adscode
adscode

Dershanelerle ilgili önemli gelişme

​Milli Eğitim Bakanlığı , dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin esasların belirlendiği kılavuzu yayımladı.

Dershanelerle ilgili önemli gelişme
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, Bakanlığa bağlı özel dershane ve özel etüt eğitim merkezlerinin özel okula dönüşümü çerçevesinde ilgili paydaşların görüşlerini de alarak yol haritası niteliğinde bir kılavuz hazırladı.

Dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinin dönüşümüyle ilgili ilgi genelge hükümlerinin uygulanmasına yönelik açıklamaları içeren "5580 Sayılı Kanun Kapsamında 14 Mart 2014 Tarihinde Faal Olan Dershaneler İle Öğrenci Etüt Eğitim Merkezlerinin Dönüşüm Başvuru ve Uygulama Kılavuzu"na ilişkin genelge illere gönderildi.

Dönüşüm programına başvuracak dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinin dönüşüm iş ve işlemleri bu kılavuz doğrultusunda yürütülecek.

Kılavuza göre, dönüşüm başvuru şartlarını taşımadıkları halde dönüşüm programına alınanların, bu durumlarının tespit edilmesi halinde, haklarında 5580 ve 4706 sayılı kanunlar doğrultusunda işlem yapılacak.

Dönüşüm programına başvuracak dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezleri, 1 Eylül 2015'e kadar dönüşüm programına Bakanlıkça MEBBİS'te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden başvuracak.

14 Mart 2014'te faal olan dershanelerle 5580 sayılı Kanun'da yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerine ise 1 Eylül 2015'te son verilecek.

Başvurular yedi dönem halinde alınacak

Dönüşüm programına erken başvuranlara, Dönüşüm Programı Değerlendirme Formu üzerinde, dönem önceliğine göre yüksek puan verilecek.
Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi olmaksızın 14 Mart 2014 itibarıyla en az üç yıldır faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucuları bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince dönüşüm programına başvurmaları halinde, bina kiralama ve irtifak hakkı kullanımında öncelikle değerlendirilecek. Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucuları bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince dönüşüm programına başvurmaları halinde Dönüşüm Programı Değerlendirme Formuna göre her dershane için puan verilecek.
Dönüşüm programına alınan kurumlar, kurucularının veya kurucu temsilcilerinin talep etmeleri ve Bakanlığın uygun görmesi kaydıyla dönüşüm programından çıkabilecek.
Programa alındıktan sonra kapanan kuramların kurucuları istemeleri halinde dönüşüm programı doğrultusunda hareket edebilecek. Dönüşüm programından çıkan ve kapanan bu kurumlar için 5580 sayılı Kanun'un ilgili hükümleri saklı kalacak.
Aynı kurucuya ait dershaneler için ayrı ayrı dönüşüme başvuru yapılacak
Aynı kurucuya ait her dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezi için ayrı ayrı dönüşüm programına başvuru yapılacak. Dönüşüm programına alınmak üzere birden çok kurumu için başvuran kurucu, bu kurumlarını dönüşüm programı doğrultusunda tek kuruma dönüştürebilecek.
Kurumlar, dönüşüm programına alınmaları kaydıyla 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul ve temel lise olarak faaliyet gösterebilecek.
Gerçek dışı beyanda suç duyurusunda bulunulacak
Dönüşüm Programına alman kurumların kurucu veya kurucu temsilcilerinden, başvuru esnasında gerçek dışı bilgi ve belge sunduğu tespit edilenler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu kurumlar dönüşüm programından çıkartılacak. Bu kuramların kurucularına 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurumu devir alma ya da ortak olma izni verilmeyecek.
Kuruluş amacına aykırı faaliyet gösteren kurumlar dönüşüm programından çıkartılacak.
Dönüşüm programından çıkartılan kuramların durumları ayrıca kanun ilgili maddesi hükümlerine göre de değerlendirilecek.
Başvurular 2 Haziran'da başlayacak
Başvurular, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından, 2 Haziran'dan itibaren 7 başvuru döneminde 1 Eylül 2015'e kadar, Bakanlıkça MEBBİS'te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden yapılacak.
Birinci dönem başvuruları 2 Haziran- 4 Ağustos 2014, ikinci dönem başvuruları 5 Ağustos-27 Ekim 2014, üçüncü dönem başvuruları 28 Ekim-31 Aralık 2014, dördüncü dönem başvuruları 2 Ocak- 2 Mart 2015, beşinci dönem başvuruları 3 Mart-4 Mayıs 2015, altıncı dönem başvuruları 5 Mayıs-6 Temmuz 2015, yedinci dönem başvuruları 7 Temmuz-31 Ağustos 2015'te alınacak.
Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliği adına, yetkili genel kurul veya yönetim kurulunca yetkilendirilen kurucu temsilcisi müracaat edecek.
Başvuru için gerekli olan belgeler kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından MEBBİS'te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü'ne işlenecek.

Belgelerini süresinde tamamlamayanların başvuruları iptal edilecek
Kurucu/kurucu temsilcisi tarafından MEBBİS'te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden yapılacak başvuru sonrasında gerekli belgelerle il milli eğitim müdürlüğüne müracaat edilecek.
Dönüşüm programına alınmak üzere başvuru yapanlardan bilgi ve belgeleri, özel öğretim kurumlarına bakmakla görevli milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü başkanlığında oluşturulan komisyonca en geç 10 iş günü içerisinde incelenecek. Uygun görülen kurumların başvuru işlemleri MEBBİS'te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden onaylanacak. Ayrıca onaya ilişkin Modül çıktısı imzalanıp mühürlenerek bir örneği kurucu veya kurucu temsilcisine imza karşılığı teslim edilecek.
Başvuru dönemi içerisinde, belirtilen belgeleri il milli eğitim müdürlüğüne teslim etmeyen kurumların başvuruları, başvuru döneminin son günü itibarıyla iptal olacak. Bu kurumlar son başvuru tarihine kadar olan dönemler içerisinde yeniden başvuru yapabilecek.

İl milli eğitim müdürlüklerince onaylanan başvurular Genel Müdürlükçe oluşturulan "Değerlendirme Komisyonu" tarafından incelenerek uygun olanlara "Dönüşüm Programına Kabul Formu" düzenlenecek.
Dönüşüm programına alınan kurumların listesi, her dönemin bitim tarihinden itibaren en geç 30 iş günü içerisinde Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünü web sayfasında yayımlanacak.
Başvurusu herhangi bir nedenle reddedilen kurumlar eksiklerini gidermeleri durumunda 01 Eylül 2015'e kadar yeniden başvurubilecek.
Dönüşüme ilişkin itirazlar 10 gün içinde yapılacak

Dönüşüm programına alınmaya ilişkin itirazlar, listelerin http://ookgm.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanmasından itibaren en geç 10 gün içinde dilekçeyle Özel Öğretim Kurumlan Genel Müdürlüğüne yapılacak.

Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)