adscode
adscode

Dünyayı Kurtaracak 12 Türk Genci Aranıyor

Usta-Çırak kültürüyle genç liderler yetiştirerek dünya gençleri için pozitif değer üretmeyi amaçlayan 12 Yıldız'ın 2015 yıldızları için başvurular 1-30 Aralık tarihleri arasında 12yildiz.org sitesi üzerinden…

Dünyayı Kurtaracak 12 Türk Genci Aranıyor
Etkinlikler
Dünya gençlerini bir araya toplamak, gençlerin sorunlarına gençlerle çözüm bulmak için Türkiye'de kurulan ve 2 yıl gibi kısa bir sürede 15 ülkeye yayılan 12 Yıldız, 18-25 yaş aralığında gençler yönetiyor. İlk yıl 800 başvuru alan 12 Yıldız'a 2015 için gelen başvuru sayısı ilk üç günde 800'ü geçti. 30 Aralık tarihine kadar 5000 başvurunun geçileceği tahmin ediliyor. 

Şu anda 15 ülkede aktif yıldızları bulunan 12 Yıldız'ın hedefi 2018'de 120 ülkeye ulaşmak, yılda bir kez 120 ülkedeki o ülkenin yıldızlarını bir araya getirerek ülkelerin ve ülkeler arası sorunları gençlerle konuşarak gençlerle çözmek ve dünyaya bu çözüm önerilerini sunmak. 

12 Yıldız Kurucusu ve konferanslarıyla son 5 yılda 300.000'den fazla Türk gencine ulaşan Ömer Ekinci 12 Yıldız'daki amaçlarını şöyle anlatıyor. "Günümüz gençliği anlaşılamamaktan, duyulmamaktan ve dinlenmemekten şikayetçi, teknolojinin gelişimine bağlı olarak sosyalleşeyim derken asosyalleşiyor, eskiden dede-torun arasındaki kuşak çatışması bugün aralarında 2 yaş olan kardeşler için geçerli ve büyük kardeş, küçük kardeşi için "seni ve sizin yaştakileri anlayamıyorum" diyebiliyor. Geleceği hakkında kararsız ve karamsar, aileden yeterli desteği göremeyen ve anlaşılamayan bir genç jenerasyon geliyor. İşin garip yanı Türkiye'de 30 yaş altı 30 milyon nüfusun olduğunu düşünürsek bu yeni genç topluluk çok güçlü ve etkili olma potansiyeline sahipken kendilerine dokunan, sahip çıkan birileri olmazsa da çok büyük risk unsurları da içeriyor. Ben yüzlerce konferans verip "Girişimcilik" anlattım. Sonra bir de baktım ki benim ülkemin gençliğinin girişimcilikten çok daha öte ve öncelikli sorunları var. Son 5 yılımı onlara, Türk gençliğine adadım. 2 saatlik konferansla sadece anlık bir değişime sebep olduğumu, hayatlarını değiştiremediğimi fark edince 12 Yıldız projesini hayata geçirdim. 12 Yıldız'da ilk yıl 12 genç seçip onlara bir yıl boyunca ağabeylik yaptım. Onlara içlerindeki potansiyeli gösterdim, kendilerinin farkına varmasını sağladım. Bir de baktık ki o sıradan 12 genç gitmiş, yerine 12 süper kahraman gelmiş. Bunu sağlayan şey, onların alırken vermesini de sağlayan usta-kalfa-çırak modelini uygulamamızdı. Bu modeli gençliğe uygulamanın sonuçlarını keşfedince de bunu tüm dünya gençlerine ulaştırmaya karar verdik. 12 Yıldız şuan sosyal projeler geliştiriyor, konferanslar düzenliyor, az gelişmiş bölgelerdeki ilkokullara destek oluyor, sigara-alkol ve uyuşturucuyu bıraktıran "İndir O Elini" projesini gerçekleştiriyor." 

12 Yıldız'a başvurabilmek için gerekli kriterler de oldukça ilginç. Örneğin, "İyi insan olmak" şartı var ve bu şart "(Bu şartı sağlaması için kişinin iyi bir insan olduğunu düşünmesi yeterlidir.)" şeklinde açıklanıyor. Bir başka kriter de "dünyadaki her görüşten insanla oturup konuşabilmek", böylece farklı kutuplara saygılı bir genç yetiştirmeyi amaçlayan 12 Yıldız'daki en ilginç kriter ise "Hata Yapmak". Hata yapmayı şart koşan bu kriter ise şöyle açıklanıyor: "Çokça hata yapmaya, hatalardan ders çıkarıp tekrar denemeye açık olmak," 

12 Yıldız Başvuruları 12yildiz.org/2015yildizlari sayfasından 1-30 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek. Ocak ayında İstanbul'da gerçekleşecek "Yıldızlar Zirvesi"nde açıklanacak olan sonuçlara göre seçilen yıldızlar 1 Şubat tarihinde görevlerine başlayacaklar. 


12 Yıldız Nedir?

 12 Yıldız, gençlerin dünyada iz bırakabilmesini ve bunu yaparken de kendisini geliştirmesini, daha donanımlı, daha üretken, daha duyarlı bireyler haline gelmesini amaçlayan bir genç sivil toplum platformudur. Hiçbir vakıf-dernek ya da ideolojiye bağlılığı ya da bağlantısı yoktur. Her türlü fikre, düşünceye, inanışa, etnik kimliğe saygı duyan ve her fikirden gencin katılıp sadece "genç" kimliğiyle diğer yıldız adaylarıyla birlikte projeler gerçekleştirmesine olanak sağlar. Fikrin birkaç kaynağı vardır. 

●   Kaynak : USTA-ÇIRAK KÜLTÜRÜ Binlerce yıldır üzerinde yaşadığımız toprakların bir öğretisi olan Usta-Çırak kültürünün gençlere uyarlanmasıdır. Bu yönüyle bir ilktir ve ilkliği itibariyle vaka olarak Rotterdam'da 3-5 Temmuz 2014'te EGOS (European Group for Organizational Studies) Kongresinde sunularak akademi dünyasında yerini almıştır. Bir gencin, kendi yerine bir başka genci yetiştirmesi ve bir başka genç tarafından da onun yerine yetiştirilmesi gibi bir döngü içinde gençlerin birbirini yetiştirmesi sağlanmaktadır.

●  Kaynak : YALNIZ GENÇTEN AĞABEY/ABLA GENCE GEÇİŞ. Sosyal ağların yaygınlaşması ile asosyalleşen, bilgi çağı ile birlikte ailesi ile iletişimi azalan ve dünyanın ekonomik şartları, kıt kaynakları gereği daha az kardeşe sahip (ya da tek çocuk) olan gençlerin bencillik eğilimi artıyor. Dünyanın daha güvensiz bir yer olduğuna yönelik inançtan dolayı da sokakta yere düşen insana bile el uzatmayan bir genç profili doğuyor. 12 Yıldız, sadece aynı annenin karnından çıkmış olmaktan dolayı kardeş olma fikrini reddediyor ve iki gencin çok farklı kültürel kodlardan gelmiş olsalar dahi birlikte hayal kurarak bile kardeş olabileceğine inanıyor. Her gencin, kendisinden küçük bir başka gencin ağabeyi/ablası, kendisinden daha büyük bir gencin kardeşi olarak kabul edildiği takdirde gençler arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlıyor.

●     Kaynak : KISA SÜRELİ ETKİ İLE DEĞİŞİM SAĞLANAMAZ. Birkaç saatlik bir konferansla, farklındalık semineriyle gençlere yeterince dokunulamaması üzerine doğan 12 Yıldız fikri çıraklara 1 yıl boyunca manevi yatırım yapılması ve birlikte projeler geliştirilmesiyle genç üzerinde kalıcı bir değişim oluşturmanın ve topluma çok güçlü bireyler şeklinde kazandırılmasının mümkün olabileceği esasına dayanır.

 

12 Yıldız Neler Yapar?

●   Yaparak Öğretir. Usta-çıraklık kültürünün de gereği olarak gençler önce projelere dahil edilir, sonra onlara yardımcı olunur, sonra onlar yapmaya başlar.

●  Etkinlikler düzenler. EZBERBOZANLAR Konferansları 12 Yıldız'ın bir markasıdır, çırak ve kalfalar tarafından düzenlenir, bu konferansları düzenleyen gençler hem izleyecek olan gençlere pozitif katkıda bulunur hem de birçok farklı disiplini bir arada öğrenir.

●   Televizyon programı hazırlar. TRT Okul'daki Gençler Uçuyor programı 12 Yıldız ekipleri tarafından hazırlanmaktadır. Bu program sayesinde bir yayında onbinlerce gencin hayatına dokunulurken yıldız adayları televizyon yayıncılığını usta-çırak modeliyle öğrenir.

●  Dostluk elini uzatır. Kimi zaman Çocuk Esirgeme Yurtlarıyla, kimi zaman Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da belirlediğimiz kardeş okullara maddi-manevi destek olunur.

●     Ağ kurulur ve genişletilir. 12 Yıldız çırak ve kalfaları tüm projelerini önemli kurum ve kuruluşlarla işbirliğiyle yapar ve etkinliklerde Türkiye'nin alanında en önde gelen isimleriyle gerçekleştirir. Genç yaştaki kalfa ve çıraklar 10-20 yıllık bir süre zarfında oluşturabilecekleri bir çevreyi-ağı 12 Yıldız'da 1 yılda edinebilir. Ve bu ağ diğer ağlardan çok daha güçlüdür çünkü hiçbir karşılık beklemeksizin kurulur.

●     Rol model gençler üretir. 12 Yıldız'ın çırak ve kalfaları süreçlerini tamamladıklarında diğer gençler için yürekli, manevi yönden güçlü genç rol modellere dönüşürler. Çünkü onlar küçük menfaatler peşinde değil, dünyanın ve toplumun gençlerinin yararına koşarken çok daha büyük resmi görürler.

●     Gezer-Dolaşır. 12 Yıldız üyeleri ihtiyaç duyuldukları yere atlar, giderler. Hızlı bir planlamayla şehir dışında duyulan bir ihtiyaca koşarak dost elini uzatabilirler. 12 Yıldız için dünya küçük, insan büyüktür!




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)