adscode
adscode

Eğitim Sistemi Sınıfta Kaldı

NRW Veli Ağı, Wuppertal’da düzenlediği panelde bakanları konuk etti. Veli Ağı Başkanı Erol Çelik, Avrupa çapında yapılan araştırmalara göre Alman eğitim sisteminin sınıfta kaldığını söyledi.

Eğitim Sistemi Sınıfta Kaldı
Yurtdışı Eğitim
Göçmen çocuklarının Alman eğitim sistemine daha iyi uyum sağlamaları için kurulan NRW Eyaleti Veli Ağı (Elternnetzwerk), onuncu yılını Wuppertal Stadhalle’de kutladı. Etkinliğe, NRW Eğitim Bakanı Sylvia Löhrman, NRW Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider ile Wuppertal Anakent Belediye Başkanı Peter Jung ve çok sayıda davetli katıldı. 

Uluslararası eğitim seviyesi araştırması olan PİSA’nın 2001 yılında yaptığı araştırmaya göre Almanya’nın sınıfta kaldığını belirten Veli Ağı Başkanı Erol Çelik, şunları söyledi: 

Eşit şartlarda eğitim 

“Almanya, Avrupa çapında yapılan eğitim araştırmasında eğitim sistemi ile 26. sırada yer aldı. Bu şok edici kararın açıklanmasından sonra Almanya, bu başarısızlığı göçmen çocuklarının düşük seviyesine bağladı. Bizler için bu karar kabul edilemez. Bu ön yargıları boşa çıkarmak için kurulan Veli Ağı, 10 yıl içerisinde eyalet hükümeti ile ortaklaşa çalışarak kayda değer yol katetti. 10 yılın sonunda bugün Almanya 18’inci sıraya kadar yükseldi. Burada yaptığımız çalışmamızın özünde göçmen çocukları ile Alman çocuklarının anaokulundan üniversiteye kadar eşit şartlar altında eğitimi öngörülüyor. Bu sistem dahilinde göçmen çocuklarının son 10 yılda Almanya’ya yaptığı akademik katkılar projenin başarısını gösteriyor.” 

Göçmen çocuklar başarılı 

Veli Ağı’nı eğitime yaptığı katkılardan dolayı kutlayan NRW Eyaleti Eğitim Bakanı Sylvia Löhrman da şöyle konuştu: “Bugün 200 göçmen eğitim derneği bize destek veriyor. Göçmen çocukları Alman çocuklarından daha iyi seviyededir. Çünkü onlar iki dille yetişiyor. Çok dillilik büyük bir zenginliktir. Almanya’nın geleceği için bunu desteklemek zorundayız. Bugün eyaletimizdeki okullarda 16 dilde ana dil eğitimi veriliyor. 700 ilkokulda bu eğitim sürüyor. Ayrıca göçmen velilerin çocuklarını takip ettiklerini ve okullar ile sürekli irtibat halinde olduklarını izliyoruz. Bunlar kesinlikle öğrenciyi motive eden unsurlardır. İslam dersini yeni eğitim yılında okullarda başlattık. Kısa bir sürede tüm eyalete yaymaya çalışacağız.”

Doğru yoldayız

NRW Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider ise Alman eğitim sisteminin yeni reformlar ile tekrar ayağa kalktığını söyledi. Son 10 yılda eğitim alanında atılan adımların doğru yolda olduklarını gösterdiğini belirten Schneider, şöyle konuştu: “Bunun için de göçmen kuruluşlar ile ortak hareket ederek Almanya’nın gelecekte ihtiyaç duyduğu göçmen akademisyenleri yetiştireceğiz. Eşit şartlar altında eğitimin yararını son yıllarda gördük. Yeni projeleri destekleyerek ülke eğitimini üst seviyeye taşıyacağız. Almanya bir göçmen ülkesidir ve akademisyen göçmenlere bu ülkenin ihtiyacı vardır. Ayrıca NRW Eyaleti’nde akademik kariyerini Almanya dışında tamamlamış 80 bin akademisyen var. Bunlar diplomaları tanınmadığı için uzmanlıkları dışında işlerde çalışıyor. Artık bu konuya eğileceğiz ve 3 ay içerisinde diplomalarını tanıyacağız.”

Hürriyet Avrupa


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)