adscode
adscode

Eğitim Dedikleri, Eğer Bu ise Ben Eğitimci Değilim!

Eğitim, sizce ne, hiç düşündünüz mü? Sizi geliştiren mi yoksa körelten mi? Ya da, sorun çözmeyi öğreten mi yoksa sürekli sorun yaratan mı?

Eğitim Dedikleri, Eğer Bu ise Ben Eğitimci Değilim!
Günün Yazısı
Eğitim, sizce ne, hiç düşündünüz mü? Sizi geliştiren mi yoksa körelten mi? Ya da, sorun çözmeyi öğren mi yoksa sürekli sorun yaratan mı? Mücadele etmeyi, sorup, sorgulamayı aşılayan mı yoksa küstüren mi?..

Hemen her şey gibi, eğitimin tarifi de, kişiye, ortama, zamana ve beklentilere göre değişebilir ama bir de evrensel kurallar var ki, onları yok sayamazsınız! Ama eğer söz konusu ülke Türkiye ise her şey mümkün!

TEOG, YGS, LYS, KPSS, TUS, DGSG gibi öylesine abuk subuk sınavlar yarattık ki, çocuklarımızın hayatını mahfediyoruz.

Ve bunu yapan da bizzat Devletin ta kendisi. Taşeronu da MEB, YÖK, ÖSYM!

Eminim ki onlar da en az bizim kadar çocuklarımıza çektirilen bu eziyete karşılar ama gelinen nokta ortada.

İşte akademisyen bir velimizin, TEOG konusunda aile boyu çektikleri:

Merhabalar,

1. Dört yıllık bir eğitimin son dönemi içinde, bir insanın bütün hayallerini bir defada, ömür boyu yıkan, dünyada, TEOG sınavının dışında bir sınav var mı?

2. Bir çocuğun bir hatasını veya bir rahatsızlığını (sosyal, ekonomik veya psikolojik nedenlerle sınav anında yaşadığı bir olumsuzluk), bir sınavla sınırlandırarak, ömür boyu onu mahkum eden TEOG sınavının dışında, bir sınav var mı?

3. Bir dönemin içinde, herhangi bir nedenden dolayı, hayalindeki okula gitmeyi elde edemeyen (kitapçıklar dağıtıldı, herkes neyi yapıp, neyi yapamadığını biliyor) bir çocuğun, psikolojisini alt-üst ederek, onu yıkarak ve rencide ederek, dönemin geri kalan kısmındaki eğitim hayatını yakan-yıkan TEOG sınavının dışında, bir sınav var mı? Öğrencilerin eğitim hayatları ile pervasızca ve sorumsuzca oynayan ve alay edenleri şiddet ve nefretle kınıyorum ve bunları önce Cenab-ı Allah'a, sonra millete havale ediyorum.

4. Geleceğimiz olan çocuklarımızı, hayatları boyunca, bir kez daha telafisi mümkün olmayan bu ölüm ve işkence girdabına mahkum eden TEOG sınavının dışında, bir sınav var mı?

5. Dönem içinde sınav yaparak, çocukları ümitsizliğe ve her türlü olmusuzluğa itmeye na hakları var, bunların.

6. Özellikle zor vs.... vsss. sorular sorarak, çocukları özel okullara gitmeye zorlayan anlayışın arkasındaki, içindeki ve derunundaki anlayışın gün yüzüne çıkarılması gerekmez mi? Neyin karşılığı? Bu nasıl bir vicdandır? Nasıl bir sorumsuzluktur? İstediği bir okula giremeyen bir çocuk, ancak bunu özel bir okula giderek telafi edebilecek. Parası yoksa ne yapacak? Uluslararası terör örgütleri pusuda beklemektedir. Onlara adam lazım. Vaatler, vaatler, vaatler.... . Sonuç bilinmektedir.

7. Madem bir sınavın yapılması gerekli ise, bu sınav, neden öğrenciler mezun olduktan sonra, ya da dönemin son haftası içinde yapılmaz. Sınavın özellikle dönemler içinde yapılmasının, iyi niyet sonucu olmadığı aşikârdır. Kim nereye hizmet etmektedir?

8. Öğrenci 8.sınıfta TEOG sınavına girdi, istediği bir okula gidemedi, parası da yok, o zaman bu öğrenciye fırsat verilmesi gerekmez mi? Diyelim ki, öğrenci önündeki yıl içinde hazırlanarak bir kez daha TEOG sınavına girecek. Hayır giremeyecek. Neden? Çünkü öğrencinin hayatını, varsan bir defada varsın yoksa yok olacaksın mantığıyla hazırlanan, çocukların eğitim hayatını katleden bir mevzuat var.

9. İnsanların geleceklerini, bütün ömrü boyunca telafisi mümkün olmayan bir sınava mahkûm ederek, onları intihara ve her türlü olumsuzluğun içine sokan böyle bir sınavı hangi eğitim, hukuk ve din kuralıyla açıklamak mümkündür. Buna hangi vicdan dayanır?  Edeb yahû!

10. Çocuğumun ömür boyu hayallerini, bir kez daha telafi edilemeyecek şekilde, yakan-yıkanları, ortadan kaldıranları, onun geleceğini karartanları, sizin aracılığınızla, dünyaya şikâyet ediyorum. (Y. Doç. Dr. CP)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)