adscode
adscode

Dönüşümlü Dershane Ortadireğe Yarayacak

Dershanelerdeki düzenlemede son noktaya gelen Milli Eğitim Bakanlığı’na Özel Öğretim Derneği’nden ilginç öneri. Yurtdışında da uygulanan yönteme göre gelir düzeyi düşük yerlerdeki okullar özel sektöre…

Dönüşümlü Dershane Ortadireğe Yarayacak
Kurslar
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerle ilgili taslağa önümüzdeki hafta son şeklini vermesi bekleniyor. Bu kapsamda sektör temsilcileri, sendikalar ve ekonomi çevrelerinin son görüşlerini alan Bakanlığa ilginç bir öneri Özel Öğretim Derneği (ÖZDER)'den geldi. Sektörün çatı kuruluşlarından biri olan ÖZDER "devlet okullarının işletmesini bize devredin" dedi. Bu modele Bakanlığın sıcak baktığı ifade edildi.

"CATER SCHOOL" MODELİ

Yurtdışında "cater school" modeli olarak bilinen öneriye göre, özellikle sosyo- ekonomik düzeyi düşük semtlerdeki okulların yönetimi özel sektöre devredilecek. Alanında başarılı dershaneler, yönetim ve eğitimci kadrolarıyla söz konusu okullarda eğitim faaliyetini sürdürecek. Bu okulların kadrolarında bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çalışan öğretmenler ise başka okullara gönderilecek. Bakanlık ve hükümet kanadının daha önce, "çocuğunu özel okula göndermek isteyen veliye teşvik" şeklinde açıkladığı modelin aksine "Carter school" modelinde öğrenci ve veliden ücret talep edilmeyecek. Yani yönetimi bir anlamda özelleşen okullar, eğitim hizmeti alan öğrencilere tamamen ücretsiz olacak.

DEVLETE YÜKÜ DAHA AZ OLACAK!

ÖNERİYİ sunan ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Özer AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede, ilgili modelin hem veli hem de devlet için daha avantajlı olduğunu belirterek, "Modelde hem öğrenci ve veliden ücret alınmayacak hem de bina, arsa, vergi gibi teşvikler yerine görüşmeler sonucu belirlenen tek bir rakam üzerinden ödeme yapılacağı için kamuya maliyeti daha uygun olacak" diye konuştu.

HEDEF EĞİTİM KALİTESİNİN ARTMASI

Model, öncelikle Bakanlığa bağlı okulların fiziki koşulları ve eğitim kalitesi yönünden sınıflandırılmasının ardından geri kalmış bölge ve okullarda uygulamaya konulacak. Devlet, okulun işletmesini alan dershaneye, mevcut dershanesini kapatması karşılığında, görüşmeler sonucu belirlenen miktarda teşvik verecek. Söz konusu teşvik ve ödemelerin öğrenci başına yapılması öngörülüyor. Böylece geri kalan bölge ve okullar, deneyimli dershane kadrolarıyla üst seviyeye çekilecek. Yöntemle öğretmenlerin sigortasız ve düşük ücretle çalıştırılmasının da önüne geçilmiş olacak.Akşam

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)