyalet Parlementosu’nda yaptığı konuşmada ;

Dünyanın birçok ülkesinde veAvrupa’da dershaneler önemli bir gerçekliktir. Tarihin her döneminde okul dışıtakviye eğitim kurumları var olmuştur ve olmaya devam edecektir. Çünkü birülkedeki okulların kalitesi hiçbir zaman aynı olmamaktadır. Bütün okullarda birkalite standardı yakalansa bile öğretmen niteliği aynı olmamaktadır. Bütünbunları eşitlediğimizi hayal etsek de insanların zeka düzeyi, anlama ve öğrenmehızı farklılıklar göstermektedir. Yani bireysel farkları eşitlemek ancaktakviye eğitimle mümkün olmaktadır.

Önemli olan kaliteli bir eğitimdeeşitlik sağlamaktır. Özel sektöre bu alanda sınırlamalar olursa eğitimde düşükdüzeyde bir eşitlik ortaya çıkar. Hatta bu bile sağlanamaz.

Dershaneler “özel ders” gibipahalı bir eğitimin masrafını kişilere bölerek ucuzlatan ve özel dersimkanından daha çok kişinin yararlanmasını sağlayan kuruluşlardır.

Avrupa’da ve Türkiye’dedershaneler hiçbir zaman okulların alternatifi değildir. Onlara hizmet eden,yardımcı olan kuruluşlardır. Yararına inanılmayan hiçbir şeye insanlar ek birmasraf yapmazlar.

Dershaneler öğretimin yanı sıraöğrencilere motivasyon sağlayan, onlara koçluk yapan, öğrenmeyi öğretenkurumlardır. Ciddi rehberlik ve yol göstericilik yapan kurumlardır. Öğrencilereözellikle sınav döneminde yol arkadaşı olmaktadırlar.

 www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)