adscode
adscode

Dinçer:‘Kuran dersini seçmeyenleri itham ettirmeyiz‘

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kuran-ı Kerim dersinin çocukların anlayabilmesi için İngilizce gibi sekiz basamaklı olacağını, bu dersi seçmeyenlerin itham edilecek bir ortam yaratılmasına izin vermeyeceklerini…

Dinçer:‘Kuran dersini seçmeyenleri itham ettirmeyiz‘
Ortaokul
Dinçer, CNN Türk’teki Eğrisi Doğrusu programında Taha Akyol’a şunları söyledi:
İsteyen seçmesin
Kuran-ı Kerim derslerini İngilizce’de olduğu gibi seviye seviye yapacağız. Bu ders sekiz basamaklı olacak. Kuran-ı Kerim dersini, Hz. Peygamberimizin hayatını toplumla birleştirip öyle bir vereceğiz ki Kuran kurslarında alınan dersin yeterince pedegojik olmadığını halk fark edecek. Hz. Muhammed’in hayatı sadece 571’de doğdu, şu tarihte Peygamberlik geldi diye tarih olarak anlatmayacağız. Toplum içinde bir ferdi anlatacağız. Bu dersleri seçmeyenlerin itham edilmemeleri için elimizden geleni yaparız. İsteyen seçmeyebilir. Kuran-ı Kerim okumanın bir adabı var. İlk seviyedeki çocuklardan abdest almalarını başlarını bağlamalarını istemeyebileceğiz. Ama buna rağmen çocuklar abdest almak, başlarını kapamak istiyorlarsa ‘niye yaptın’ demeyeceğiz. Din bir şeyi öngörüyorsa ona teslim olacağız. MEB’in kuralları varsa ona teslim olacağız. Bu bahsettiğim kılık kıyafet Kuran-ı Kerim dersleri için geçerli olacak. Tüm okulların İmam Hatiplere dönüşeceği iddialarını sadece dinliyoruz. Biz bu eğitimi veriyoruz diye önünün kesileceğini söyleyenler de var. Bir yılda net şekilde göreceğiz. Temel dini bilgilerde Musevilik Hristiyanlık konusunda da bilgi verilecek. Ancak henüz müfredat hazır değil. O camianın içinden o dersi verecek olanlar çıkabilir.
Para cezası var
Rapor meselesi çok tartışılmakla birlikte daha önce de var olan bir şeydi. İstisnai bir uygulamaydı. Aile çocuğunu gerçekten eğitime hazır görmüyorsa doktora götürmeli, rapor alması gerekiyorsa alır, bir yıl sonra başlar. Makul bir gerekçesi yoksa aileye para cezası verilecek.
Odalar küçüldü
Çocuk topu tek elle tutabiliyor mu gibi kriterler mizahi. 7 bin 926 ek derslik kazandık. Okul müdürlerinin odaları değişti, müdür muavinlerine ayrı oda verilmedi. Bu da 200 binden fazla öğrenciye tekabül eder. Çocuklar kınanmasın
Veli okul müdürü ve velilerimiz saçı düzgün kıyafeti düzgün olduğu, ahlaka uygun olduğu sürece çocuklara karışmasın.Kitaplar seneye
Müfredatla ilgili yaptığımız değişiklik ilkokul bir ile ortaokul bir de yaptık. Herkes müfredatın ne olduğunu biliyor. Ders kitaplarının hazırlanması bir yıl sürüyor. Ama öğretmenlerin elinde kullanacakları her türlü eğitim öğretim materyalini gönderiyoruz. Dil öğrenimi ikinci sınıftan başlayacak artık. Kürtçe, Zazaca vs öğrenci varsa çocuk seçecekse en az 12 öğrenci olacak. Bu sayı yakalanırsa öğretmen arayışına bakacağız.
Eş durumu tayinleri
Bu sene sadece özür durumunu kastediyorum il içi sağlık, eş durumu gibi özürler bize yer değiştirme taleplerde bulunan öğretmen sayısı 156 bin. Toplam sağlık ve eş durumundan başvuran öğretmen sayısı 50 binin üzerinde. 24 bin küsürü eş durumunda 23 bini asker, hakim, savcı, kaymakam ve polis eşiyse ben bunların hepsini nereye taşıyabilirim? Eş durumundan atama yapıyoruz. Ama mümkün olduğunca azami seviyede göndermeye çalışacağız. Bir öğretmenin maliyeti 3 bin lira. Bir öğretmenin yıllık maliyeti 36 bin lira. 33 bin norm fazlası öğretmen var elimizde. Türkiye bu maliyete katlanmak durumunda mı. Daha fazla okul yaparız bu maliyetle.  
Tek sınav insani değil
Yılda birden fazla yapmayı planladığımız sınav YGS ile ilgili. Toplum üzerinde ciddi sıkıntı yaratıyor. Tek sınav insani değil. Bu baskı kalkmalı. SBS ise belirli okul ve liselere geçecek öğrencileri seçmek için yapılıyor. Bu sınav kalkacak. Sadece MEB’in başarısını ölçmek için yapacağız.
Sınıf mevcutları
71 ilimizde sınıf başına yaklaşık 20-32 arasında öğrenciye sahibiz. Ortalaması 30 civarında. Öğretmen başına 22-24 civarında öğrenci düşüyor. Ama 11 il var ki İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Batman, Bayburt, Antep gibi özellikle hepsi çok ciddi göç alan iller. İstanbul’da bazı ilçeler var, yoğunluğun fazla olduğu Esenler, Esenyurt, Küçükçekmece gibi. Bu ilçelerde 40’tan fazla öğrenci olmaz.
SBS bu yıl son kez yapılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, SBS’nin bu yıl son kez yapılacağını, sonra sistemin değişeceğini söyledi. NTV yayınına katılan Zararsız şöyle konuştu: “Eğitim-öğretim yılının sonunda SBS yine yapılacak. 2012-2013 öğretim yılının sonunda Haziran ayında takvimine göre yapılacak. 2013-2014 öğretim yılının sonunda ise SBS olmayacak. Bir başka şekilde ortaokuldan liseye yerleştirme yürürlüğe girecek.” 
Yeni sistem konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Zararsız, “Görüşmeler sonucunda sistem kurgulandığında kamuoyuyla paylaşılacak” dedi.
Hürriyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)