adscode
adscode

Eğitim sistemi eğitimli işsiz yaratıyor

Yeniçağ gazetesi yazarı Esfender KORKMAZ yazdı;Eğitim sistemi, eğitimli işsiz yaratıyor

Eğitim sistemi eğitimli işsiz yaratıyor
Konuk Yazar
2012 yılında yüzde 9.2 olan ortalama işsizlik oranı, 2013 yılında artarak yüzde 9.7’ye yükseldi. 2013 yılında tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12 ve 15-24 yaş gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 18.7 oldu. 
Tarım sektörü işsizliği gizliyor. Zira tarımda iki kişi veya üç kişinin aynı alanda çalışması verimliliği artırmıyor aynı sonuç alınıyor. Bu nedenle tarım dışı işsizlik oranı daha önemli bir göstergedir. 
Son on yıldır, işsizlik grafiği yükseldi. Bunun temel nedeni, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını gözetmeyen bir kur sistemine ve sonuçta ithalata bağımlı bir üretim sistemine geçilmesidir. 
İşsizliğin tırmanmasından daha önemli olan, gençler arasında işsizliğin artmasıdır. Gençler arasında işsizliğin artması, toplumsal açıdan daha büyük bir risk oluşturuyor. Zira işsiz gençleri terör ve bölücülük gibi zararlı faaliyetlerin içine çekmek daha kolay oluyor. 
Ayrıca, gençlerin işsiz kalması, uzmanlaşmayı geciktiriyor. Vasıflı işçi yetiştirmek imkanları daralıyor. 
Üniversite mezunu gençleri işsiz bırakmak ise bunlar için yapılan eğitim yatırımlarının atıl kalmasına neden oluyor. Eğitimin toplumsal faydasını düşürüyor.
Ayrıca, yüksek öğrenimi bitiren bir genci lise mezunun yapacağı bir işte çalıştırırsanız, hem boşa eğitim yaptırmış olursunuz, hem de gencin morali bozulur ve iş verimi düşer. 
Bugünkü eğitim sistemi plansız ve programsız bir sistemdir. İş gücü planlaması yapılmıyor. Bunun içindir ki yüksek öğrenim mezunları arasında bazı dallarda işsizlik oranı daha yüksektir. 
Yazının devamı için tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)