adscode
adscode

Ek Yerleştirme Takvimi?

Üniversiteyi kazanamayan yüz binlerce aday ek yerleştirmeyi' bekliyor. 100 bini bulması beklenen ek kontenjanlar için tercihler, ekim ayının ilk haftası yapılacak.

Ek Yerleştirme Takvimi?
Günün Yazısı


 

Tercihlerin bitmesinin ardından bir hafta içinde sonuçlar açıklanıp kayıtlar başlayacak.

Ek yerleştirme sonucunda üniversiteyi kazanan öğrencilere de burs ve yurtlar için ek başvuru hakkı da tanınıyor.

Ayrıca vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerine kayıt da mümkün olacak.

Ek yerleştirmeye ilişkin merak ettiğiniz her şeyi bugünden itibaren sizlerle paylaşacağız.

Bu arada merak ettiğiniz soruları da bize yazabilirsiniz.

Örneğin ek yerleştirmeden kimler, nasıl yararlanacak?
Ek kontenjanlara başvuru yapabilmek için, birinci hiçbir bölüme yerleşmemiş olmak gerekiyor.

Bu durum Açıköğretim Fakültesi'nin kontenjansız programına yerleşenler için geçerli değil.

Peki kim nereye nasıl başvuracak?

Puanlı bölümler için, o puan türünde, daha yüksek puana sahip olmak gerekiyor. Ama yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarına, barajı aşan tüm adaylar başvurabiliyor.

Ayrıca, merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan bir kaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programları için de başvuru yapmak mümkün. Aynı durum önlisans programları için de geçerli.

Yeni açılan önlisans programları, ek yerleştirmede en küçük puan koşulu aranmıyor. Sınavsız geçiş için başvuran, ancak yerleşemeyen adaylar da ek kontenjan hakkından yararlanabiliyorlar, ancak bu adaylar yalnızca önlisans programlarından kendi alanları ile ilgili olanları tercih edebiliyorlar.

Genel lise mezunları da ek yerleştirme için ek yerleştirme kılavuzunda yer alan önlisans programlarını tercihleri arasında gösterebiliyorlar ve ilgili yasa gereğince meslek lisesi mezunlarına öncelik tanınmak koşulu ile yerleşebiliyorlar.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına kesin kayıt yaptırmış olanlar da istemeleri halinde ek yerleştirmeye başvurabiliyorlar. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)