adscode
adscode

DOĞA KOLEJİ LYS-2 VE LYS-5 DEĞERLENDİRMESİ

Doğa Koleji Uzman eğitimci kadrosu, öğrencilerimizden gelen bilgiler doğrultusunda “LYS-2 ve LYS-5” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DOĞA KOLEJİ LYS-2 VE LYS-5 DEĞERLENDİRMESİ
Sınavlar

Doğa Koleji Uzman eğitimci kadrosu, öğrencilerimizden gelen bilgiler doğrultusunda “LYS-2 ve LYS-5” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) kapsamında Fen alanında yapılan LYS-2 ve Yabancı Dil LYS-5 bugün tamamlandı.

 

Sınav ile ilgili genel değerlendirmeyi Doğa Koleji Akademik Direktörü Salih Akbay yaptı;

‘’Öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre müfredat dışı, tartışmalı veya cevabı olmayan soruya rastlanmamıştır.’’

 

Doğa Koleji Bölüm başkanları ise ders ders şu değerlendirmelerde bulundu:

 

Doğa Koleji Fizik Bölüm Başkanı Orkun Eruygun ve Fizik öğretmenleri:

 

Öğrencilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda, müfredat dışı bir soru olmadığı anlaşıldı.

Yoruma ve işleme dayalı soru oranları eşit ağırlıktaydı.

Sınav dilinin 2016 LYS sine göre daha basit ve anlaşılır olduğu söylenebilir.

Bu doğrultuda geçen sene yapılan sınav ile mukayese edildiğinde sınavın daha kolay bir sınav olduğu düşünülmekte.

Bu sene ilk defa uygulamaya geçirilen kısa cevaplı soru uygulamasındaki soru 9. Sınıf hareket konusuyla ilgili, kolay bir soru olarak sorulmuş. Cevabı “SÜRAT” olarak düşünülüyor.

Sınav % 30 YGS konularından oluşurken, 11 sınıf müfredatından daha işleme yönelik sorular, 12. Sınıf konularından sorulan sorular beklenenin aksine daha kolay ve yorum gerektiren sorular olduğu gözlenmiştir.

Her sene en az 3 tane soru gelen optik ünitesinden bu sene 2 soru sorulurken, alışıla gelmiş basınç konusundan soru gelmemiştir.

Yine YGS de beklendiği halde sorulmayan genleşme konusundan LYS de de beklendiği halde bir soruya rastlanmadı.

Dalgalar konusundan geçtiğimiz yıl 3 soru sorulurken yine bu sene 1 soru olduğu görüldü.

Yeni müfredatta giren tıbbi görüntüleme cihazları konusuyla ilgili bir sorunun sorulduğu bilgisine ulaşıldı.

Sınavda ayırt edici soru olarak ağırlık ve kütle merkezleri kavramlarının ortama göre farklılık göstermesi bilgisini ölçen bir sorunun sorulduğu bilgisine ulaşıldı.

Sorulması beklenmeyen Maxwell denklemleri konusuyla ilgili öncüllü bir yorum sorusunun sorulduğu gözlendi”.

 

Doğa Koleji Kimya Bölüm Başkanı Fatih Akarcalı ve Kimya öğretmenleri:

 

Öğrencilerimizden aldığımız geribildirime göre; Kimya soruları MEB müfredatında belirtilen konu ağırlıklarına ve konu başlıklarına uygun şekilde geldi. Bu sene ilk defa sorulan kısa cevaplı soru, elektron ortaklaşmasına dayanan bağlar ile ilgili, cevabı “ Kovalent” olan soruydu. Öğrencilere göre sınavın zor soruları, genel kanaat olarak, ‘’çözünürlük dengesi ‘’veya ,’’ kimya ve elektrik ‘’konusundan gelen elektroliz sorularıydı. Organik kimya soruları beklenenden kolaydı. Genelde organik kimyanın yüzeysel bilgilerini ölçmeye yönelikti. Diğer yıllara göre Organik Kimya soru sayısı beklenenden iki-üç tane daha azdı. 12. Sınıftaki yeni eklenen “hayatımızda kimya” ünitesinden 2 soru geldi. Geçen yıla göre kimya soruları daha açık ve net sorulardı”.

Doğa Koleji i Biyoloji Bölüm Başkanı Muhammet Kılıçöz ve Biyoloji öğretmenleri:

 

2017 LYS-2’de biyoloji sorularının müfredata uygun olduğu, soruların zorluk bakımından dağılımlarının hemen hemen eşit ve geçen yıllar ile aynı zorlukta olduğu söylenebilir. Aynı zamanda geçmiş yıllardaki soruların benzerlerinin de olduğu görülmüştür. Bu sene de beklediğimiz gibi bilgi ağırlıklı soruların öne çıktığı değerlendirilmiştir.

Sınava giren öğrencilerden aldığımız geri bildirimlere göre soruların 4 yıllık biyoloji programının tamamını içeren ve MEB müfredatına uygun sorular olduğu belirlenmiş ve ağırlıklı olarak 11. sınıf müfredatından seçildiği görülmüştür. 2017 LYS-2’de gelen soruların yaklaşık 1/3’nün 9 ve 10. Sınıf müfredatından olması ile Biyoloji branşında YGS-LYS konu ayrımının olmadığı bir kez daha görülmüştür. İlk kez uygulanan kısa cevaplı sorunun ise İnsan Fizyolojisi’nden ‘refleks’ ile ilgili rahatlıkla yapılabilecek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu yıl, 2016 LYS-2’ye göre eleyici soru sayısının daha çok olduğu tespit edilmiştir. Doğa Okulları Biyoloji Bölümü olarak sınavın bilen ve bilmeyen öğrencileri ayırt edebilecek nitelikte olduğunu düşünmekteyiz”.

 

LYS-5

 

Doğa Koleji İngilizce Bölüm Başkanı Didem Özgül ve İngilizce öğretmenleri:

LYS 5 İngilizce testinde yine okuduğunu anlama ve yorumlama, dil bilgisi, kelime bilgisi, çeviri, anlam bütünlüğünü bozan şıkkı bulma, cümle tamamlama ve soruya uygun cevabı bulma soruları yer aldı. Diyalog tamamlama soruları önceki yıllara göre daha uzundu. Paragraf soruları hariç diğer bölümler önceki yıllarla kıyaslandığında zorluk derecesi olarak aynı idi. Paragraf soruları uzun ve bilimsel terimlerin yer aldığı detayda hazırlanmıştı. Genel anlamda değerlendirildiğinde en zor bölümün bu olduğu söylenebilir.

 

LYS-5 DİL sınavı genel soru dağılımına bakıldığında bu sınavın okuduğunu anlama becerisini ağırlıklı olarak ölçen bir sınav olduğu görülmektedir. Dolayısıyla kelime bilgisi bu bağlamda oldukça önemli. Yoğun kelime çalışmalarını yapan, kelimeleri okuma parçaları içerisinde öğrenerek kalıcılığını sağlayanlar bu sınavda yüksek oranda başarılı olacaktır.

İlk defa bu yıl sınavda açık uçlu soru yer aldı. Ösym tarafından verilen örnek sorular ile aynı tipteydi. Paragraf sorusu baz alınarak parçada geçen “insignificant” kelimesinin eş anlamlısı soruldu, bir diğer açık uçlu soruda altı çizili kelimenin “them” neyi ifade ettiği soruldu, üçüncü soruda ise yanlış kullanılan edat soruldu”.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)