adscode
adscode

'Doğayı korumak dünya rekoru kırmak kadar önemli'

Dünya Rekortmeni Yılın Sporcusu Ercümen: 'Doğayı korumak dünya rekoru kırmak kadar önemli'

'Doğayı korumak dünya rekoru kırmak kadar önemli'
Üniversite
'Daha derine dalabilirdim'
91 metre serbest paletsiz dalış ile ülkemize dünya rekorunu getiren sporcumuz Şahika Ercümen, "Rekoru kırdıktan sonra biraz daha ilerleyebilirdim diye düşündüm, daha da derine inebileceğimi hissettim ama kurallar gereği belirttiğiniz derinliğe inmeniz ve çıkmanız gerekiyor" dedi. Ercümen, en az rekor kırmak kadar önemsediği şeyin, doğaya ve denizlerdeki hayata sahip çıkmak olduğunun altını çizdi.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Dr. Natuk Birkan Ortaokulu, 2014 Serbest Paletsiz Dalış Dünya Rekorunu kıran ve geçtiğimiz günlerde Yılın Sporcusu seçilen Şahika Ercümen'i ağırladı. Natuk Birkan Ortaokulu öğrencileriyle bir araya gelen dünya rekortmenimiz, "Kendini Tanı Hayat Başarını Yakala" konulu seminer verdi ve ardından soruları yanıtladı.

'Dünya rekorunu istiyordum, başardım'
"Su benim hayatımı değiştirdi" diyen Ercümen, kararlı olmanın ve motivasyonun önemine vurgu yaptı. Sporculuk kariyerinden örnekler veren Ercümen, "Ben dünya rekorunu kırmak istiyordum. Olumsuz tüm şartları düşünmemeye çalıştım, kendimi bu şekilde motive ettim ve dünya rekorunu kırmayı başardım" dedi. Sportif başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde yer almanın kendisi için önemine değinen Ercümen, "Benim için rekor kırmak kadar önemli olan bir diğer konu ise doğanın, denizlerin ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmesidir. Suyun altında yaşamını sürdüren ancak nesli tehlikede olan canlılar ile ilgili ne kadar çok kişiye ulaşabilir, onların sorunlarını aktarabilir ve çözüm ortaya koyabilirsem işte o zaman kendimi gerçekten faydalı bir iş yapmış sayıyorum" dedi.

Hayatta iz bırakmanın tek başına mesleki başarıdan geçmediğinin altını çizen Ercümen, "Rekorlar kırılabilir, her an başka sporcular yeni rekorlar elde edilebilir. Ama bunun yanında doğaya dair yaptığınız her olumlu çalışma hayatta sizin adına bir iz bırakacaktır. Doğaya saygı duyan ve korunmasına katkı sağlayan bireyler olacağınıza inancım tam" dedi.

'Yüzeye çıkmak daha kolay'
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Ercümen, "Dalarken mi yoksa yukarı çıkarken mi zorlanıyorsunuz" sorusuna, "Zorlandığımı hissetmemeye çalışıyorum. Bu spora ilk başladığım zamanlarda derine inmek daha zor geliyordu, çünkü biyolojik olarak da bir adaptasyon gerektiren bir durum var ortada. Ancak zamanla yukarı çıkarken ayrı bir motivasyonum oluşmaya başladı. Çünkü yapılması gerekeni yaptığımı ve son adımın yukarı çıkmak olduğunu düşünmeye başladım. Kendimi bu şekilde motive ediyorum. Bu sebeple benim için kolay olanı yüzeye çıkmak diyebilirim" yanıtını verdi. "110 metre rekorunu kırdığınızda o an daha da ileri gidebilir miydiniz" sorusu üzerine ise yıldız sporcu şunları söyledi:
"100 metre için dalıp 110 metre rekoru kırdım ve çıktım. Rekor denemelerinde biz kaç metre belirtmişsek o metreden çıkmak zorundayız. Rekoru kırdıktan sonra biraz daha ilerleyebilirdim diye düşündüm açıkçası, hatta daha da derine inebileceğimi de hissettim ama kurallar gereği zaten belirttiğiniz derinliğe inmeniz ve çıkmanız gerekiyor. Ama her yıl kendimi daha iyisini yapabilirmişim gibi hissediyorum."
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)