adscode
adscode

Dershaneler niye kapatılamaz?..

Türkiye yıllarca katsayıları ve dershaneleri tartıştı.Peki, katsayılar kalktı, dershaneler için de kapatılma yasası çıktı da ne oldu?

Dershaneler niye kapatılamaz?..
Milliyet Diyalog

Katsayıların kalkmasından sonra değişen hiçbir şey yok.
Ne imam hatip ne de diğer meslek lisesi mezunları, çok daha yüksek oranlarda üniversiteye girebiliyorlar.
Çünkü sınav sistemi yanlış, çünkü onlara görmedikleri derslerden sorular soruluyor.
Dershaneler ise önümüzdeki yıl resmen kapanacak!
Bu konuda en büyük darbeyi yine meslek lisesi mezunları yiyecek çünkü, bilgi eksiklerini orada tamamlıyorlardı.
Ama görünen o ki fiiliyatta kapanmaları zor.
İşte size çok çarpıcı bir mail! Bu yöntemi hâlâ on binlerce, hatta yüz binlerce öğrenci uyguluyor. Gelecek yıl için düşünenlerin sayısı da bir o kadar fazla:
“Şu an düz lise 3’üncü sınıfta okumakta olan çocuğumun, önümüzdeki yıl yani 4’üncü sınıfta açık liseye kaydını alıp, YGS için dershaneye göndermemde, son zamanda eğitimle ilgili yapılan değişiklikler açısından herhangi bir sakınca var mı? Bu konuda bizleri aydınlatıcı bir yazı yazabilir misiniz?”

Kim dur diyecek?
Eğitim için okulların dışında arayış içine girmek, hele hele öğrencileri buna mecbur hale getirmek yanlışların en büyüğü.
Dershaneler kapansın diye yıllarca yazdık. Çünkü eğitimin kimyasını bozuyor. Ama altyapı hazırlanmadan gerçekleştirilen yasal düzenlemeler görünen o ki yetersiz kalacak.
Peki, bu noktada kabahatli olan kim?
Öğrenciler mi, veliler mi, dershaneler mi, MEB mi, YÖK ve ÖSYM mi, yoksa bu sorunları sürekli yazan bizler mi?
Aslına bakarsanız, en büyük hata MEB, YÖK ve ÖSYM’de gözüküyor gibi olsa da hepimiz sorumluyuz!..

Açık öğretim!
Günümüzün eğitim anlayışı, beşikten mezara kadardır. Hepimizin her yaşta öğreneceği çok şey var. Özellikle de teknolojinin hızla geliştiği, öğrenilen bilgilerin her daim yenilenmesi gereken bir dönemde. Bu yüzden, yetişkin eğitimi her zamankinden çok daha önemli hale geldi. Uzaktan eğitim ve açık öğretim, dijital eğitim gibi yeni nesil eğitim projelerinin giderek yaygınlaşmasının nedeni de bu.
Eğitime yönelik hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da ciddi yanlışlar yapıyoruz. Yetişkin eğitimi için öngörülen açık öğretim, zorunlu eğitim çağındaki öğrenciler için alternatif haline getirildi.
Klasik liselerin kapatılması nedeniyle imam hatip ya da meslek lisesine gitmeye zorlanan pek çok öğrenin açık öğretime yönlendirilmesi yetmiyormuş gibi, son yıllarda çok sayıda öğrenci, üniversite hazırlık amacıyla, okul yerine, dershaneye gitmek için açık öğretime yöneldi. Oysa bu öğrencilerin Anayasa’nın gereği olan zorunlu temel eğitimlerini örgün eğitimde yani liselerde almaları gerekiyor!..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)