adscode
adscode

Ek Yerleştirme Muamması? Kontenjanlar Neden Boş Kaldı?

Ek yerleştirme sonuçları, nihayet açıklandı! 177 bin kontenjan boş kaldı!

Ek Yerleştirme Muamması? Kontenjanlar Neden Boş Kaldı?
Günün Yazısı

KKTC, Vakıf ve Devlet, hepsinde ciddi açıklar var! Bu kadar kontenjan boş kalmışken, YÖK sevinç çığlıkları atıyor, görün bakın ne kadar başarılıyız diyor! Neye göre? Geçen yılki çok daha beter tabloya göre! Peki geçen yıl da aynı YÖK, aynı yönetim yok muydu? Kendilerini kandırmaya devam etsinler ama ne olur kamuoyunu yanıltmasınlar!

 

Üniversitelerdeki kontenjan açıklarının pek çok nedeni var ve bütün bunları, ek yerleştirme öncesinde dile getirmiş ve eğer önlem alınmazsa, ciddi kontenjan açıkları kalacağını zaten söylemiştik demeyeceğim.

Çünkü görünen köy kılavuz istemiyor!

Özellikle EA puan türünde, barajı aşan yeterince aday olmadığı için sıkıntı çıkacağı ta en başından belliydi.

YÖK, barajları biraz esnetti ama yeterli olmadı.

Oysa tüm veriler ellerindeydi, daha sağlıklı bir analiz yapıp, ona göre daha doğru bir barj belirleyebilirlerdi!

Sonuçta, bu sınavlar bir başarı sınavı değil, sıralama sınavı!

Bir tık aşağısı ya da bir tık yukarısı hiç fark etmez! Önemli olan doğru sıralama ve doğru kotalar konulması!..

 

177 bin kontenjan boş kaldı ama görünen o ki, kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayı 200 bine yaklaşabilir!..

 

Peki nerelerde boşluklar kaldı?

Gelin bir de onlara göz atalım:

 

Hukuk'lar Bile Boş

 

* Ek yerleştirme sonuçlarına göre Tablo 4 incelendiğinde aralarında Çukurova, Sakarya, Bursa Uludağ, İnönü, Dokuz Eylül gibi devlet üniversitelerinin yer aldığı tıp fakültelerinde 87 boş kontenjan olduğu görülüyor. KKTC öğrencilerine ayrılan kontenjanların çoğu boş kaldı. 

* Merkezi yerleştirme sonrasında hukuk fakültelerinde 1283 kontenjan boş kalmıştı. Ek yerleştirme sonrasında hukuk fakülteleri yine dolmadı, 1066 kontenjan boş kaldı. Bu kontenjanların 15’i Türk-Alman, 5’i Bursa Uludağ, 5’i, 103’ü Beykent, 29’u Doğuş, 89’u Altınbaş, 39’u İstanbul Şehir, 16’sı Kadir Has, 77’si Maltepe, 23’ü Okan, 62’si Yeditepe, 105’i MEF, 103’ü Doğu Akdeniz, 95’i Girne Amerikan, 17’si Uluslararası Kıbrıs, 28’i Yakın Doğu, 49’u Girne, 78’i Kıbrıs Sosyal Bilimler’de olmak üzere pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde boş kontenjan bulunuyor.

* Ağırlıklı olarak KKTC üniversitelerinde olmak üzere eczacılık fakültelerinde 38, diş hekimliği fakültelerinde ise 28 boş kontenjan var.  

* Pilotaj bölümünde 72 kontenjan boş kaldı. Bunların 3’ü Eskişehir Teknik, 9’u Atılım, 7’si İstanbul Okan, 3’ü Özyeğin, 28’si Girne Amerikan, 22’si Girne Üniversitesi’nde bulunuyor.

* Üniversitelerin ilahiyat fakülteleri ek yerleştirmede kontenjanlarını doldurdu. Sadece İstanbul Üniversitesi’nde 5, Ankara Üniversitesi’nde 5, Marmara Üniversitesi’nde 3 ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde 2 olmak üzere 15 kontenjan boş kaldı.

* KKTC üniversiteleri dolmazken, İTÜ KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ndeki birçok bölüm sıfır çekti.

* Ek yerleştirmede hiçbir adayın tercih etmediği bölümler arasında ise Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, İktisat, İşletme, Bankacılık ve Finans, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Tekstil Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji, Ekonomi, Ekonometri, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Harita Mühendisliği, Rus Dili ve Edebiyatı, Hayvansal Üretim, Arkeoloji, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Gıda Mühendisliği, Felsefe, Eşit Ağırlıklı Programlar, Kimya Öğretmenliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Tekstil ve Moda Tasarımı, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Muhasebe ve Denetim, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Tütün Eksperliği, Otomotiv Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maden Mühendisliği, İstatistik, Fizik, Harita Mühendisliği, Su Ürünleri Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Aktüerya ve Risk Yönetimi gibi birçok bölüm yer alıyor.

 

Neden Boş Kaldı?

Bazı puan türlerinde, özellikle de EA'da barajı aşan öğrenci sayısı, ilgili puan türüyle öğrenci alan bölümlere yetecek kadar değildi. En fazla puan açığı da bu bölümlerde oluştu.

KKTC öğrencilerine ayrılan kontenjanlar da boş kaldı. Keşke bu boş kontenjanlara bizim öğrenciler alınsaydı.

Yeni sınav sisteminin en büyük mağduru meslek liseleri ve imam hatipler oldu!

 

Peki üçüncü bir yerleştirme olur mu?

Zor gibi görünüyor ama olsa hiç fena olmaz!.. 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)