adscode
adscode

Dünya Engelliler Günü Mesajları

Dünya Engelliler Günü Mesajları; "FİZİKSEL ENGELLERİ AŞMAK ZİHNİMİZE KOYDUĞUMUZ ENGELLERİ AŞMAKTAN DAHA KOLAY"

 Dünya Engelliler Günü Mesajları
Sendikalar


Sağlık Bakanlığı'ndan 'Dünya Engelliler Günü' açıklaması


Sağlık Bakanlığı, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin engelli olduğunu, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısının da her geçen gün artacağını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle yapılan açıklama, “Engelli bireylerin kaliteli sağlık hizmetlerden, tedavilerden ve sağlık teknolojilerinden, toplumun diğer bireyleri ile eşit bir şekilde faydalanma hakkına sahiptir. Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan engellilerimizin korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilmelerine yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir” denildi. Açıklamada sağlık kuruluşlarının engelli vatandaşlar için erişilebilir hale getirilmesine ilişkin faaliyetler şöyle sıralandı:
"Sağlık kuruluşlarımızda engelli ve yaşlı hastalarımızın hizmet alımlarını kolaylaştırmak üzere istemeleri halinde işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmektedir. İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere personelimize işaret dili eğitimleri verilmektedir. Engellilerimize poliklinik hizmetlerinde öncelik verilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde işlemlerinin yapılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkânlar ölçüsünde transferi sağlanmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın kullandıkları ortez ve protezlerin üretimi ve üretim sonrası hizmet kalitesine ilişkin esasların belirlendiği ‘Ortez Protez Yönetmeliği’ çıkarılmıştır. Bakanlığımız bünyesinde Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı kurulmuştur. Engelli Sağlık Kurulu raporlarına yönelik Engellilik Sağlık Bilgi Sistemi yazılımı tamamlanmış ve pilot uygulamaya geçilmiştir."
Ülke genelinde engelliliğin önlenmesi amacı ile doğumdan itibaren tüm bebeklere; yeni doğan işitme taraması, fenilketonüri taraması, biyotidinaz enzim eksikliği ve tiroid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları, erken yaş taramaları (kırma kusurları, işitme taramaları) yapıldığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan engelli bireylere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği kaydedildi. Açıklamada, “Ülkemizin tamamını kapsayan evde sağlık hizmeti uygulaması ile engelli vatandaşlarımızın da içinde bulunduğu 356 bin 830hastaya evde sağlık hizmeti sunulmuştur. Aile hekimleri, mobil ekipler, evde sağlık hastane birimlerimiz, evde sağlık ağız ve diş sağlığı birimlerimiz evde sağlık hizmetlerinde görev almaktadırlar” denildi.

***


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un Dünya Engelliler günü nedeniyle yaptığı basın açıklaması;

"FİZİKSEL ENGELLERİ AŞMAK ZİHNİMİZE KOYDUĞUMUZ ENGELLERİ AŞMAKTAN DAHA KOLAY"


Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, iyileştirme, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişiye engelli denilmektedir.
Bu bakımdan sağlık, yalnızca hasta veya engelli olmamak değil fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam anlamıyla iyi olmak anlamı taşımaktadır. Bu değerlendirmelere göre ülkemizde 8 milyon dolayında engelli vatandaşımızın olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz ki, bu rakam ülkemizde her yüz kişiden on birinin çeşitli nedenlerle fiziksel, zihinsel, ruhsal ya da sosyal yönden kendi kendine yetemeyecek durumda olduğunu ortaya koymaktadır.
Ne yazık ki, bu denli yüksek oranda engelli vatandaşımız olmasına rağmen, sosyal hayatta ve çalışma alanında engelli vatandaşlarımızla aynı yoğunlukla karşılaşmıyoruz. Gerek fiziki ortamın ve yaşam alanlarımızın engelli vatandaşlarımızın rahat hareket etmeleri ve cemiyet hayatına katılabilmeleri için gerekli şartları taşımıyor olması, gerekse söz konusu vatandaşlarımızın çalışma hayatında yeterince yer edinmelerini sağlayacak özel eğitim ve istihdam imkânlarının sınırlı olması, bugün engelli vatandaşlarımızın toplumdan soyutlanmasına ve kaderleriyle baş başa kalmalarına neden olmuştur.
Cumhuriyetin ilk yılında, 1924’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalanan Çocuk Hakları Beyannamesi’nde engelli çocuklara ilişkin haklar tanınmıştır. Engellilere yönelik ilk eğitim merkezi, 1924 yılında İzmir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün bağışladığı Atlı Köşk’te faaliyete başlamıştır. 1960’lardan sonra Süleyman Demirel Hükümeti zamanında işverenlere %2 engelli çalıştırma kotası getirilmiş; 2022 sayılı Kanun 1976 yılında Bülent Ecevit Hükümeti zamanında yürürlüğe konulmuştur. 2005 yılında oy birliği ile çıkarılan 5378 Sayılı Kanun ile bu kazanımlara günün şartlarına daha uygun yeni kazanımlar eklenmiştir.
Ancak Cumhuriyetin başından 1980 yılına kadar engelliler vergiden muaf tutulmuşken, bugün vergi ödemektedirler. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama ve çalışma hayatına kazandırılması için çıkarılan kanunlarda belirlenen istihdam zorunluluğu alt sınır üzerinden uygulanmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen %3 engelli çalıştırma zorunluluğu engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemeli, aksine asgari bir sınır olarak belirlenmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen 21 bin engelli memur varken, bir o kadar da engelli memur kadrosu açığı bulunmaktadır. Toplam kamu istihdamı ile kıyaslandığında  kanun gereği kamuda çalıştırılması gereken %3 oranında engelli sayısı 93 bin 360 kişi olmalıdır. Kamu istihdamında dahi engelli çalıştırma zorunluluğu, alt sınırdan uygulanırken özel sektörden engelli istihdamını artırmasını beklemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Engellilere; sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan toplumsal hayat içerisinde hak ettiği yerin verilmesi, hayatını sürdürebilmeleri ve aktif bir şekilde çalışma hayatı içinde olabilmeleri için bir an önce bu düşmanca zihniyetin yok edilmesi ve göstermelik olmayan, gerçek çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Ayrıca Devlet, öncelikli olarak tüm engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetecek ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde bir gelire kavuşturulmasını sağlamak zorundadır. Bununla birlikte fiziki alanları ve işyerlerini de engelli vatandaşlarımıza göre dizayn etmeli, engelli vatandaşlarımıza yeni engeller çıkarılmamalıdır. Bizler de engelliliği acınacak bir durum olarak görmekten vazgeçip her sağlıklı bireyin, bir gün engelli hale gelebileceği gerçeğini kabul ederek bu bilinçle hareket etmeliyiz.
Engelli vatandaşlarımız ise siyasette, sivil toplum örgütlerinde, sosyal yaşamda ve çalışma hayatında eşit bireyler olduklarını bilmeli, bu doğrultuda hayatın her alanında kendilerine yer edinmelidirler. Engelli vatandaşlarımızın, ülkemizde huzur ve refah içerisinde yaşamalarını sağlamak, ailelerine her türlü desteği vermek siyasi iktidarın asli görevidir. Zaten yapılması gerekenleri, bir lütufmuş gibi göstermek, engelli vatandaşlarımızı derinden yaralamaktadır. Engelli vatandaşlarımız, hiçbir iktidardan lütuf beklememekte; bir birey olarak toplumdaki yerlerini almak, çalışmak ve üretmek istemektedir.
Fiziksel engelleri ortadan kaldırmak, kişilerin zihinlerinde engelli vatandaşlarımıza karşı oluşturdukları engelleri aşmaktan çok daha kolaydır. Bu bakımdan engellilerimizin sorunlarını önemseyip, çağdaş hizmet modellerini geliştirerek engelli vatandaşlarımızı yalnızca tüketen değil, üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline getirilmesini hedeflemeliyiz. Unutulmamalıdır ki, her insan bir engelli adayıdır. Onları anlamak, onlarla bütünleşmek toplum kurallarının bir gereğidir.
Engelli kamu görevlilerimizi, sorunlarının çözümü için Türkiye Kamu-Sen Engelliler Komisyonu çatısı altında birleşmeye davet ederken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli vatandaşlarımızın her türlü sorununun çözüldüğü, önlerine konulan her türlü engelin kaldırıldığı uygulamalara vesile olacak uygulamalara imza atıldığı bir dönemin başlangıcı olmasını diliyorum.
 
İsmail KONCUK
  Genel Başkan


***

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hükümet olarak engelli vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek, yaşamlarını kolaylaştırmak adına bir çok düzenlemeyi, yasayı hayata geçirdiklerini bildirdi.
Bakan Çağlayan, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bugünün, engelli vatandaşların sorunlarının gündeme getirilmesi, sorunlara çözüm üretilmesi, toplumsal duyarlılığın artırılması için fırsat olduğunu belirtti.
Engelleri aşmak için zihinlerdeki engellerin de aşılması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Kafalardaki engeller aşıldığı zaman sorunun büyük bir bölümü zaten çözülmüş demektir. Bugün toplum hayatında, iş hayatında, sosyal hayatta, spor hayatında 'kafalardaki engelleri' ortadan kaldıran, başarıdan başarıya koşan engelli vatandaşlarımız var. Sosyal, siyasal, spor, çalışma hayatı ve diğer alanlarda çalışmalarıyla hayatlarını devam ettiren engelli kardeşlerimiz, hayata küsmeyerek, herkesin bundan ders almasını sağlıyor. Zira onlar engellere rağmen bize hayata küsmemeyi gösteriyor."
Çağlayan, sıkıntı ve zorluklara rağmen yaşama sevincini kaybetmemek gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Hükümet olarak engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek, onların yaşamlarını kolaylaştırmak adına pek çok düzenlemeyi, yasayı hayata geçirdik. Sosyal projelerle, kuruluşlarla el ele vererek toplumsal duyarlılığı artırdık. Dünya Engelliler Günü'nün toplumsal duyarlılığı artırmasına bir kez daha vesile olmasını diliyorum. Herkesin daha duyarlı şekilde engelli vatandaşlarımıza yardımcı ve destek olmasını bekliyorum. 'Kafalardaki engellerin' aşılması dileğiyle engelli vatandaşlarımızın daha sorunsuz ve huzurlu bir hayata sahip olmalarını temenni ediyorum."

- AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Mehmet Metiner ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Beyazay Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ayla Pektaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle mesaj yayımladı.
AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan, engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükselterek, bu yönde sağlıklı çalışmalar yapıp, kalıcı çözümler üretip bu konuya katkı sunmak, toplumun görevi olduğunu vurguladı.
Mehmet Erdoğan mesajında, “Toplumsal hayatımızın içerisinde, engellilerin de hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri temel bir insan hakkıdır. Bu bağlamda, engelli insanlarımızın maruz kaldığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, istihdam yoluyla özgürleşmelerini sağlamak, yaşam koşulları ve bakım hizmetlerini iyileştirmek, ön yargılarla mücadele etmek ve onlara güvenli bir gelecek sunmak, millet ve devlet olarak en temel görevimizdir. AK Parti olarak bizler, ‘Sosyal Devlet’ anlayışının gerekliliği içerinde konuya hassasiyetle eğiliyor, engellilerimizin; kendine yeterli, üretken, özgür bireyler haline gelmelerini bu bağlamda toplumla bütünleşmelerini sağlayacak hizmetlerden, azami ölçüde istifade etmesine dönük çalışmalar yapıyoruz.Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı bir insanlık görevi olarak görüyor, tüm vatandaşlarımızın engellilerimizi sevgi ve anlayışla kucaklamalarını, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmalarını temenni ediyorum” dedi.
Milletvekili Mehmet Metiner ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, toplum algısını değiştirmenin önemli olduğunu, empati yaparak, engellilerin sorunlarına daha kolay çözüm bulunabileceğini söyledi.
Metiner, “Engellilerin hukuku, ekonomik iyileştirme, engelli kardeşlerimiz ve ailelerine sunulan imkanlar, eğitim hakları, istihdam sağlanması gibi bir çok düzenleme eskiye göre çok daha iyi duruma geldi. Bununla beraber Engelsiz yaşam merkezleri ve yerel yönetimlerin yeni yaşam alanları kurarken kaldırdıkları engellere ek olarak, mevcut yapıların da engellilere uygun hale getirme çalışmalarını da meyvelerini vermeye başladı. Yasal düzenlemeler mutlaka gerekir ama önemli olan yasal düzenlemeden önce toplumun ve yöneticilerin algısının değişmesidir. Bu duygularla, Dünya Özürlüler Gününün, bu amaca yönelik bir katkı sağlamasını diler, selam ve saygılarımı sunarım” dedi.
Beyazay Derneği Adıyaman Şube Başkanı Ayla Pektaş da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, engellilerin toplumda herkes gibi yaşama hakkı olduğunu belirterek, gerek özel, gerekse kamu kurumlarının, sosyal alanların, kamuya ait her mekanın engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi, onların kendini dışlanmış hissetmeden yaşamalarının temini için çalışılması gerektiğini söyledi.
Pektaş mesajında, “Engelliler toplumumuzda bütün fertler gibi temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Bir engeli bulunmayana göre ise imkanların oluşturulması hakkı vardır. Kentler, engelsiz olmalı, kurum ve kuruluşlar, sosyal alanlar, kamuya açık her alan, engellilerin önüne engel koyacak şekilde oluşturulmamalı, mutlaka mimari değişikliğe gidilmelidir.
Vücut olarak her sağlam birey, bir engelli adayı olduğunu düşündüğümüzde, işin vahameti ortaya çıkıyor. Engelleri ortadan kaldırmak, engellilerle ilgili bakış açısını değiştirmek, onları toplumda ve hayatın her alanında görmek için engelli olmanıza gerek yok. Bu, bizlerin hem insani görevidir, hem de kurum ve kuruluşlarımızın yerine getirmek zorunda oldukları bir görevdir” diye konuştu.





Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)