adscode
adscode

'Eğitimde Adalet İsityorum'

Eğitim sistemine, eğitimde sınav sistemine, öğretmenlere, velilere ve öğrencilere olumsuz yansımalarına itirazı olan bir velinin, aslında pek çok kişinin hislerine tercüman olan paylaşımı;

'Eğitimde Adalet İsityorum'
Eğitim
'Sayın ABBAS Bey,
 
Ben ülkemizde Özel Okulu, Devlet Okulunu, İstanbul'un en iyi liselerden birini, TEOG sınavını, en zor 2013 SBS sınavını görmüş bir anne olarak bu yazıyı size yazma ihtiyacı hissettim.
 
TEOG hatalı bir sistem. Her zaman tartıştığımız özel okullarda şişirme notları engellemek,  yazılı sınavların tüm sınıf kademelerinde     merkezi yapılması adaleti sağlayabilir. Liseye girişte ise,amaç öğrencileri strese sokmadan, fazla yormadan liselere yerleştirmek ise farklı çözümler üretilmesi gerekir. O kadar farklı seçenekler olabilir ki, eğitimci olmadığım halde bunları düşünmeden edemiyorum.
  1. FORMÜL : 8. sınıf sonunda 1 hafta ara ile her biri 100 sorudan oluşan 3 sınav yapılabilir.  Bu sınavlardan her öğrenci için en yüksek sınav notu + üç sınavın ortalaması alınarak bir sınava odaklı olmaktan kurtulup, çocukları hem ölçer, hem fazla kaygılanmalarını önleyebiliriz.
  2.FORMÜL : Üniversite sınavında olduğu gibi Sayısal ve Sözel liseleri ayırarak her öğrenci sözel liseye gitmek istiyorsa örneğin hukukçu, işletmeci, iktisatçı  olmak istiyorsa TMSİ(TÜRKÇE-MATEMATİK-SOSYAL-İNGİLİZCE) veya doktor,mühendis olmak istiyorsa TMFİ(TÜRKÇE-MATEMATİK-FEN-İNGİLİZCE) puanlarına göre liselere yerleştirme yapılabilir. İmam Hatip liselerine ise DİN Bilgisi başta olmak  üzere  ne istiyorlarsa ona göre seçsinler. Bu konu hassas beni aşar.
  3.FORMÜL : Hiç sınav yapmayın, herkes adresine en yakın liseye gitsin.  Çünkü İyi lise olarak adlandırdığınız liselerde çok iyi öğretmenler, diğer okullardan ayrı imkanlar yok, o okullarda sadece iyi seviyede öğrenciler var. Şu an o okullardan bazıları Bakanlığa bağlı proje okullar oldu. Yeni öğretmenler atandı. Bundan sonra nasıl olur bilemiyorum. 
  
    Aslında bizler şöyle bir hata yapıyoruz. Benim çocuğum FULL çekmeli veya bir yanlış yapmalı arkadaşlarını geçmeli, sınav da FULL çekmeli ki baş tacı edilsin.  İyi bir lise hikaye. En popüler liselerden bile memnuniyet azalmış durum da. Çocuğunuz seviyesinin biraz altında bir liseye gitse ne kaybedersiniz hiç bir şey. Belki de o okulun en başarılı öğrencisi olur, özgüveni artar buda onu başarıya götürür. 
 
     TEOG da seçici sorular; zor , uzun işlem gerektiren, sadece gerçekten konuya hakim bilgili öğrenciler tarafından yapılabilecek sorular olmalı. (Eleyici soru = Saçma sapan soru)olmamalı.  2013 SBS çok eleştirildi ama gerçekten sorular zor ve kaliteli idi. Öğrenci seçmeyi bence başarabildi. Çevremde yıllardır başarılarını gözlemlediğim çocuklar hak ettikleri liselere 2013 SBS de girdiler. Hatta özel okula gitmeyen devlet okullarında ki öğrencilerden iyi olanlar bu sınavı başardı. Zor soru vardı ama hatalı soru yoktu.
 
      DEVLET OKULLARIN'da eğitim gerçekten çok kötü durum da, burada not için öğretmenlere köle olmak durumundasınız.  Öğretmenlerde ego çok yüksek. Veliler not kaygısı yüzünden haksızlığa uğrasa dahi, öğretmenlerle arasını iyi tutmak zorunda.
Ayrıca Öğretmenler alınmasın ama, çoğu nasıl olsa devletten maaşımı alıyorum rahatlığı içinde çok hırslı değil. Bazıları ise özel ders vermek derdinde. Öğretmen ve okul yönetimleri, veli ve öğrenciler tarafından değerlendirilmeli iyi olanlar ödüllendirilmeli kötü olanlar cezalandırılmalı. Devlet memuru mantığı bu meslekte olmaz. Öğretmenlik mesleği çok özel, herkesin yapabileceği bir iş değil.
Bu mesleğe alınanların çok iyi seçilmesi gerekir.
 
     ÖZEL OKULLARA gelince bir çoğu kaliteli eğitimci bulamıyor. Ya KPSS engeline takılmış dershane öğretmenleri, yada devlet okullarından emekli olmuş öğretmenler var. İyi çocukları özellikle 8.sınıfta burs vererek devlet okullarından alıp, bunların başarısından yararlanıp, prim yapmaya çalışıyorlar. Şunu gözlemledim iyi öğrenci ister özel ister devlet okulu olsun her yerde başarılı
oluyor. Bunun örneklerini gördüm. Özel okullarda maalesef isteneni vermiyor. Sadece reklam ve para derdine düşmüşler.
Örneğin bir özel okul okulumuzda binicilik var dyordu. O kadar safmışım ki çocuğum ata binecek zannediyorum.
Baktım böyle bir şey yok, okul idaresine sordum. Bana ne dediler biliyor musunuz: "Siz gerçekten buna inandınız mı? ".
Vadettikleri ile gerçekleştirdikleri çok farklı. Ancak nasıl olduklarını yaşayarak öğreniyorsunuz. O nedenle memnun olmayan veliden ayrıldığında % 10 luk kesintiyi yapmaya bile hakları yok. İyi eğitim verin veliyi memnun edin ayrılmasın, bunun için çaba harcayın.
 
    KISACASI : 
    HİÇ BİR ŞEY , ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞINDAN ve MUTLULUĞUNDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL. BU SAÇMA SAPAN EĞİTİM SİSTEMİ
    İÇİN ÇOCUKLARIMIZI ÜZMEYE DEĞMEZ. BIRAKALIM ÇOCUKLUKLARINI YAŞASINLAR.  
 
 
 Saygılarımla,
 G. ALİHAFIZOĞLU

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)