adscode
adscode

Domuz Gribi Can Almaya Devam Ediyor

Domuz gribi can almaya devam ediyor. Kanada’da ölü sayısı 6’ya yükseldi. Peki domuz gribi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl gripten korunuruz?

Domuz Gribi Can Almaya Devam Ediyor
Sağlık
Domuz gribi  can almaya devam ediyor. Kanada’da ölü sayısı 6’ya yükseldi. peki domuz gribi nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl gripten korunuruz?
Alberta Sağlık Bakanlığı’ndan Dr. Gerry Predy, yaptığı açıklamada, eyalet genelinde 27 Aralık tarihinde 371 olan domuz gribi vakasının, 2 Ocak itibarıyla 965’e ulaştığını, bunlardan 5’inin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Halka, virüsle enfekte olmayanların derhal aşı olması çağrısında bulunan Predy, ölümlerden 3’ünün Edmonton’da ve 2’sinin de Calgary’de kaydedildiğini belirtti.
Noel tatili nedeniyle okulların kapalı olduğunu, hafta başından itibaren çocukların eğitime başlayacağını hatırlatan Predy, virüsün en çok çocuklar ve yaşlılar üzerinde etkili olduğunu, bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına aşı yaptırmaları gerektiğini ifade etti.
Öte yandan, başkent Ottawa’da da domuz gribine neden olan H1N1 virüsü yüzünden 1 kişinin öldüğü bildirildi.
Ottawa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Carolyn Pim, şehirdeki vaka sayısının 100’e yaklaştığını ve 90 yaşlarında bir kadının tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadığını belirtti.
Peki domuz gribi nedir? 
Domuz gribi, Orthomyxoviridae ailesinden, herhangi bir virüs tarafından oluşmuştur.Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına Domuz Gribi denmektedir.Hastalık tıp alanında İngilizceswine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle kısaca SIV olarak adlandırılır. Bilinen tüm SIV tipleri ya Influenzavirus A (çoğunlukla) ya da Influenzavirus C (ender) tipindedir. Aşısı bulunmaktadır.  2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1’dir.
Belirtileri nelerdir?
Hastalığın insandaki belirtileri grip ve grip benzeri hastalıkların semptomları ile aynıdır. Belirtiler; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi ve yorgunluktur. Normalden daha fazla sayıda hasta ishal ve kusma şikayeti bildirmiştir.
Bu epidemide ateşsiz, daha atipik seyreden vakalar da görülmektedir. Örneğin, bir aileden birisinde tipik grip semptomları olmasına rağmen ailenin başka üyelerinde hafif bir burun akıntısı, gözlerde batma şikayeti, boğaz ağrısı olabilmekte ve hiç ateşi olmayanlara rastlanmaktadır. İki hastadan biri hafif seyretmektedir, ancak doktora “ben hastayım” diye gelenlerin önemli bir kısmında ateş vardır; hastaneye yatırılanlarda bu oran %90-95’e ulaşmaktadır. Yani daha ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir.
Bu belirtiler sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulması için hastanın yakın geçmişi, domuz gribi olan kişilerle temas edebileceği bölgelerde bulunup bulunmadığı ya da domuzların ve kümes hayvanlarının bulunduğu ortamlarda bulunup bulunmadığı sorgulanarak ayırıcı tanı yönteminin uygulanması gerekmektedir
Korunma yöntemleri nelerdir?
Domuz gribi solunum (hava) yoluyla bulaşmaktadır; aşısı bulunmuştur ve Dünya Sağlık Federasyonun onayladığı bir aşıdır. Ancak aşının yan etkileri konusunda hâla şüpheler bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada Aralık 2009’a kadar 65 milyon aşının yapıldığını ve mevsimsel grip aşısında beklenenlerden farklı yan etkiye rastlanmadığını bizzat açıklamıştır.
Domuz gribi aşısında adjuvan olarak yer alan skualen daha önce hepatit, papilloma, bazı grip aşıları ve kuş gribi gibi farklı birçok aşıda denenmiştir ve hem AB’de hem de ABD’de onay almıştır. Koldaki enjeksiyon yerinde ağrı dışında, adjuvanlı ve adjuvansız aşılar karşılaştırıldığında hiçbir ciddi yan etki görülmemiştir. Bir iddia da, bu molekülün normalde bağırsaktan alındığı ve koldan verilmesi durumunda antikor oluşumuna yol açacağı şeklindedir. Bunun da aksi ispatlanmış ve enjeksiyon yoluyla verilen adjuvanlara karşı antikor oluşmadığı gösterilmiştir.
Onaylanmış aşılar gebelerde yapılabilir. Buna, canlı zayıflatılmış aşılar, ayrıca adjuvanlı ve adjuvansız ölü aşılar dahildir. Yeterli antikor oluşumunun sağlabilmesi açısından, bebeklerde 6. aylıkdan itibaren aşı uygulanabilir. İlk 6 ayda bebeğin annesinin veya bakıcısının aşı olması gerekmektedir. Öte yandan, yenidoğanlara dahi oseltamivir verilebilmektedir.
Aşıya bağlı olarak, yumurta alerjisi olanların dışında beklenen bir alerjik reaksiyon yoktur.
Tedbir olarak, solunum maskeleri dışında, özellikle kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra, eller sıklıkla sabun ve su ya da alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalıdır. İnsanlar ellerini yıkayamadıkları durumlarda, ağızlarına, burunlarına ve gözlerine elleriyle dokunmaktan kaçınmalıdır. Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kâğıt ile kapatılmalı ve kullanılan kâğıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)