adscode
adscode

Diyabetli Çocukların Aileleri Okullarda Hemşire İstiyor

Türkiye'de 18 yaş altı yaklaşık 20 bin Tip-1 diyabet hastası çocuk, Ramazan Bayramı'nda yaşıtları gibi rahatça tatlı yiyemeyecek. Fakat onları bu sıkıntıdan ziyade bayram sonrası okula başlayacak olmaları…

Diyabetli Çocukların Aileleri Okullarda Hemşire İstiyor
Ortaokul
Türkiye'de her sene bin civarında Tip 1 diyabet hastası çocuk eğitime başlarken bu sene sayı okula başlama yaşı erkene alındığı için iki katına çıktı. Ebeveynler çocuklarının ilk kez kendilerinden bu kadar ayrı ve korumasız kalacak olmasının endişesini yaşıyor. Buna bürokratik engeller ve altyapı yetersizliğiyle birlikte kamu okullarında profesyonel sağlık personelinin bulunmaması da eklenince aileler çocuklarının sağlığı ile eğitimi arasında kararsız kalıyor. Ebeveynlerin ortak temennisi, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda kesin çözüm üretmesi. İlçelerde bu çocukların aynı okulda eğitim alması isteniyor. Bu okulda bir diyabet hemşiresinin görevlendirilmesinin ise sorunu çözebileceği vurgulanıyor. Aileler, "Biz bile 3-4 yılda hastalığı tanıyor ve müdahale yöntemlerini öğreniyoruz. Kısa süreli eğitim alan okul idarecileriyle bu iş çözülmez." diyor. Türkiye'de özel okullarda kamudan farklı olarak hemşire ya da sağlık personeli çalışıyor.
Bu sene 6 yaşında Tip 1 diyabet hastası kızını ilk kez okula göndereceğini belirten baba Elşan Telman, okullarda müdürler ve öğretmenlerin bu çocuklar için sorumluluk almak istemediğini anlatıyor. Bu yaşta bir çocuğun kendisine iğne yapamayacağını söyleyen Telman, "Çocuğun insülinin dozunu ayarlayamamasından dolayı tedavisinde ciddi aksamalar olabilir. İnsülin dozuyla birlikte çocuğun beslenmesinde alacağı kalori miktarının da hesaplanması gerekir." ifadelerini kullanıyor. Parası olanların diyabet hastası çocuğunu hemşirelerin bulunduğu özel okullara gönderdiğini aktaran Telman, "Parası olmayanlar için sıkıntı var. Çocuğumu her gece komaya girebilir endişesiyle yatağa yatırıyorum. Bu durumda ben çocuğumu nasıl okula gönderebilirim?" diye soruyor. 66 aylık kızını bu sene okula göndermekte kararsız olan Gülşen Genel ise "Çocuğuma rapor alıp 1 sene daha evde tutmayı planlıyorum. Çünkü 24 saat kontrol edilmesi gereken çocuğumu okulda yalnız bırakamam." şeklinde konuşuyor.
Zaman

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)