adscode
adscode

Eğitim-Bir-Sen: 'İlkokula başlangıç masrafı 543 TL'

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin yeni eğitim sisteminde, okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı.

Eğitim-Bir-Sen: 'İlkokula başlangıç masrafı 543 TL'
Ortaokul

"Devletin Memura Çocuk Yardımı Aylık 16,12 TL’den17,90 TL’ye, Öğrencinin Velisine Eğitim Maliyeti İse Aylık Ortalama 97 TL’den 112TL’ye Çıktı

2012-2013öğretim dönemi, 10 Eylül’den itibaren yaklaşık 17 milyon öğrenci için başlayacak.Veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 15,7 zamlıyapmaya şimdiden başladı. Öğrencinin eğitim maliyeti her yıl enflasyonoranından fazla artmakta olup velileri ekonomik anlamda zorlamaktadır.

Eğitim-Bir-SenStratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin yeni eğitim sisteminde, okulabaşlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı. 

İlkokula Başlangıç Masrafı 543 TL

Araştırmaya göre,okul öncesi eğitime kayıt olan biröğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 315 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 543 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 565 TL, ortaöğretime (lise) başlayanbir öğrenci için ise 655 TL harcama yapılması gerekiyor.

Bir öğrenciiçin, okul öncesi eğitimden ortaokulun sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okulihtiyaçları için ortalama 11 bin 925 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam,ayda ortalama 110 TL olarak veliye yansıyor. Lise eğitimi boyunca bir öğrenciiçin ortalama 5 bin 578 TL, ayda ise ortalama 116 TL harcama yapılırken, öğrenciyekantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ortaokulunsonuna kadarki süreçte aylık ortalama 225 TL, lisede ise 250 TL’ye çıkıyor. Bumasraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesinden ortaokulun sonunakadarki maliyeti 225 TL’den 350 TL’ye, lisede ise 250 TL’den 370 TL’ye çıkıyor.

Veli, ortaokul4. sınıfta SBS, lise 3 ve 4. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneyegönderdiği takdirde ise maliyetler daha da artıyor ve okul öncesi eğitimdenortaokulun sonuna kadarki dönemde aylık ortalama 406 TL, lisede aylık ortalama620 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor.

Okul öncesieğitimden lisenin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisinemaliyeti ise aylık ortalama 112 TL olarak yansıyor. 

Öğrencinin Yıllık Maliyeti 97 TL’den 112TL’ye Yükseldi

Öğrencininveliye maliyeti 2011-2012 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 97 TL iken,bu yıl yüzde 15,7 oranında 15 TL’lik bir artış göstererek 112 TL’ye yükseldi.

Yıllık enflasyonoranından daha fazla artışın olması; TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 444 madde bazalınarak hesaplanırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından kaynaklanıyor. 

Devlet İlköğretim Kurumlarına Giden HerÇocuk İçin En Az 110 TL Yardım Yapmalıdır

Eğitim, bir devlethizmeti olup ücretsizdir. Bu durum göz önünde bulundurularak, çocuğu ilkokul veortaokula giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı olan17,90 TL’nin en az 110 TL’ye çıkarılması gerekmektedir. Gelir düzeyi düşük olanailelere ise, ilkokul ve ortaokula giden her çocuğu için devlet en az 110 TL yardımyapmalıdır.

Milli EğitimBakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıfdonanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önünegeçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır. Okullardakiaidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerdenalınması bu yükü iyice artırmaktadır.

Bireylerineğitim giderlerini devletin karşılaması gereklidir. Bu, anayasal birzorunluluktur. Unutulmamalıdır ki, en büyük yatırım, çocuklarımıza yapılanyatırımdır. "


www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)