adscode
adscode

Dünyanın barış elçisi gençler GAÜN’de

16 ülkeden gelen 30 öğrenci hem Türkçe öğrenecek, hem Gaziantep ve Türk kültürünü tanıyacak.

Dünyanın barış elçisi gençler GAÜN’de
Üniversite

Dünya’nın çeşitli ülkelerinde 38 merkezi bulunan ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü’nce düzenlenen Türkçe Yaz Okulu Projesi başladı.  Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) eğitim alacak öğrenciler için düzenlenen programın açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Burada Türkçe öğrenen, Türk kültürünü, insanımızı tanıyan bu gençler, eminim gelecekte birer gönüllü elçimiz olacak” dedi.

SERGİYİ GEZDİLER

Yaz Okulu etkinliği, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Cenani Konağı’nda Yunus Emre Enstitüsü tarafından önceki yıllarda düzenlenen yaz okullarının fotoğraflarından yer alan serginin açılışıyla başladı. Açılışta ilk konuşmayı yapan Saray Bosna’lı öğrenci Emina Horman, “Ülkemde Türk dizilerini izlerken, Türkiye’nin ne kadar güzel olduğunu görüyordum. Ancak insanın kendi gözleriyle görebilmesi çok daha farklıymış. Dil öğrenirken o ülkeye gidip, o dili konuşan inanlarla aynı ortamı paylaşmak çok daha anlamlı” dedi. Daha sonra konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ise, altı yıldan buyana düzenledikleri yaz okullarında, çeşitli dünya ülkelerinde Türkçe öğrenen öğrencileri Türkiye’ye getirdiklerini belirtti.

TÜRKİYE İLE GÖNÜL BAĞI OLAN İNSANLAR OLACAKSINIZ

Türkçe Yaz Okulu’nun amacının gençlerin Türkçe bilgilerini pekiştirmek, ilerletmek ve Türkiye’yi, Türk kültürünü ve Türk insanını yerinde tanımaları için bir fırsat oluşturmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deveci şöyle devam etti: “Çünkü kitaptan, uzaktan öğrenilen ile yerinde öğrenilen arasında dokunarak, hissederek, tadarak ve duyarak öğrenilen arasında çok daha büyük farklar olduğuna inanıyoruz. Bu yıl 300’e yakın geni bu program çerçevesinde 10 ayrı şehirdeki üniversitemizde misafir edeceğiz. Ama Gaziantep’e gelenlerin ayrı bir şansı var. Gaziantep Üniversitesi’nin Sayın Rektörü’ne de teşekkür ediyorum. Bütün imkanlarını bize ve genç arkadaşlarıma sundular. Konuklarımız, klimalı sınıflarda, üniversitenin bütün imkanlarını kullanabilecekler. Öğrencilerimiz, bu programda sadece Türkiye’yi, Gaziantep ve kültürünü, mutfağını tanımayacaklar. Aslında birbirlerini de tanıyacaklar. Öğrencilerimizin hepsi şimdiden belli bir kariyere sahip ileride daha iyi yüksek çeşitli kariyerlere ulaşacaklar. Ülkelerinde entelektüel veya bürokratik hayatın önemli isimleri olacaklar. Bu noktalara ulaştıklarında, Türkiye’yi tanıyan, Türkiye’de bulunmuş ve bizimle bir gönül bağı olan gençler olacaklar. Böylece ülkelerimiz ve halklarımız arasında daha sağlam diplomatik, kültürel ve ticari ilişkiler gelişeceğini ümit ediyoruz. Çünkü gençlerin kafasında ve gönlünde gelişen sevgi ve muhabbet hiçbir zaman eksilmeyecektir. Dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu hele bugünlerde daha çok ihtiyaç duyduğumuz barışın gerçekleşmesi de ancak bu kültürel tanışıklık ve dostluk sayesinde mümkün olacaktır.”

EMPERYALİST DEĞİL, İNSANİ BAKIŞ AÇISI

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise, öğrenciler hitaben, “Sizler bizim için değerlisiniz. Misafirsiniz ve üç haftalık bir tatil ama unutamayacağınız tekrar gelmeye arzu edeceğiniz bir izlenimle buradan ayrılacak ve eminim yeniden gelmeyi arzulayacaksınız. Çünkü arkadaşlarım sizin için gereken her türlü sosyal programlar dahil eğitim programları konusunda canhıraş bir emek verdiler” dedi. Bu tür etkinliklerin, Türk kültürünün dünya ülkeleriyle paylaşmak konusunda çok önemli adımlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Coşkun, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu itibarla yaz okulunun düzenlenmesi konusundaki emeklerinden dolayı Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Hocam ve ekibine teşekkür ediyoruz. Yunus Emre Enstitüsü bugün 50 olan dünyadaki şube sayısını, 2023’te 100’e yükselterek bir kültür köprüsü, insanla temas, dünyada barışın dolaşımına çok büyük katkı sunmaya devam edecektir. Bu faaliyetlerde kesinlikle bir emperyal bir bakış açısı değildir. Geleneğimizde de bu yok. Türk kültüründe ve mensubu olduğumuz din anlayışımızda, İslam Dini’nde sömürgecilik ve halkları küçük gören bir anlayışla değil, insan olma, sadece insan olma vasfıyla sevip yaratanın onları birer insan olarak var etmesiyle, onlarla temas kurmak genel anlayışımız. Bu itibarla siz gençlere dokunmak, ilişkili olmak kültür anlamında karşılıklı alışveriş ve bir takım görüşlerimizi, hayat biçimlerimizi öğrenmek bizim için de çok faydalı. Biz sizleri sizler de bizleri tanıyacaksınız. Neticede bunlar birer dostluk tohumları ekilmesi açısından hem ülkelerimiz hem halklarımız açısından son derece kıymetli programlar.” 

 

HEM TÜRKÇE ÖĞRENECEK, HEM GEZECEKLER

Geçtiğimiz yıl 19 ülkeden, 33 öğrenciyi, 6 hafta konuk eden Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GAÜN TÖMER), bu süreçte konuk öğrencilere günün sabah seansında Türkçe eğitimi verilirken, öğlen sonrası diliminde ise halk oyunları, türküler ve şarkıların tanıtıldığı etkinlikler sunuyor. Hafta sonları ise kent içi ve kent dışı gezilerle kültürel dokuların görülme imkanı veriliyor. 2010 yılında 96 öğrenciyle başladığı eğitim sürecini, 5 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın 36 ülkesinden gelen 373 öğrencisiyle sürdürür duruma gelen GAÜN TÖMER, bu hızlı gelişimiyle Türkiye’nin en önemli üç Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi olma özelliğini taşıyor. 

 

16 ÜLKEDEN, 30 ÖĞRENCİ

Türkçe Yaz Okulu Projesi’nin ana amacının; yabancı öğrencilerin hem Türkçe öğrenmelerini sağlamak, hem de karşılıklı kültür alış-verişine imkanı sunmak olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda, aralarında, Japonya, Mısır, Kazakistan, Azerbaycan, İran, Saray Bosna’nın da bulunduğu 16 farklı ülkenin öğrencilerinin konuk olduğu etkinliği bu yılki bölümünde, öğrencilere günde 4 saat Türkçe dersi verilecek. Öğrencilerin derslerinden arda kalan zamanlarda, kültürel etkinliklere katılmaları sağlanacak. Bu kapsamda, halk oyunları, türkü ve şarkı etkinlikleri gerçekleştirilecek. Hafta içi öğrenciler Gaziantep kent merkezini gezecek. Ayrıca, aralarında Şanlıurfa, Halfeti, Nemrut gibi tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü yerlere de geziler düzenlenecek. 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)