adscode
adscode

Egemen Bağış Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Vize sorununun 80 darbesinin ülkeye attığı en büyük kazıklardan biri olduğunu savunan AB Bakanı Egemen Bağış, ''3-3,5 yıl sonra vizesiz geçiş başlayabilir. Vatandaşlarımız İngiltere ve İrlanda hariç serbest…

Egemen Bağış Canlı Yayında Soruları Yanıtladı
Türkiye'den Haberler
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, NTV canlı yayınında Erhan Ertürk'ün gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor.
Bağış'a sorulan sorular arasında Türkiye'nin AB üyeliğinden, vize muafiyetine, dershane konusundan, MGK ve fişleme belgeleri ile ilgili tartışmalara, Anayasa Mahkemesi'nin Balbay-Haberal kararından, kabine revizyonu ve yerel seçim hazırlıklarına kadar birçok konu yer alıyor.
Ayın 16'sında AB ile geri kabul anlaşması imzalanacak.

Vize muafiyeti ne zaman gelecek?

Egemen Bağış: İnşallah 3-3,5 yıl sonra vizesiz geçiş başlayabilir. Vatandaşlarımız İngiltere ve İrlanda hariç serbest dolaşım sağlayabilecekler. Vize sorunu 80 darbesinin bu ülkeye attığı en büyük kazıklardan bir tanesidir. Bu süreçte iş dünyasının da büyük katkısı oldu.

Daha önce başka ülkelerle imzaladığımız vizesiz seyahat anlaşmaları ne olacak?
Egemen Bağış: Onları tek tek gözden geçireceğiz. Ama bunu vatandaşlarımız vizesiz seyahata başladığı zaman gözden geçireceğiz.
Türkiye'deki Suriyelilerin durumu ne olacak?
Egemen Bağış: 16'sındaki anlaşma Türkiye'deki Suriyelileri etkilemez. Geri kabul anlaşmasının mali yükü AB fonu ile karşılanır. Vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istedik.

AB üyelik konusu... Müzakereler başlayalı 9 yıl oldu. Ne durumdayız?
Egemen Bağış: AB standartlarına en yakın olduğumuz noktadayız.

22. faslın açılmasının ardından neler yapılacak?
Egemen Bağış: 22. fasıl açıldı. Diğer fasıllar için de hazırız, Rumlar ikna edilmeli. Başbakan 4 yıl aradan sonra Brüksel'de olacak. Türkiye reform yolunda her adımda ilerliyor.

Almanya'da koalisyon ortakları, çifte vatandaşlık konusunda anlaştı. Ama çok dar çerçeve ile çifte vatandaşlığa vize çıktı?
Egemen Bağış: Almanya bu konuda çok korkak davranıyor. Almanya yaşlanan iş gücü ile sorunlarını çözemez.
Koalisyon ortakları "Türkiye'nin üyelik süreci ucu açık'' ve ''Müzakereler mutlaka üyelikle sonuçlanmaz" diyor. Sarkozy döneminin engelleri akla geliyor.
Peki bugün aynı noktada mıyız?
Egemen Bağış: Türkiye için de sürecin ucu açık. Müzakereler bittiğinde halkımıza gider sorarız. Şu anda bir düşen görev sürece odaklanmak.

Dershaneler konusunda geldiğimiz nokta için ne diyorsunuz?
Egemen Bağış: Dershaneler ekonomik olarak ailelere yük oluyor. Düzenlemeyi, bir gruba karşı olarak göstermek yanlış. Bizim bağcı ile sorunumuz yok. Milletimiz kimin, nerede durduğunu biliyor. Dershaneler bugünden yarına kaldırılmıyor. Bir sistem içerisinde olacak.ntvmsnbc


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)