adscode
adscode

Eğitimde Kaos Dönemi

Eğitim-iş Sendikası;'AKP EĞİTİMDE ÇÖZÜM DEĞİL KAOS ÜRETİYOR'

Eğitimde Kaos Dönemi
Sendikalar

Bugün eğitimde yaşanan başta öğretmen yetiştirme problemleri olmak üzere, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, fiziki ortam yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve birçok plansız uygulamalar sonucunda eğitim sistemimiz çökertilmiştir.
MEB dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenleme yapacakken fırsat bu fırsat diyerek kadrolaşmaya yönelik düzenlemeleri de taslağa sokmuştur. Birçok kanunda değişiklik öngören MEB, henüz iki yıl önce değişen bakanlık kadrolarının tamamını değiştirmeyi hedeflemektedir. Bakan DİNÇER döneminde görevine son verilen otomatik pilotların yerine getirilenleri de beğenmeyen bakan ve başbakan destekli müsteşar, Türkiye Cumhuriyetinin eğitimini değil kendi eğitimini dizayn etmeye çalışmaktadır. Taslağı ana başlıklar altında inceleyecek olursak;
      İşi o kadar ileri götürüyorlar ki yüz binleri bulan okullarımızdaki müdür ve yardımcılarının da tamamını görevden almayı hedefliyorlar.Tüm kadro görevden alınıyor fakat bir tek kişi muaf tutuluyor, o da müsteşar Yusuf TEKİN. Daha önce Ömer DİNÇER döneminde yapılan düzenlemede müsteşarlık makamı dahi KHK’da yer alırken bu kanun taslağında yer almıyor. Çünkü sayın müsteşar kendini her şeyin üstünde görmektedir.
      Eğitim tarihimizle özdeş Talim ve Terbiye Kurulunun içini boşaltan hükümet, şimdi de vesayet olarak tanımladığı kurulun yetkisini daraltıyor ve Müsteşar’ın “onlar benden değil bakandan emir alıyorlar, benden habersiz karar alabiliyorlar” serzenişinin önüne geçilmek isteniyor.
Bir taraftan 300.000’den fazla atama bekleyen öğretmen varken, diğer taraftan dershanelerde çalışan öğretmenleri sınavsız kadroya almayı düzenleyen bakanlık, Öğretmen atamalarından da rahatsızdır. Üniversitelerden verilen diplomaları hiçe sayan bakanlık, öğretmenlerin emek ürünü olan KPSS başarılarını da yok sayarak, kadroya geçişte bir de sözlü sınavı kanunlaştırmak istemektedir.
Okullarımıza ödenek göndermeyerek, yöneticileri kaderleri ile baş başa, velilerle karşı karşıya bırakan zihniyet, özel okul teşvikine gelince cömert kesilmektedir. Okullarımızda büro hizmetleri, güvenlik, temizlik, donanım, bakım… gibi harcamalara ödenek ayrılmazken ve çoğu zaman bütçemiz yok denilirken, özel okula karşı bu bonkörlüğün sebebi eğitimin özelleştirilmesi, ticarileştirilmesi ve yerelleştirilmesi projesinin sonucudur.
Daha düne kadar el ele kol kola gezdikleri kadroları tasviye etmek suretiyle eğitimi yeniden şekillendirmenin peşinden koşulmaktadır. Bizim  için şu anki kadrolarda görev yapanların önemi yoktur. Önemli olan kadro değişimi değil, zihniyet değişimidir. Bunu da mevcut iktidar yapısında görmemiz maalesef mümkün görülmemektedir.
Eğitim işkolunda örgütlü bir sendika olmanın sorumluluğu gereği, yasa teklifi TBMM Genel Kuruluna geldiği gün, başta üretimden gelen gücümüz olmak üzere, her türlü meşru mücadele araçlarını kullanacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın.
                       MEHMET BALIK
                       ŞUBE BAŞKANI

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)