adscode
adscode

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İzmir’de METEDER (Mesleki ve Teknik Eğitimciler Derneği) Başkanlığı ve BASEK Bilim ve Teknik Liseleri Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Özer Gürbüz'ün EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Konuk Yazar
BİR ŞEY DEĞİŞİR HERŞEY DEĞİŞİR (SY yerine YS sistemi)

Mevcut Eğitim sistemimiz SEÇME - YERLEŞTİRME üzerine kuruludur. Seçme işlemi her aşamada SINAV ile olduğundan öğrencilerin hayatı yarış atı gibi dershane, özel ders, etüt vs de geçmektedir.

Bu sistemde Yetenekler heba olurken, sınav başarısının hayatta başarıyı sağlamadığı açıktır

SEÇME –YERLEŞTIRME(SY) yerine YERLEŞTİRME –SECME(YS) sistemine geçilirse her şey değişir

Buna göre:

4+4+4 sisteminde ilkokul ortaokul ve Lisenin ilk yılı öğrenciler evlerine en yakın okullara yerleşir.

Tüm okullarda ilk yıl ortak müfredat uygulanır.

MEB tarafından oluşturulan denetim ekibi bütün okulların ilk sınıflarını denetler öğretmenlerle görüşür, yıl içinde merkezi akademik değerlendirme sınavları, yetenek sınavları, beceri ve eğilim sınavları yapar.

İlkokul 1.sınıf sonunda ÜSTÜN ZEKÂLILAR VE ÜSTÜN YETENEKLİLER tespit edilir. Bu çocuklar MEB in açtığı YILDIZLAR okuluna toplanır. Özel eğitimle desteklenir

Ortaokul 1 sınıf sonunda: Öğrenciler yetenek eğilim ve başarılarına göre BİLİM, TEKNİK, SANAT ve SPOR alanlarına yönlendirilir. Akademik olarak ortak eğitim verilir YETENEKLERİ, SOSYAL EĞİLİMLERİ, DERECE VE MADALYALAR için ek puan verilir.

Lise 1.sınıf sonunda: BİLİM VE TEKNİK alanlarını seçer ya da yönlendirilir. Bilim alanında devam edenler 2.yılın sonunda FEN ve SOSYAL bölümlere ayrılır. TEKNIK alanı seçenler 2.yılın sonunda MESLEK VE TEKNIK bölümlere ayrılır. Yeteneklerini geliştirenlere ek puan verilir

Buna göre;

BİLİM ve TEKNİK alanından mezun olanlar ÜNİVERSİTELERE,

SANAT, SPOR ve MESLEK alanını bitirenler 2 yıllık YÜKSEKOKULLARA yönlendirilir. Hem çalışıp hem okuması sağlanır.

2 YILLIK YÜKSEKOKULLAR MEB e bağlı ve Liselerin devamı olarak TAMAMLAYICI 5.seviye eğitim verirler

4 YILLIK FAKÜLTELER, ÜNİVERSİTELER bünyesinde eğitim verir.

MEB e bağlı yüksekokullara geçiş SINAVSIZ olur ya da aynı Lise bünyesinde açılan tamamlayıcı eğitimle 5.seviye eğitimini tamamlar. İş hayatına atılır.

YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) nun adı ÜAK (Üniversiteler Arası Kurum) olur.

Üniversiteler 1.yıl seviye belirleme yılı olarak her müracaat edeni ÖN KAYIT YAPAR ya da bazı çok tercih edilen Üniversiteler kendileri eleme sınavı yaparak mevcut kontenjanlarının 3 katına kadar öğrenci ÖN KAYIT olarak kaydeder.1.yıl ortak müfredat uygulanır. Yılsonu başarı sıralamasına göre öğrenci istediği bölüme KESIN KAYIT yaptırır. Üniversiteye girişte sadece akademik başarı puanı değil sosyal, yetenek derece madalya puanları da etkili olur.

SONUÇ OLARAK:

1-SEÇME ve YERLEŞTIRME yerine YERLEŞTİRME ve SEÇME sistemine geçilmeli

2-4+4+4 sisteminde ilk yıllar seçme yılı olmalı. Bir sınavla değil 1 yıllık performansa bakılarak seçme yapılmalı

3-Ortaokullarının hepsi AHİ EVRAN ANLAYIŞINDA OKULLAR olmalı. İlk yıl tüm ortaokullarda Din ve Ahlak dersleri verilmelidir. İmam Hatip ismi kaldırılarak Din ve Ahlak dersleri tüm ortaokullara (AHİEVRAN) yaygınlaştırılmalıdır.

4-2 yıllık YÜKSEKOKULLAR, YÖK ten ayrılarak MEB E bağlanmalıdır

5-YÖk ün adı ÜAK (Üniversiteler arası Kurum) olmalıdır.

6-2 yıllık Yüksekokullar LİSELERİN BÜNYESİNDE ya da Büyük işletmeler tarafından ÖZEL SEKTÖR TARAFINDAN AÇILABILMELIDIR

7-Özel okullar da aynı Üniversiteler gibi 4+4+4 lerin ilk sınıflarında kendilerine gelen talep doğrultusunda ya binası yeterliyse kontenjanının 2 katına kadar kayıt alıp yılsonunda seçme yapabilirler, ya da kontenjanının 2 katından fazla talep alan okullar eleme sınavı yapabilirler. 1.yılın sonunda okula yerleşme başarısını gösteremeyen öğrenciler ya diğer özel okullara ya da devlet okullarına kaydolabilirler.

Bu sistemin uygulanmasında adil davranılırsa, Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasına çok önemli bir etkisi olacaktır. Raporumun dikkate alınacağını ümit eder Memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni eder, Saygılarımı sunarım. 22 9 2017



Dr. Özer GÜRBÜZ

BASEK Sağlık Eğitim Kurumları Yön.Kur.Başkanı

METEDER (Mesleki Eğitimciler Derneği)Başkanı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)