adscode
adscode

EKPSS'de engel durumuna göre destek

​Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın her aşamasında adayların durumuna özel tedbirlerin alındığını bildirdi.

EKPSS'de engel durumuna göre destek
Eğitim
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 27 Nisan Pazar günü yapılacak Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS)ile ilgili AA muhabirine bazı değerlendirmelerde bulundu.

2011 yılı sonunda, engellilerin adil bir rekabet ortamında yarışabilmesini sağlamak için Devlet Memurları Kanunu değiştirilerek engelliler için ayrı ve merkezi bir sınav uygulamasının getirildiğini anımsatan İslam, 2012'de ilk sınavın Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) adıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Yöntemi, felsefesi ve sonuçları itibarıyla ÖMSS'nin dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayan İslam, soruların hazırlanmasından sınav süresinin belirlenmesine kadar adayların engel gruplarını dikkate alarak, sınav salonlarının ulaşılabilir tarzda düzenlenmesine kadar sınavın her aşamasında adayların durumuna özel tedbirler alındığını söyledi.

''Engelli memur sayısı 32 bini aştı''

İki yıl içinde 13 bine yakın engellinin yeni memur olarak atanmasının sağlandığını belirten İslam, ''2002 itibarıyla engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bu rakam bugün 32 bin 877’ye çıktı. Bir sınav ile 10 yılda yapılan yerleştirme kadar yerleştirme yapılabildi. Neredeyse yüzde 500’leri aşan bu artışlar hepimizin bileceği gibi dünyada ekonomik krizlerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildi'' diye konuştu.

Bakan İslam, açık engelli memur kontenjanının 25 bin 872 olduğunu, sınava ise 66 bine yakın kişinin başvuruda bulunduğu bilgisini de paylaştı.

Sınav sonucunda memuriyete yerleştirilmede mezuniyet durumunun oldukça belirleyici olduğunun görüldüğünü belirten İslam, engelli memur adaylarının memuriyete katılma şanslarını arttırmaları için eğitim seviyesini yükseltmeye önem vermesi gerektiğini kaydetti.

Engelli memura yer değiştirme kolaylığı

Bu yıl yapılan yönetmelik değişikliğiyle eski adı ÖMSS olan sınavın, EKPSS olarak değiştirildiğini hatırlatan İslam, özürlü kelimesi yerine ''engelli'' kelimesinin kullanıldığını ifade etti.

Bakan İslam, daha önce bu sınavla sadece memur alınabilirken, yeni düzenlemeyle kamuya engelli işçi alınması için de bu sınavla fırsat eşitliğinin yaratılmış olduğuna dikkat çekti.

Bakan İslam, ayrıca bu yıl çıkarılan ''Torba Yasa'' ile kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan, bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların da engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanmasına imkan verildiğini hatırlattı.

Engel durumuna göre ek süre

Sınav engel gruplarına, öğrenim düzeylerine, engellilerin algılama ve öğrenme yeteneklerine göre yapılacak. 

Görme engelliler için grafik ve şekilli sorular sorulmayacak, isteyen görme engellilere büyük punto (16 veya 18 punto) ile basılmış soru kitapçığı, okuyucu ve işaretleyici yardımı verilecek ve buna bağlı ek süre de sağlanacak. Ellerini kullanmakta zorluk çekenlere işaretleyici yardımı verilecek ancak bunun için ek süre verilmeyecek. 

El ve baş hareketlerini sabit tutamayan kişilere kendilerinin talep etmesi durumunda okuyucu ve işaretleyici desteği ve buna bağlı ek süre sağlanacak. 

Yaygın gelişim bozukluğu veya öğrenme güçlüğü bulunan adaylara ise engel dezavantajını önlemek için işitme engellilerden ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme engeli olanlara karmaşık ve uzun paragraflar içermeyen sorular sorulacak. Sınav süresinin üçte biri kadar ek süre verilecak. 

Lise mezunu olmayanlar kura ile yerleştirilecek

İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olanlar için günlük ve yaygın olarak kullanılan kelimelerden oluşan soruların yer aldığı ayrı bir test ve üçte biri kadar ek süre verilirken, dil ve konuşma engelli adaylara işitme engelli adaylarla aynı test ve üçte biri kadar yine ek süre tanınacak.

Zihinsel engellilere ayrı bir test oluşturulup ve üçte biri kadar ek süre verilecek, okuyucu ve işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan zihinsel engellilere ise sınav süresinin üçte ikisi kadar ek süre sağlanacak. 

Sınav ve yerleştirme sonuçları, adayların adreslerine postalanmayacak. Adaylar sınav ve yerleştirme sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin internet adresinden öğrenebilecek.

Lise mezunu olamayan engelli bireyler sınava girmeyecek ancak kura ile yerleşebilecek. Bunun için 12-23 Mayıs'ta başvurular alınacak.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)